KL vurderer, at op mod en tredjedel af alle UU-vejledere mister jobbet den besparelse, der skal være fuldt indfaset i 2017.

KL sætter gang i stor fyringsrunde blandt UU-vejledere

Hver tredje vejleder risikerer jobbet, fordi kommunerne årligt skal spare omkring en tredjedel af udgifterne til UU-vejledere. Skolens lærere skal i fremtiden stå for en større del af vejledningen.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som en del af reformen af erhvervsuddannelserne skal der skæres markant i antallet af Ungdommens Uddannelsesvejledere. Og kommunerne skal i gang nu - det fremgår af et brev, som KL har sendt ud til landets borgmestre:

"Folketinget forventes medio juni at vedtage loven om EUD-reformen. Den vil blandt andet betyde, at kommunerne ikke længere skal give individuel vejledning og gruppevejledning til de uddannelsesparate unge i 8. eller 9. klasse, hvilket betyder, at der skal ske en kapacitetstilpasning i Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU)", står der i brevet. Reformen blev vedtaget op til sommerferien og trådte i kraft den 1. august. Derfor skal kommunerne allerede nu i gang med at tilpasse kapaciteten.

"Da denne del af reformen træder i kraft allerede 1. august 2014, vil der være behov for hurtigt at sætte fokus herpå. KL vil i budgetvejledningen orientere om de økonomiske forudsætninger for UU", skrives der i brevet.

Lammende kritik af reform af uddannelsesvejledning

Mange vejledere vil miste jobbet

Jan Baudiz er chefkonsulent i KL, han fortæller at der er tale om en stor besparelse.

 "Det er noget der ligner en tredjedel af det samlede budget, der skal spares", siger Jan Baudiz. Der bliver brugt cirka 665 millioner kroner hvert år på UU-området, og i 2017 skal der være en fuldt indfaset besparelse på 237 millioner kroner året.

"Essensen er, at vi ved, at cirka 80 procent af udgifterne på UU-området er løn. Så hvis man begynder at spare penge, så bliver man nødt til at afskedige folk - det ligger i sagens natur", siger Jan Baudiz - selvom besparelsen først skal være fuldt indfaset i 2017, regner han med, at besparelserne kan mærkes allerede fra dette efterår.

KL og andre parter har været ekstremt kritiske over for, at der skal spares på vejledningen af skolens elever, samtidig med, at folketingspolitikerne ønsker bedre og mere fokuseret vejledning. I høringssvaret som KL afgav den 9. april 2014 kan man blandt andet læse, at besparelserne kan koste hver jobbet for hver tredje UU-vejleder:

"De foreslåede besparelser udgør mere end 1/3 af totaludgifterne til UU-vejledeningen på landsplan. Da den primære udgiftspost er løn, jf. ovenfor kan besparelsen  efter KL's vurdering resultere i afskedigelser af op imod 1/3 af de ansatte ved landets UU-centre"

Sparede UU-millioner holdt hemmelig for sagkundskaben

Ansvaret flyttes til lærerne I høringssvaret kritiserer KL skarpt, at besparelserne bliver solgt som en forbedring:

"KL er stærkt kritisk overfor den meget store foreslåede besparelse på UU-området og finder, at besparelsen står i skarp kontrast til både aftaleteksten og det foreliggende lovforslag, som lover en "fokuseret", "skærpet", "bedre" og "mere målrettet" vejledning af de unge, i beskrivelsen af de aftalte tiltag. Med disse udtryk skrues forventningerne til den kommunale opgaveløsning i UU op på et niveau, som ikke modsvares af de ressourcer og rammer for opgaveløsningen, som UU-centrene får med lovforslaget", skriver KL.

Jan Baudiz efterspørger en anden kommunikation.

"I stedet skulle være mere saglig og fortælle, at man nedjusterer servicen på UU-vejledningen markant og flytter meget af ansvaret til folkeskolen", siger han.

I høringssvaret stiller KL spørgsmål ved om EUD-reformens målsætning om at få flere unge til at vælge andre veje end gymnasiet, samtidig med, at vejledningen bliver skåret.

"KL finder det generelt tvivlsomt, at lovforslagets tiltag på vejledningsområdet vil kunne bidrage effektivt til at nå målet om, at flere elever skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10 klasse. KL ser en risiko for, at de betydelige besparelser og omlægninger på UU-området kan modvirke reformens målsætninger. Det gælder især de dele af lovforslaget som reelt reducerer vejledningen af de mange unge, som i dag overvejende vælger at gå på gymnasiet".

Vejlederformand: Gruppevejledning er ikke nødvendigvis billigere

Læs KLs høringssvar og borgmesterbrevet via links til højre for artiklen.

Læs mere

Læs KLs høringssvar her.

Læs brevet til borgmestrene fra den 11. juni her.