Netværket mødtes denne gang i Folkets Madhus i København
Netværk vil skabe manifest for madkundskab
"Madkundskab er omdrejningspunkt for al læring i skolen". "Madkundskab sætter elever i stand til at tage kritisk stilling til mad og måltider". Sådan lød nogle af mange ideer til, hvilke elementer, der skal indgå i et kommende manifest for madkundskab, da aktører omkring faget mødtes i København.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Vi skal have sat tingene i gang og prøve at få så mange af jeres stemmer i spil, som muligt", sagde Nadja Pass fra firmaet Borgerlyst, som Madkulturen havde fået til at lede en lang række aktører i arbejdet med at indsnævre, hvad et manifest for madkundskab skal bestå af.
Netværket for madkundskab blev etableret i slutningen af sidste år. Det er projekt Madkamp, der har sat sig for at samle så mange aktører omkring faget som muligt, for at man i fællesskab kan kæmpe for, at fagets prestige højnes.
Nyt netværk vil styrke madkundskab i skolen
I Folkets Madhus i København var blandt andre lektorer fra læreruddannelsen, lærerstuderende, forskere og madkundskabslærere mødt op for at tage første skridt mod et reelt manifest for madkundkab. Professor Jan Krag Jakobsen, som har været med til at udvikle manifestet for det ny nordiske køkken i samarbejde med Claus Meyer, var med til at sparke dagen i gang og give inspiration undervejs.
Folkeskolen.dk's faglige netværk Ernæring og sundhed
Frustrationer skaber udvikling
I grupper forsøgte deltagerne at nå frem til, hvad et manifest for madkundskab skal rumme - og der var mange svære overvejelser - også fordi det endnu ikke er afgjort præcis, hvem der er i målgruppen for manifestet.
"Der er en del frustrationer, og vi er blevet udfordret. Det er et sundt tegn, at de bud vi oprindeligt kom med, er blevet udskiftet med noget andet", sagde Nadja Pass undervejs i processen.
Madkundskab har brug for positiv opmærksomhed
Formand for Madkundskabslærerforeningen Lone Appelquist Carlson var blandt deltagerne i mødet.
"Jeg bliver udfordret på mine overbevisninger", sagde hun, da hun efter dagens møde gik rundt og så på, hvilke udsagn de forskellige grupper mente bør indgå i manifestet.
Hun synes, det er vigtigt, at der er startet et netværk for madkundskab.
"Vi hejser flaget og ranker ryggen os, der underviser i det. Man har ringeagtet faget i en årrække. Så det er rigtig godt, der bliver skabt noget opmærksomhed om det".
Madkulturen vil nu samle alle inputs fra mødet, og arbejdet med manifestet vil fortsætte ved næste netværksmøde senere på året.