Intet er rigtigt eller forkert, når der bydes ind med forslag til sangteksten.
Foto: Emilie Palm Olesen
Rødovre-klasse indspiller musik med professionelle
Spil Dansk-ugen lakker mod enden, og i musiklokalet på Valhøj Skole i Rødovre har eleverne i dag i indspillet deres eget danske hit i samarbejde med professionelle musikere.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"En, to, tre, fire!"
Et kor af prøvende, til at begynde med lidt generte 3.-klasse-stemmer finder deres form, og som melodien træder igennem, får koret kraft og selvsikkerhed. Eleverne i musiklokalet på Valhøj Skole kigger indimellem op på sangteksten på den elektroniske tavle som violinister, der skal have styr på deres noder. Ordene på tavlen har de selv skrevet, og de har gjort det på 60 minutter.
I dag er den sidste hverdag i Spil Dansk-ugen. Skoler landet over har hyldet den danske musik med fællessang, sanganalyser og som 3.c i Rødovre ved at indspille deres helt egen danske sang. Klassen fik hjælp af de professionelle musikere Christine Skou og Kristoffer Jørgensen, der som led i et kommunalt projekt med den lokale musikskole har sørget for selve musikken til teksten.
Fællessang samler skolen til Spil Dansk-ugen
"Eleverne bliver stolte, når de hører den sang, de selv har lavet. Og det er også noget af det gode ved at have professionelle musikere på besøg. De har udstyret, så eleverne kan indspille og høre lige efter hinanden. Det motiverer dem, når de kan tage ejerskab", siger 3.c's musiklærer Camilla Kjeldgaard.
Før besøget af i dag havde 3.c fået til opgave at brainstorme på ordet 'danskhed', og brainstormen fungerede som inspiration til sangskrivningen i dag. Klassen sprang ud i det og bød ind med tanker om, hvad de synes, det gode liv i Danmark er. Man skulle ikke tro, at en filosofisk rundkreds-snak kunne ende ud i en sang bare en time efter, men det gjorde den.
En times fokus
Spil Dansk er en begivenhed, der hidtil har været markeret som en dag, men som for første gang i år er udfoldet til en hel uge. Målet er at inspirere folk til at skabe og spille dansk musik med hinanden, og det gøres med arrangementer i kirker, på skoler, barer, cafeer og spillesteder. Bag begivenheden er blandt andet Koda, Dansk Musiker Forbund og Dansk Artist Forbund.
Spil Dansk inspirerede de to musikere Christine Skou og Kristoffer Jørgensen til at få ideen om at få børnene selv til at skrive en sang.
"Det er altid sjovt, når det er børn, fordi de har alle mulige sjove betragtninger, som jeg selv kan blive inspireret af til min musik", siger Christine Skou, der har arbejdet med musikskolen i seks år og blandt andet er kendt for sin rolle som Karla i Kaj og Andrea.
Rekordmange musikere vil spille på skoler
Klassen i dag nåede kun at skrive et omkvæd og to vers til deres sang: "Det dejlige liv i Danmark". Og selvom det ind i mellem gik lidt hurtigt i finpudsningen af teksten, er der en idé med at holde undervisningen på 60 minutter.
"Når man skriver en sang, kan der godt komme for meget tænkning, så man kommer til at ødelægger den umiddelbarhed, der var i første omgang. Den friskhed er vi sikker på at beholde, når vi holder det ned til en time", siger Kristoffer Jørgensen, der styrede teknikken i dag.
I de sidste 12 minutter af undervisningen fik eleverne hørt deres sang strømme ud af højttalerne. Udover små fnis og grin som reaktion på den akavede følelse, det giver at høre sin egen stemme gengivet, sang alle eleverne begejstrede med. Kristoffer Jørgensen lovede at sende filen til elevernes musiklærer, både med og uden sang på, for så kan de bruge lydbidden som karaoke til næste morgensang. Camilla Kjeldgaard er imponeret over elevernes engagement.
"Det er fantastisk at se eleverne, når der er folk udefra, der skal dele deres viden. Musik er et udfordrende fag, fordi musiklokalet har så mange måder at distrahere på. Men på den måde er eleverne fokuserede og motiverede, fordi musikerne rent faktisk har taget sig tid til at komme ud", siger Camilla Kjeldgaard.