Tina Jeppesen er ny lærer og har tidligere været i praktik på Marievangsskolen. Hun oplevede, at arbejdspresset på alle var blevet hårdere, end da hun var i praktik.

De mange forandringer sled på lærerne

Arbejdstilsynet gav i februar Marievangsskolen i Slagelse et påbud for det psykiske arbejdsmiljø. Skolen havde været igennem fusion, ændret skoledistrikt og kommunale besparelser. Nu ser det lidt lysere ud.

Offentliggjort

Arbejdstilsynet på turné

Fra skoleårets begyndelse i august og frem til nytår gennemførerArbejdstilsynet 150 tilsyn på grundskoler for at undersøge lærernespsykiske arbejdsmiljø. Det handler om de følelsesmæssige krav ijobbet, tidspres, stor arbejdsmængde, mobning, seksuel chikane,vold og trusler.

Fra 2013 til 2014 skete der en stigning i antallet af påbud fordårligt psykisk arbejdsmiljø på undervisningsområdet fra 16 til60.

Arbejdstilsynet har tidligere gennemført lignende indsatserinden for fængsler, hospitaler, plejehjem og hjemmehjælp,døgninstitutioner, daginstitutioner, socialrådgivere ogparkeringsvagter.

»Jeg er klasselærer for nogle børn, der har brug for noget ekstra. Der er blevet skåret i støtten, og vi har mindre AKT-tid. Det var med til at presse«, fortæller lærer Henrik Friis.
»Det har hjulpet, at ledelsen har prioriteret. Tidligere gik vi hele tiden til møder«, fortæller Lene Sørensen, der har været lærer på skolen siden 1982.
Arbejdsmiljørepræsentant Klaus Kiaulen mener, at Marievangsskolen på nogle måder skal genopfinde sig selv oven på de mange forandringer, der er skyllet ned over skolen de seneste år.
»Vi skal passe på medarbejderne i alt det nye. Lærerne syntes, de skulle gå til flere møder end nødvendigt. Den tager jeg på mig – det er ændret nu«, siger skoleleder Helle Guillaume Jensen.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For stor arbejdsmængde og voldsomt tidspres for medarbejderne var det indtryk, Arbejdstilsynet fik af at tale med en gruppe lærere fra Marievangsskolen i Slagelse. Det udløste et påbud om at gøre noget ved det psykiske arbejdsmiljø på skolen. Fordi skolen skal sikre, at lærernes sundhed og sikkerhed er i orden. Det skønnede Arbejdstilsynet ikke, at den var på daværende tidspunkt.

Det var i februar i år.

Skoleledelsen fra Marievangsskolen fik at vide, at der skulle rettes op på arbejdsforholdene senest 15. september.

Allerede inden Arbejdstilsynets besøg - i 2014 - var der gradvist blevet ændret på arbejdsforholdene, fordi skolen var igennem mange forandringer. Siden er der blevet ændret på lærernes mødedeltagelse, indført mulighed for lidt mere fleksible arbejdsforhold, skåret i antal af elevplaner, sat fokus på elevadfærd og iværksat flere andre tiltag. En tilbagemelding er sendt til Arbejdstilsynet.

Forud for påbuddet havde Marievangsskolen, der i august havde 836 elever, været igennem en fusion med en anden skole, fået 125 flere elever, ændret skoledistrikt og ændret elevgruppe, øget inklusionen, fået mindre AKT-tid (adfærd, kontakt, trivsel) og oplevet store kommunale besparelser, der har kostet stillinger. Samtidig skulle alle på kursus i visible learning, havde kommunen besluttet. Dertil kom så en skolereform, der betød flere undervisningstimer for alle og fuld tilstedeværelse på skolen. Forandringerne var mange, og det sled på personalet.

Det seneste har været en påsat brand, der betyder store sodskader på en del af skolen.

Et intenst møde

Da en gruppe lærere fra skolen sad over for Arbejdstilsynets folk, syntes de først, at det var hårdt, og at de blev »banket på plads«.

»De sagde fra begyndelsen, at det her ikke handlede om skolereformen. Men det kom det jo alligevel til. De spurgte os, om det var vores egne krav til undervisningen, der pressede, eller om det var ledelsens eller forældrenes krav. Og de spurgte os, hvorfor vi ikke bare brugte et bogsystem og kørte undervisningen efter det«, fortæller tre lærere - Lene Sørensen, Henrik Friis og Tina Jeppesen.

De var blandt de fem medarbejdere fra lærergruppen, som Arbejdstilsynet talte med.

Det blev et følelsesladet og meget intenst møde. Lærerne blev meget berørte.

Men efter mødet syntes de tre lærere, at der var blevet taget hul på en del af det, der pressede dem.

»Vi havde brug for at tale sammen om arbejdssituationen, og de førte os igennem en masse områder. Det var rigtig rart at få åbnet op over for nogle kolleger, og ledelsen har gjort sit bedste med det, den kan. Men det er jo kommunen, der sætter rammerne«, siger Henrik Friis.

De fik talt om, at ingen af dem kunne nå deres opgaver, og de oplevede, at Arbejdstilsynets tilgang var, at hvis de ikke var blevet bedt om at gøre noget ekstra, så skulle de lade være. Men hvad er nok?

Arbejdstilsynet skriver i påbuddet, at »lærerne oplyste, at arbejdsmængden generelt er stor, og at det er vanskeligt at prioritere mellem arbejdsopgaverne«, at »opgaverne tidsmæssigt ofte er sammenfaldende og alle synes vigtige«, og at problemerne med stor arbejdsmængde og tidspres har varet seks måneder, siden skoleåret begyndte.

»Jeg vil da gerne yde noget, som eleverne kan bruge. Jeg vil ikke være tilfreds med at køre alene efter et bogsystem. Jeg vil gerne gøre undervisningen interessant og have noget kreativt med«, siger Tina Jeppesen, der underviser i dansk, historie og kristendom i indskolingen.

Hun har tidligere været i praktik på Marievangsskolen.

»Jeg har været lærer et år, så jeg skal bare smile og sige, at alt er fint, for jeg har jo ikke oplevet andet. Men det var nu anderledes, da jeg var i praktik. Dengang var der mere fleksibilitet, nu har det været 40 timer på skolen om ugen«.

Men efter Arbejdstilsynets besøg og de nye arbejdsformer tør hun igen spørge sine kolleger om noget. Tidligere var de for pressede, så på den måde var det ikke sjovt at være ny lærer.

Flere børn har brug for noget ekstra

De tre lærere oplever, at det ændrede skoledistrikt betyder en del. De har fået en anden type elever, inklusionen presser, og de har fået meget mere papirarbejde.

»Jeg er klasselærer for nogle børn, der har brug for noget ekstra. Kommunen har skåret ned på støtten, vi har mindre AKT. Før mødet med Arbejdstilsynet var det blandt andet forældrekontakt og papirarbejde som for eksempel indberetninger, der pressede mig«, siger Henrik Friis, der underviser i matematik og historie og har arbejdet fem år på Marievangsskolen.

Han fortæller, at han efter skolereformen har halveret antallet af skriftlige opgaver til eleverne, fordi der ikke er tid til at rette dem. Det samme har kollegerne.

Lene Sørensen har været lærer på Marievangsskolen siden 1982. Hun fortæller, at hun ikke længere når den faglige fordybelse, at klasserne er blevet meget store, fordi nogle er blevet lagt sammen, og at der er alt for mange opgaver til for lidt tid efter reformen og kommunens besparelser.

»Det har hjulpet, at ledelsen har prioriteret. Vi har fået at vide, at vi ikke skal deltage i alle møder, der handler om vores klasser. Det afhænger af, hvor mange timer vi har i klassen. Tidligere gik vi hele tiden til møder. Jeg kan ikke lade være med at læse på intra om aftenen, men jeg svarer kun i arbejdstiden. Desuden kniber det med tid til en pause i forberedelsestiden. Og vi har jo ikke været igennem den hårdeste tid endnu - den ligger fra efterårsferien til jul arbejdsmæssigt«, siger Lene Sørensen.

For eksempel tager elevplanerne en del tid. Men dem har ledelsen nu skåret ned til en per elev.

Mange nyansatte

Lærerne fortæller, at flere af deres kolleger er stoppet de seneste par år. Skolens ledelse forklarer, at især i august 2014 var der mange udskiftninger - altså før folkeskolereformen.

Men nogle lærere er holdt op på grund af reformen, nogle er langtidssyge. De lærere, der bor på Fyn, er søgt tilbage til Fyn, fordi de ikke længere kan få tiden til at hænge sammen, når de også har lang transporttid.

Første skoledag efter sommerferien i år var der i hvert fald ti nye kolleger.

Tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant Klaus Kiaulen fortæller, at på tre år er en tredjedel af medarbejderne blevet udskiftet. Det er en udfordring for samarbejdet, da alle jo lige skal lære hinanden at kende.

Skoleleder Helle Guillaume Jensen forklarer, at skolen med fusionen fik 13 lærere med, men så kom lockouten, lov 409, skolereformen og de kommunale besparelser. Det betød blandt meget andet, at skolen mistede en pulje timer fra et projekt om tidlig indsats, så der blev skåret kraftigt i lærerstaben. Derfor har Marievangsskolen nu klassekvotienter på op til 26-27 elever og færre muligheder for at få en ekstra lærer eller pædagog med i undervisningen, sådan som skolen ellers havde håbet, at reformen ville give mulighed for.

Skolen har for eksempel mistet 250 timer om ugen.

Lidt mere fleksibilitet

»Lærerne har knoklet. Vi arbejder i klasseteam, årgangs- og fagteam, og vi havde for mange møder. Vi skal passe på medarbejderne, og de skal finde sig selv i alt det nye. De syntes, at de skulle gå til flere møder end nødvendigt. Den tager jeg på mig. Det stressede, og det er der lavet om på nu«, siger Helle Guillaume Jensen.

Der er også blevet mulighed for en smule fleksibilitet, og når lærerne i en periode oplever ekstra pres, kan de gå til ledelsen for at få en individuel aftale om en arbejdsopgave.

Skolens ledelse understreger, at det handler om respekt for lærernes arbejde, og at det er forskelligt, hvad den enkelte har brug for.

Før skolereformen talte de på skolen om den store forbedring, hvor der ville komme pædagoger med ind i undervisningen. Men sådan blev det ikke, for det blev der ikke råd til.

I dette skoleår har skolen dog fået flere AKT-timer, end den havde sidste år.

»Nogle af forældrene har ikke forstået, hvordan skolen har ændret sig, og de går så til lærerne. Dér har vi i ledelsen måttet gå mere ind«, siger Helle Guillaume Jensen.

»Vi har forsøgt en god fælles forståelse her. Det er stadig en ordentlig omgang, hvor vi er i gang. Der er meget godt i skolereformen, men når resurserne ikke er der, så bliver det svært. Vi skal finde vores fødder i alt det nye. På nogle måder skal vi genopfinde Marievangsskolen«, siger Klaus Kiaulen.

Han savner at få en tilbagemelding fra Arbejdstilsynet nu, hvor de har afleveret en plan over, hvordan de vil arbejde for at sikre, at tidspres og stor arbejdsmængde ikke forringer lærernes sikkerhed og sundhed.