»Det er meget uigennemskueligt«, siger lærer Søren Navntoft, Ebberup Skole på Vestfyn. Han har som forudlønnet tjenestemand tjekket sin lønseddel for august og konstateret, at undervisningstillægget mangler.

»Vi er mange, der mangler at få undervisningstillæg«

I Assens mangler i hvert fald fem ud af 17 skoler at udbetale undervisningstillæg til forudlønnede lærere. Lærer Søren Navntoft er en af dem, der har valgt at få tjekket lønsedlen. Han har fundet flere fejl.

Offentliggjort
Foto: Heidi Lundsgaard

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Jeg er jo en af dem, hvor det stod galt til«.

Søren Navntoft har været lærer i 35 år. De fleste år har han været på Ebberup Skole, men for to år siden blev han ringet op, fordi de manglede en sløjdlærer på naboskolen. Den udfordring takkede han ja til. Derfor har han i dag delt tjeneste. Som tjenestemand er Søren Navntoft forudlønnet, og derfor er han en af de lærere, som allerede i august har forsøgt at finde rundt i arbejdstidslovens økonomiske konsekvenser på lønsedlen. Selv om han altid tjekker sin lønseddel og også sammenligner med tidligere lønsedler, tøvede han ikke med at takke ja til tillidsrepræsentantens tilbud om hjælp.

»Det er meget uigennemskueligt at se, hvordan vores arbejdssituation ser ud, og hvordan det afspejles på vores lønseddel. Det er vi meget frustrerede over her på skolen. Det kan ikke være meningen, at man skal være halvt jurist og halvt økonom for at kunne gennemskue sådan noget her. Det synes jeg er helt urimeligt«, siger Søren Navntoft.

Tjek din lønseddel

Mange fejl

Da han gennemgik lønsedlen, fandt han straks flere fejl.

»Jeg har delt tjeneste, men mit tillæg var faldet ud her over sommeren. Og så manglede jeg også undervisningstillægget. Vi er mange, der mangler undervisningstillægget«, siger Søren Navntoft.

En foreløbig optælling fra Vestfyns Lærerkreds viser, at Søren Navntoft har ret i, at han ikke er den eneste lærer, der ikke har fået undervisningstillæg.

På fem ud af 17 skoler mangler forudlønnede lærere undervisningstillægget helt, fortæller sagsbehandler i Vestfyns Lærerkreds Karsten Jørgensen, som har stået for opsamlingen af lønsedler i kredsen. »Men vi har endnu til gode at se en lønseddel, hvor der er taget fuldstændig højde for det udvidede undervisningsbegreb«.

Registreringssystem endnu ikke klar

Tidligere havde lærerne et såkaldt Assens-tillæg, hvor alle fik det samme. Men med arbejdstidsloven skal den enkelte lærers undervisningstid gøres op, og det driller på skolerne.

»Vi har stort set ikke set fejl, i de tre år vi havde en aftale. Vi kontrollerede næsten ikke lønsedler overhovedet. Men nu skal vi tilbage til dengang, hvor man hele tiden skulle tjekke«, siger Karsten Jørgensen.

Også Søren Navntoft er ked af, at Assens-tillægget er faldet bort.

»Dengang skulle vi ikke registrere noget. Nu skal jeg registrere, hver gang jeg arbejder længere end til klokken 17, og når jeg har tjeneste ud over 11 timer. Jeg skal indtaste det i et KMD-program. Men det program er ikke færdigt endnu, så vi er blevet bedt om at skrive alt ind i vores kalender og så taste oplysningerne ind, når programmet er klar. Det er træls, at man skal starte på sådan noget, når tingene ikke er klar. De har jo haft »lang tid til at få det klar«, siger Søren Navntoft.

KMD-programmet forventes at kunne rulles ud på skolerne den 15. og 16. september, fortæller vicedirektør for velfærd, dagtilbud og skole i Assens Kommune Esben Krægpøth.

»Men det er ikke sikkert, at det kommer til at virke den 17. september på alle skoler. Det skal lige køres ind«.

Esben Krægpøth beklager, at der har været en del fejl i den første lønkørsel.

»Det er sandelig ikke noget, vi er stolte af. Det er ikke 100 procent i orden. Vi har haft det oppe på et skoleledermøde. Vi har lagt os i selen for at få rettet op på det til næste gang. Men det er virkelig nyt for os alle sammen. Næste gang skal vi så tæt på målet som overhovedet muligt«.

Karsten Jørgensen har allerede med de forudlønnede lærere set mange fejl, så han mener, at det er vigtigt, at DLF laver en løntjekkampagne i uge 45 og 46.

»Vi skal være rigtig opmærksomme på det nu«.

Søren Navntoft ærgrer sig over, at det igen er blevet sværere at gennemskue sin lønseddel.

»Tidligere har man stræbt efter at få gennemsigtige lønsedler, så synes jeg, det er den forkerte vej at gå«.