»Vi skal lære det«

Send børnene på toilettet hver 2.-3. time, siger overlæge.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er fysiske årsager bag langt de fleste inkontinensproblemer hos børn. Under fem procent har medfødte lidelser, og psykiske problemer ses mest, hvis barnet har et andet handicap. Men forskningen viser, at omkring 50.000 børn her i landet har inkontinensproblemer.

»Faktisk er det nogle komplicerede reflekser, der er med til at styre vandladning og afføring. Vi er ikke født til at kunne det. Vi skal lære det«, fortæller overlæge Søren Rittig fra børneafdelingen på Skejby Sygehus.

»Hvis der først går lidt kuk i reflekserne, bliver det svært. Tiden hjælper, fordi børnene modnes, og så hjælper regelmæssige toiletvaner. Men det er slet ikke usædvanligt, at et barn har problemer med både urin og afføring«.

Overaktiv blære er det største problem hos børnene.

Søren Rittig anbefaler, at børnene bliver undersøgt. Desuden er det vigtigt med gode toiletvaner. Børnene skal sendes på toilettet hver 2.-3. time, og de skal lære at slappe af.

I tilfælde med afføringsinkontinens er der oftest tale om forstoppelse, og det betyder, at man skal have meget store doser af afføringsmidler.

»Det er en myte, at tarmen bliver afhængig af afføringsmidlerne. Børnene skal have store doser og længe - ofte flere måneder«.

Derfor er det vigtigt, at de bliver undersøgt af specialister.

hl@dlf.org

50.000 utætte børn

Mere end 50.000 børn lider af inkontinens.

Man kan få rådgivning og information hos Kontinensforeningen.

Den største myte er, at inkontinens skyldes psykiske problemer. Som regel er der tale om fysiske grunde med en meget aktiv blære og forstoppelse. Men børnene risikerer at få det dårligt psykisk, fordi de ikke kan styre deres blære eller tarm.

Få måneders medicinsk behandling kan klare det for rigtig mange.

Langt de fleste med afføringsinkontinens lider af forstoppelse. Et mildt afføringsmiddel kan hjælpe. Ofte er problemet, at der i tarmen sidder en hård klump afføring og stopper. Den ødelægger muskulaturen, og tyndere afføring siver derfor ukontrolleret forbi. Barnet kan intet mærke, før det går galt.

I alt er der omkring 400.000 danskere, der tisser i bukserne.

Mere oplysning på www.kontinensforeningen.dk, hvor der blandt andet er tre små film om børn og inkontinens.