SF's Jacob mark kaler det hyklerisk og paradoksalt, at KL-formanden opfordrer kommunerne til at være tilbageholdende, samtidig med at hans egen kommune har givet skolelederne lov til at veksle understøttende undervisning til tolærertimer.
Foto: Steen Brogaard
SF til minister: Sæt KL på plads
KL modarbejder forligskredsens arbejde, lyder det anklagende fra SF's Jacob Mark, fordi KL's formanden har opfordret kommunerne til at holde sig fra at give grønt lys til kortere skoledage. SF’s Jacob Mark mener, det er ministerens ansvar at få KL til at rette ind.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Værn om understøttende undervisning og drop tanken om kortere skoledage. Sådan lød budskabet i et brev fra formand for KL Martin Damm i fredags til landets 98 borgmestre. I brevet opfordrer formanden kommunerne til at afholde sig fra at lade det være op til skolerne selv at bestemme, om skoledagen bør være kortere.
Den besked går direkte imod det, som forligskredsen har plæderet for i de hyrdebreve, som forligspartierne har sendt tidligere har sendt ud til kommunerne, mener en fortørnet undervisningsordfører for SF, Jacob Mark.
KL: Bevar skoledagens længde
"Det vidner om en åbenlys konflikt mellem KL og forligskredsen, når formanden sender sådan et brev ud. Det gør vores arbejde svært, når den største aktør i hele det her spil sidder og modarbejder forligskredsen. Jeg mener, at ministeren har et ansvar for at indkalde KL og fortælle, at det her ikke er i orden", lyder det fra SF-ordføreren.
SF: Hyklerisk!
Samtidig finder Jacob Mark det besynderligt, at Martin Damm som borgmester i Kalundborg selv sidder i en kommune, som i sidste uge godkendte, at skolelederne skal have mandat til at konvertere understøttende undervisning til to-voksen-ordninger i de klasser, som ønsker det.
"Det er paradoksalt, at han sender sådan et brev, mens hans egen kommune gør brug af muligheden. Det er jo hyklerisk".
Konservatives Mai Mercado kan heller ikke se logikken i KL-formandens udmeldinger.
"Mig bekendt er det første gang, at KL ikke ønsker en øget frihed. Paragraf 16b er en frihed til selv at kunne tilrettelægge. De steder, hvor reformen virker rigtigt godt, kan man bare fortsætte, som man hele tiden har gjort. Når vi ønsker at løsne op, er det fordi, vi vil sørge for, at de steder, hvor det ikke fungerer, skal have nogle redskaber".
KL om utilfredse elever: Vi lytter til Danske Skoleelever
Mai Mercado mener desuden, at Martin Damm modsiger sig selv i sit brev, når han skriver, at KL lytter til eleverne. For det er ikke rigtigt, mener hun, når et SFI-notat har vist, at tre ud af fire elever synes, skoledagen er for lang.
K: Lyt til andre end KL
KL har tidligere været på besøg i Folketingets børne- og undervisningsudvalg og senere forligskredsen og opfordret politikerne til at give reformen ro. Og det er et problem, at KL får for meget taletid i forhold til andre aktører på skoleområdet, mener Mai Mercado, som gerne ser andre af folkeskoleområdets parter med til de politiske møder.
"Jeg synes, at det er underligt, at man kun hører den ene side af bordet. Jeg synes, at man skal holde et fagligt møde med skolelærerne og skolelederne og få deres bud på, hvad temperaturen er lige nu. Jeg synes, at det er for ensidigt, at man kun inviterer KL ind. Det, mener jeg, er uholdbart".
Ny elevorganisation skabt i protest mod reformen
Derfor mener hun, at politikerne bør lytte den nye, reformkritiske elevorganisation Alle Danmarks Folkeskoleelever, der så dagens lys i januar.
"En ny elevorganisation opstår ikke ud af det blå. Den opstår jo som en kritik af, at den eksisterende organisation har været for rosenrød i sit syn på folkeskolereformen. Så når der sidder nogen elever og siger, at de ikke kan genkende billedet, som bliver tegnet af Danske Skolelever, skal man tage det alvorligt. Jeg har mødt dem, og de er meget engagerede".
Ny elevorganisation skabt i protest mod reformen
LA: KL tænker på økonomi
Spørger man Liberal Alliances ordfører Merete Riisager er der god grund til, at KL fraråder kommunerne at benytte mulighederne for kortere skoledage.
"KL er store fortaler for denne her reform, og det tror jeg primært handler om økonomi. Det kostede penge at indføre reformen, og det vil også koste penge at rulle den tilbage. Specielt for de små børn, fordi man vil have behov for at øge åbningstiderne i fritidsordningen. Det vil give øgede omkostninger. Og hvis man ændrer på antallet af timer, som pædagogerne kan varetage, så kan man forestille sig, at man også vil få øgede lønudgifter", siger hun.
Ellen Trane afviser lovændring: "Respekterer lovens ånd og bogstav"
Merete Riisager var som den eneste af de tre ordførere med til samråd om skoledagens længde i går. Og det var en trist affære, mener undervisningsordføreren fra Liberal Alliance.
"Det var et ekstremt deprimerende samråd. Der har ellers været noget i grøde med de mange kommuner, som har ønsket at udnytte muligheden for at trække en del af reformen tilbage, samt med at flere af forligspartierne har ønsket at udvide for mulighederne. Men samrådet her bombede tingene noget tilbage, for ministeren slog fast, at der ikke skal ske nogen ændringer, Pernille Rosenkrantz-Theil (S) siger, at man bør lade reformen stå, som den er i ti år, og Marianne Jelved siger, at så længe Radikale er med, så kan der ikke ske noget med de understøttende undervisningstimer. Det er jo stærkt frustrerende".
Blog: Hvorfor skal det være så indviklet?
Læs mere
KL's brev til landets borgmestre