Ditte Bager tvivlede på sine evner som lærer i folkeskolen. Nu har hun taget en cand.mag på universitetet og fundet ud af, at hun er lærer med stort L.
Farvel til folkeskolen: Fra folkeskole til gymnasium
Hendes lillesøster lagde hjerne til, da Ditte Bager allerede som helt ung trænede for at nå sit mål om at blive folkeskolelærer. Søsteren kunne læse som fire-årig, og Ditte Bager fik job som lærer i 2002. Men i dag har hun videreuddannet sig til cand.mag på universitet og har fået sit første job som gymnasielærer.
Flere lærere forladerFolkeskolen
Skolereform, arbejdstidslov ogkommunale besparelser får flere medlemmer i DLF til at væk frafolkeskolen. I 2012 forlod 900 skolen på et helt år. Ti månederinde i 2015 har 1600 forladt skolen (kilde: Danmarks Lærerforeningsmedlemsregister).
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Jeg tror, jeg hele mit liv har vidst, jeg ville være lærer. Selvfølgelig kunne jeg også være gået på universitetet, da jeg var færdig med gymnasiet. Men jeg vidste bare, jeg skulle være folkeskolelærer", siger Ditte Bager.
Langt flere lærere forlader follkeskolen
I 2002 begyndte hun at arbejde fuld tid som lærer i folkeskolen. Året efter gjorde hun læreruddannelsen færdig. Og så begyndte karrieren. Langsomt. For det var svært at bide sig fast på en skole. Netop i disse år var besparelser på dagsordenen i mange af de kommuner, som hun kunne nå fra sin bopæl på Falster. Og derfor skiftede hun skole oftere, end hun selv havde lyst til.
"I løbet af de år, fandt jeg ud af, at det pædagogiske arbejde overtog mit daglige virke frem for det faglige. Jeg har en fagnørd i mig. På et tidspunkt kammede det over, jeg synes, jeg brugte alt for meget tid på ting, som var nødvendige for at få skolehverdagen til at fungere. Som handlede om ren og skær opdragelse - det var jo ikke derfor, jeg var blevet lærer", siger Ditte Bager.
Lærergnisten blev sværere at tænde
"Jeg var tysklærer. Jeg brænder for tysk og gik virkelig forrest og lavede mine egne undervisningsmaterialer og prøvede det nye af. Men pludselig kunne jeg mærke, at jeg ikke kunne holde til det. Jeg fik viklet mig ind i en tro på, at jeg slet ikke kunne finde ud af at være lærer".
Ikke lærer for enhver pris
Hendes mand var den første, der bemærkede det. I begyndelsen puffede han blidt for at fortælle hende, at situationen var uholdbar, men det tog tid, før hun kunne lytte.
"En stor del af min identitet var at være lærer. Det tog tid at sluge den. Men jeg kunne godt se, at han havde ret".
Det endte med, at hun søgte ind på en kandidatuddannelse på RUC. Før hun kunne komme ind, skulle hun tage et forløb i tysk - et forløb hun selv måtte betale.
"Heldigvis vurderede de, at jeg havde så meget undervisningskompetence, at jeg ikke behøvede at komme til timerne, men blot skulle skrive en opgave. Så jeg kunne arbejde samtidig. Men det betød, at min mand måtte tage over derhjemme".
I september 2013 blev hun optaget på kandidatuddannelsen i dansk og tysk på RUC.
Speciale: Store huller i overgangen fra skole til gymnasium i tysk
"Men jeg var nødt til at have en indtægt, så jeg underviste stadig på deltid. Det har jeg gjort hele vejen igennem".
På den folkeskole Ditte Bager kommer fra, havde hun meget frihed og stor fleksibilitet - også fordi hun arbejdede på deltid. Men hun kunne godt mærke, at kollegerne var presset på forberedelsestiden, og at lærerkulturen med tilstedelværelseskravet er ændret. I begyndelsen var hendes mål at uddanne sig for at finde en helt ny vej i livet.
"Jeg ville prøve noget helt andet end undervisningssektoren, for jeg kunne nok ikke finde ud af at undervise alligevel. Men efter en minipraktik på et gymnasium i Nordsjælland fik jeg i dén grad gnisten tilbage og forstod, at jeg er lærer med stort L, men at jeg nok bare passer bedre ind i gymnasieverdenen".
Plads til at nørde faglighed
Da hun var i gang med at skrive speciale på RUC i marts måned sidste år, fik hun tilbudt et vikariat på gymnasiet Nykøbing Katedralskole. Hun havde dog to måneders opsigelse på den folkeskole, hvor hun arbejdede, så i en måned arbejdede hun begge steder og skrev speciale samtidig. Så fandt hun dog en lærer, der kunne overtage arbejdet på folkeskolen.
"Jeg nyder at få lov til at nørde igennem på det faglige område og blive taget imod af elever, der synes, det er megafedt at have tysk. Jeg har elever, der kommer og spørger om ekstra materialer. Der er en anden vilje til læring", siger Ditte Bager.
Skilt fra jobbet: Når tiden ikke slår til