Børn og unge i Skive Kommune skal ud og røre ved mad i naturen i de kommende uger.
Foto: Lena Storm Andersen
Børn jonglerer med brændenælder og oste i Skive
I august og september drager Ny Nordisk Madcirkus Salling rundt til skoler i Skive Kommune. Cirkusset skal lære kommunens børn om mad, råvarer og sanseoplevelser.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Vi forholder os til mad hver dag. Med Madcirkusset håber vi at kunne klæde børnene på til et sundere madvalg og gøre opmærksom på alle de gode, lokale råvarer", forklarer friluftsvejleder Lena Storm Andersen. Hun er tovholder på temaet mad i Skive Kommunes store fælles projekt Rent liv for børn og unge.
Smuk mad skal gøre elever sundere
Børnene er artister Der er lejet cirkustelt og køkkenvogn, så børn i dagtilbud og unge op til 10. klasse kan være artister og eksperimentere med maden.
"Vi skal give børnene gode oplevelser under overskrifterne sundhed, velsmag, bæredygtighed og tilgængelighed, og forhåbentlig kan det smitte af på forældrene og resten af familien", siger Lena Storm Andersen. Hun oplever, at mange børn er for langt væk fra maden, og hun håber, at det kan hjælpe, at børnene får fingrene ned i mulden. Cirka 1.850 børn og unge plus deres lærere vil deltage i forskellige aktiviteter i løbet af uge 34-38, hvor Det Omrejsende Madcirkus turnerer rundt til fire skoler i Skive.
En af aktiviteterne er torve-torsdage. Her kan alle Skives børn og unge komme og se, smage, føle og få vækket deres sanser til live når en skole bliver omdannet til marked for en dag med lam, høns og bier og smagsprøver på honning, oste, brød, marmelade, økologisk saft og sodavand - alt sammen fra lokale producenter og med børn i boderne.
En aften om ugen laver de store elever i 7.-9. klasse Rent liv-middage, som byder på ny nordisk mad af lokale råvarer. Maden bliver til under ledelse af en lokal kok og med lokale råvarer. Forældre og andre interesserede kan løse billet til middagen.
Konference skal inspirere til flere skolehaver
Lærerne skal også være med Friluftsvejleder Lena Storm Andersen har haft 200 lærere på workshop for at klæde dem på til aktiviteterne, hvor hun blandt andet viste, at ukrudt som brændenælder kan bruges i lækre boller og mange andre steder i madlavningen. Det er op til den enkelte lærer at skabe sammenhæng mellem de 'spiselige' aktiviteter og undervisningen.
Matematiklærer Mette Nyrup Baagøe er lærer i de ældste specialklasser på afdeling Langelinie på Brårup skole, og hun ser frem til at skulle boltre sig i madcirkussets manege med sine elever.
"Mine elever oplever det største faglige udbytte ved praktiske aktiviteter, og Madcirkusset er netop eksperimenterende. Desuden elsker eleverne at prøve kræfter med naturen", fortæller Mette Nyrup Baagøe. Hun regner med at bruge maden som afsæt for matematikundervisningen ved at lade eleverne eksperimentere med måleforhold og indhold i opskrifter.
De opskrifter, der bliver udviklet undervejs i forløbet af de deltagende børn og unge bliver lagt online i "Skives Digitale Kogebog". Udover fokus på mad sætter Skive Kommune også fokus på Fjorden, Energien og Livet i Rent Liv-kampagnen.
Hjemkundskab bliver til madkundskab