Skoler lægges sammen under én ledelse over hele landet. Klik ind på det interaktive kort nedenfor
"Det er svært at være TR for en sammenlagt skole"
Lærerne får ikke nødvendigvis længere til tillidsrepræsentanten, når deres skole bliver lagt sammen med en eller flere naboskoler. Ifølge 27 lærerkredse har fusionsskolerne i deres område én tillidsvalgt i hver afdeling, mens de i 14 lærerkredse må nøjes med én. Enkelte steder ses begge modeller.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I nogle kommuner skal det tages så bogstaveligt, at flere skoler bliver lagt sammen til én, at lærerne må deles om én tillidsrepræsentant på tværs af afdelingerne. Men dobbelt så mange steder bliver der valgt én i hver afdeling.
Det er for eksempel tilfældet i Dragør, Brøndby, Herlev og Hjørring Kommuner, viser Folkeskolens undersøgelse af skolenedlæggelser, hvor lærerkredsene i DLF i år også har svaret på, om eventuelt sammenlagte skoler i deres område har en eller flere tillidsrepræsentanter.
Stor forskel på hvor godt fusionsskoler fungerer
Nogle steder opererer man med alternative modeller. For eksempel har lærerne på de fire fusionsskoler i Fredensborg én TR og en suppleant på de andre matrikler. Suppleanterne tildeles dog næsten samme tid som tillidsrepræsentanten.
Nogle skoler har en "overtillidsrepræsentant"
I Faxe har skolerne en TR for hele skolen, som suppleres af tillidsrepræsentanter i afdelingerne, men fællestillidsrepræsentant Lene Højriis Nielsen frygter, at de på lang sigt bliver reduceret til kontaktpersoner.
"Især hvis man flytter overbygningerne, så vi får meget små afdelinger", skriver hun i svaret fra lærerkredsen for Faxe og Vordingborg.
I Svendborg, Fredericia, Horsens og Randers er der tillidsrepræsentanter i hver afdeling, hvoraf en vælges som en slags fællestillidsrepræsentant. I Svendborg hedder det en forhandlings-TR, i Fredericia en distrikts-TR og i Randers en hoved-TR.
Efter skolesammenlægninger: Styrmanden mangler for tit
Andre steder har man overgangsordninger. For eksempel har skolerne i Gribskov Kommune i øjeblikket en tillidsrepræsentant pr. afdeling, men fra næste skoleår reduceres det til én pr. skole. På samme måde har Hjerting Skole i Esbjerg haft to tillidsrepræsentanter siden sammenlægningen for fire år siden.
"Men fremover har ingen flere end én - uanset antallet af matrikler", fortæller kredsformand Kenneth Nielsen.
Oplysningerne på kortet bygger på Folkeskolens årlige undersøgelse af skolenedlæggelser og skolesammenlægninger blandt lærerkredsene i DLF. Folkeskolen sikrer sig, at samtlige lærerkredse svarer. Eventuelle ukorrektheder i kortet kan skyldes, at der mangler oplysninger i svarene.
Skoler i samme kommune med forskellige ordninger
Der er også eksempler på, at skoler i samme kommune har forskellige ordninger. Således har tre sammenlagte skoler i Næsted to tillidsrepræsentanter, mens den fjerde kun har én. Også i Kerteminde ses der forskel.
"På Langeskov Skole er der en TR i hver afdeling. De to andre storskoler fik samme mulighed, men valgte den fra", fortæller fællestillidsrepræsentant Lisbeth Blichfeldt.
Fællesskoler har ikke nødvendigvis noget til fælles
I Aarhus er der én på henholdsvis Tranbjergskolen og Bavnehøj Skole i Kolt-Hasselager, der begge består af to afdelinger. Men Århus Lærerforening undersøger muligheden for at få to tillidsrepræsentanter på Tranbjergskolen, som har over 1.000 elever mod Bavnehøj Skoles 635.
Svært at være TR for en sammenlagt skole
Egedal Kommune lægger til sommer 12 skoler sammen til fire skoler på 12 matrikler. Den nye struktur har været undervejs i tre år, og for nylig indgik Egedal Lærerkreds en aftale om, at der skal være en tillidsrepræsentant på alle matrikler. Ordningen skal dog evalueres allerede til nytår.
I Vejle holdt forvaltningen fast i, at der kun måtte være én repræsentant pr. sammenlagt skole.
"Det er svært at være TR for en sammenlagt skole, da du aldrig får den samme tilknytning til de andre afdelinger som til din egen", konstaterer konsulent Lene Køhler fra Vejle Lærerkreds.
Også på de sammenlagte skoler i blandt andet København, Furesø, Greve, Slagelse, Nordfyns, Billund, Norddjurs, Mariagerfjord, Skive og Jammerbugt Kommuner dækker én tillidsrepræsentant hele skolen.