Her elsker eleverne at gå på toilettet

Kun to ting regner elever som værre end at komme til at tisse i bukserne i skolen. Det er forældrenes død eller selv at blive blind. Det fortalte professor, overlæge Søren Ritting, Aarhus Universitetshospital, da Hygiejnerådet mandag holdt Skoletoiletdag, og han fortalte om skoletoiletternes effekt på børnenes helbred

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Toiletbesøg i skoletiden er meget tabubelagt, og over 20 procent af eleverne på mellemtrinnet lader være med at gå på toilettet i skoletiden, for de synes toiletterne er ulækre. Ikke nødvendigvis fordi de ikke er rengjorte, men fordi indretningen af dem betyder, at eleverne er bange for, at kammeraterne kan kigge ind, tage billeder af dem med mobiltelefoner eller at de kan høre eller lugte noget. 

Men på Gasværksvejens Skole i København elsker børnene at gå på toilettet.

Her skaffede eleverne sidste år nye hygiejniske, håndfrie vandhaner til hele skolen, fordi de vandt et sanitetsfirmas konkurrence om den bedste plakat i forbindelse med World Handwashing Day.

Lærer Mette Gudme fortalte, at eleverne forud havde arbejdet med hygiejnetemaet i to uger, og at eleverne i dag elsker at gå på toilettet.

"De er - med god grund - meget stolte af de nye vandhaner, som de skaffede skolen, " forklarede hun

Urinvejsinfektioner 

Overlæge Konstatinos Kamperis, Børneafdelingen på Skejby, oplever at mange børn, der var renlige som fireårige, får urinvejsinfektioner, når de kommer i skole. Han er i gang med et stort forskningsprojekt på tre skoler i Aarhus for at få afklaret, om infektionerne skyldes børnenes tilbageholdende adfærd, fordi de ikke vil gå på toilet i skoletiden.

I den store, nye undersøgelse af skoleelevers trivsel, siger kun 3 procent af eleverne, at deres skoles toiletter er pæne og rene.  Flere end hver tredje - 36 procent - er helt uenige i, at toiletterne er rene.   

Ekstra rengøring 

Flere kommuner arbejder allerede med at løse problemerne med børnenes manglende toiletbesøg.

Gladsaxe Kommune, der generelt har meget fokus på rengøring i alle kommunens bygninger, valgte sidste år at give 800.000 kroner ekstra til toiletrengøringen, fordi skolereformens længere skoledage også medfører ekstra brug af toiletterne. Derfor bliver de mest belastede toiletter nu gjort rene to gange om dagen.

Prototype 

Der er lang vej endnu, før det perfekte skoletoilet bliver opfundet. Vesthimmerlands Kommune arbejder sammen med bl.a. et lokalt entreprenørfirma og med støtte fra EU's Interreg-program på at skabe det helt rigtige toilet, der skal få eleverne til at gå på toilettet, når de føler trang til det - også midt i skoletiden: Men kravene til det er store, for det skal være rengøringsvenligt, lækkert, lydisoleret, helt lukket og ikke lugte bagefter, og så skal det kunne finansieres af et normalt kommunalt budget.