OK og FTF har netop afsluttet en løntjek-kampagne, og de lokale lærerforeninger i Helsingør og på Lolland-Falster fandt tilsammen fejl for 315.000 kroner i lønsedlen.
Foto: iStock
Gevinst: Kredse fandt 315.000 ved løntjek
FTF og LO’s løntjek-kampagne er overstået, og det er ikke småting, der blev gravet frem af lønsedlen ved de lokale løntjek-arrangementer.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Kig på din lønseddel. Ved du, hvad posterne betyder? Stoler du på, at din arbejdsgiver giver den rigtige løn?
Hvis dine svar er nej til det første og ja til det sidste, så er der god grund til at tage et ekstra grundigt kig på din lønseddel. En undersøgelse lavet af Epinion for FTF og LO viser, at over halvdelen af danskerne finder fejl på deres lønseddel, og at 94 procent har tillid til, at deres løn er korrekt udregnet.
Ny undersøgelse: Halvdelen finder fejl på lønsedlen
Derfor har organisationerne lavet en national kampagne for at sætte fokus på lønsedlens faldgruber. Det har mange af de lokale lærerforeninger brugt som anledning til at sætte arrangementer i værk for at hjælpe medlemmerne med at fortolke deres lønsedler. I Helsingør og på Lolland-Falster var det virkelig noget, der gav gevinster. Kredsene fandt tilsammen for 315.000 kroners fejl på lønsedlerne, som nu bliver betalt tilbage til lærerne.
En glædelig og bekymrende overraskelse
En af lærerne er Louise Strube, der underviser i udskolingen på Hellebækskolen i Helsingør. Hun fandt ved hjælp af sin tillidsrepræsentant ud af, at hun fik et forkert timetillæg og dermed tusind kroner for lidt i løn om måneden. Hun får nu pengene tilbagebetalt for dette skoleår.
"Jeg blev glædeligt overrasket, men ærlig talt også lidt bekymret. For der var ikke sket noget, hvis jeg ikke selv havde opdaget det. Og der havde jeg faktisk regnet med, at mine arbejdsgivere havde fuldstændig styr på personalets løn. Jeg havde tillid til systemet", siger Louise Strube.
Lærer fandt 11.000 ved løntjek
En tillidsrepræsentants berettigelse
Den tillid er gennemgående for 94 procent af os. Og det er derfor, det er så vigtigt, at lærerkredsene involverer sig og gør sig tilgængelige med hjælp for medlemmerne. Det siger Merete Svalgaard Knuhtsen, Louise Strubes tillidsrepræsentant og kasserer i Helsingør Lærerforening.
"Det her er bare et rigtig godt eksempel på, hvorfor man skal være i en fagforening. For lønsedlerne er sindssygt svære at gennemskue, og så er det godt med lokale arrangementer med folk, der har lidt ekspertise og overblik", siger Merete Svalgaard Knuhtsen.
I Helsingør var kredsen forbi alle skolerne til løntjek-visit, og kredsen holdt også åbent hus, hvor lærere kunne komme forbi med lønsedlen. På Hellebæksskolen er Merete Svalgaard Knuhtsen selv ansat og fungerende tillidsrepræsentant. Hun var også med som eksperten, da kredsen lavede løntjek.
"Jeg er en del inde i det qua min rolle som kasserer i kredsen og har blandt andet også har været med til de lokale lønforhandlinger. Så jeg har et bedre overblik end de enkelte lærere, og så føler jeg mig også forpligtet til at hjælpe, fordi jeg har den indsigt. De her sager er netop grunden til, at skolerne skal have en tillidsrepræsentant, der kender de lokale forhold", siger Merete Svalgaard Knuhtsen og fortæller, at der på Hellebæksskolen alene blev fundet cirka 120.000 kroner, fordi der var en gennemgående fejl, der vedrørte det høje undervisningstillæg, der er en del af mange af lærernes løn.
Løntjek lønner sig i Køge
Lønsedlen er en autoritet
Også i Lolland-Falster Lærerforening gravede man med held guld i løntjek-kampagneugerne. Kredsen holdt seks arrangementer, hvor 70 lærere dukkede op. I alt fandt man fejl for 190.000 kroner - alt fra små beløb til 20.000 kroners fejl. Ifølge kredsformand Henrik Hansen er for stor tillid grunden til, at der blev fundet så mange penge.
"Man stoler jo på sin lønseddel. I Danmark har vi meget stor tillid til autoriteter, og det har man altså også til lønsedlerne. Men jeg tror helt sikkert, at mange af vores medlemmer fremover vil holde øje med de faldgruber, vi har kunnet konstatere", siger Henrik Hansen.
Den mest almindelige faldgrube er det tillæg, man på Lolland-Falster skal have for at have undervist mere end 750 timer på et år (Rettet den 16.12.2016 kl. 08:15). Men også deltids-tillæg, lejrskole-tillæg og tosprogsundervisnings-tillæg var enten glemt eller regnet forkert i flere af lærernes lønsedler. Og så kunne Henrik Hansen konstatere, at mange ikke holder øje med opgaveoversigten og lønsedlen.
"Det håber jeg, lærenre vil blive bedre til. For det er jo på opgaveoversigten, man kan se præcis, hvad man skal have løn for, og så er det næste skridt at sammenholde de to. Det er der mange, der ikke tænker over at gøre", siger Henrik Hansen.
For Louise Strube i Helsingør er det, udover tilliden, den komplicerede lønseddel, der gjorde, at hun ikke opdagede fejlen før nu.
"Lønsedlen er ikke altid til at gennemskue. Faktisk er den virkelig svær for almindelige mennesker at læse, så jeg er rigtig glad for, at tillidsrepræsentanten tog initiativ til at kigge den igennem", siger Louise Strube og opfordrer andre lærere tilat gå til deres tillidsrepræsentant.