”Mange unge, som måske har set lærerjobbet som et drømmejob kommer pludselig i tvivl på grund af den nuværende situation omkring lærernes arbejdstid. Til næste år vil der være langt mere vished både om fremtiden for lærernes arbejdsrammer og om den nye læreruddannelse. Derfor tror jeg, vi kommer til at se en langt større søgning næste år,” siger formand for Lærerstuderendes Landskreds Bob Bohlbro.

Udsigt til færre kvote 2-ansøgere

Selvom optagelseskravene til den nye læreruddannelse er blevet skærpet, er der i øjeblikket udsigt til færre kvote 2-ansøgere end sidste år. Både formand for professionshøjskolernes rektorkollegium Erik Knudsen og LL-formand Bob Bohlbro ser tidspres og usikkerhed om lærernes arbejdstid som medvirkende årsager.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den nye læreruddannelse bliver skudt i gang efter sommerferien og har en række skærpede krav i forhold til den nuværende uddannelse. Blandet andet kræves der et karaktergennemsnit på mindst 7 for at komme ind via kvote 1.

De skærpede krav kunne medføre, at flere unge med interesse i at blive lærer må søge ind via kvote 2, og formand for professionshøjskolernes rektorkollegium Erik Knudsen havde da også håbet, at antallet af ansøgere i år ville være højere end sidste år.

Flere kommende lærerstuderende skal søge på kvote 2

Det ser nu ikke ud til at blive tilfældet. Der er deadline for ansøgninger på fredag d. 15. marts, og en prognose viste for et par dage siden, at antallet af kvote 2-ansøgere til læreruddannelserne så ud til at blive godt 14 procent lavere end sidste år. Situationen ser dog ud til at have forbedret sig lidt de seneste dage, og Erik Knudsen kan derfor ikke sige med sikkerhed, om ansøgertallet ender med at blive lavere end det var sidste år.

Tidspres har givet udfordringer Formanden ser flere mulige forklaringer på, at antallet af kvote 2-ansøgere på trods af de hårdere krav til optag på læreruddannelsen ikke ser ud til at stige.

"Den nye uddannelse har været under voldsomt tidspres, hvilket har gjort det vanskeligt at kommunikere klart ud, hvilket løft, det er, læreruddannelsen har fået. Der har også være udfordringer i forhold til kommunikation og forståelse af de nye regler og krav for optagelsen, for eksempel at man nu skal have 7 i gennemsnit for at komme ind via kvote 1. Det kan også have spillet ind," siger han.

Formand for Lærerstuderendes Landskreds Bob Bohlbro kan sagtens genkende de udfordringer, Erik Knudsen nævner.

"Det er svært at se præcist, hvad den nye læreruddannelse kommer til at indeholde, og det har gjort det svært for os at promovere den for mulige  lærerstuderende. Vi vil selvfølgelig gerne kunne melde klart ud og sige, at 'det er denne her uddannelse, som I skal være en del af,' men det har ikke rigtig været muligt på grund af tidspresset", siger han.

Endelig plan for ny læreruddannelse klar i morgen

"Ærgerlig" Bondo-udtalelse ikke nødvendigvis afgørende Erik Knudsen nævner også usikkerheden om lærernes arbejdstid som en årsag til, at søgningen ser ud til at blive lavere end håbet.

"Der kan sagtens være blevet skabt noget turbulens i forbindelse med hele den diskussion," vurderer han.

Da DLF-formand Anders Bondo på tillidsrepræsentantstormødet d. 5. marts læste op fra en mail, han havde skrevet til børne- og undervisningsminister Christine Antorini, blev det efterfølgende mødt med hård kritik fra blandt andet Christine Antorini, uddannelsesminister Morten Østergaard og Erik Knudsen selv, som i Politiken kaldte Anders Bondos udtalelse for "uansvarlig."

I mailen, Anders Bondo citerede fra på mødet, stod der blandt andet:

"Jeg maler ikke fanden på væggen, når jeg fortæller, at I smadrer engagement og begejstring i folkeskolen. Konsekvensen er, at både lærere og elever vil vælge folkeskolen fra. Jeg har i flere sammenhænge sagt, at det vil være nemt at afvikle folkeskolen, men det vil være umuligt at genopbygge den, hvis det først er sket. Jeg vil for første gang stå i den situation, hvor jeg ikke vil kunne anbefale unge mennesker at uddanne sig til folkeskolelærere. Det er mig helt ubegribeligt, hvis det skal ske under en S, SF, R regering".

Erik Knudsen vil dog ikke gøre lærerformanden til skurk, hvis antallet af kvote 2-ansøgere til den nye læreruddannelse på fredag viser sig at blive lavere end sidste år.

"Jeg synes, det var en ærgerlig udtalelse, men vi kan jo ikke sige med sikkerhed, om det har haft indflydelse på antallet af ansøgere," siger han.

Studerende forsvarer Bondo: Vi er ikke DLF's gidsler

Næste år bliver afgørende På grund af det store tidspres på den nye læreruddannelse i 2013, forudser formanden for professionshøjskolernes rektorkollegium, at 2014 bliver et vigtigt år for søgningen til den nye læreruddannelse.

"Vi har godt vidst, at der ville være nogle udfordringer i forhold til den nye læreruddannelse her i 2013. Men vi har sendt et signal om en række forbedringer, og vi vil gerne vise, at den nye læreruddannelse er vigtig at få sat i gang, selvom det så giver nogle udfordringer på grund af tidspres".

LL-formand Bob Bohlbro forventer, at antallet af kvote 2-ansøgere vil stige til næste år.

"Mange unge, som måske har set lærerjobbet som et drømmejob kommer pludselig i tvivl på grund af den nuværende situation omkring lærernes arbejdstid. Til næste år vil der være langt mere vished både om fremtiden for lærernes arbejdsrammer og om den nye læreruddannelse. Derfor tror jeg, vi kommer til at se en langt større søgning næste år," siger han.