Synes du heller ikke, at lærere skal finde sig i vold og trusler? Så sæt badget på din facebookprofil

Vold og trusler skal anmeldes

Op mod halvdelen af lærerne anmelder ikke, når de bliver udsat for vold eller trusler på skolen. Hårde ord og voldsom adfærd kan blive normen. Men lærerne mister retten til erstatning, hvis intet er registreret.

Offentliggjort

Lærere udsat for vold ioverskrifterne gennem de seneste fem år

-      2012:En lærer på AsgaardSkole i Køge bliver af en 16-årig elev kaldt svans, skubbet ind ien reol og får to knytnæveslag i ansigtet. Til slut spytter elevenpå ham.Den voldelige elev bliver i maj måned idømt 40 dagesbetinget fængsel. (Køge Dagblad) 

 

-      November 2009:En 25-årigkvindelig lærer på Mølledamsskolen i Fredericia bliver over fleredage slået af en 13-årig elev i ansigtet og på kroppen. Hunanmelder episoderne til politiet i december.(fredericiaavisen.dk) 

 

-      September 2009:En kvindeliglærer på Havdrup Skole i Roskilde får en på siden af hovedet, dahun for anden gang beder en 7.klasses elev slukke sin computer.Drengen bliver bortvist fra skolen en uge. (RoskildeAvis) 

 

-      Oktober 2009:En 33-årigmandlig lærer på Abildgårdsskolen i Odense vil give en pige itredje klasse hånden, inden hun og hendes far træder ind til enskole-hjem-samtale. Det slår klik for faren, der overfalderlæreren. Faren spytter læreren i hovedet og giver ham en knytnæve ihovedet, så han går i gulvet. Faren sætter sig overskrævs pålæreren, slår og bider ham i øret. (Politiken.dk)

 

-      Vinteren 2008-2009:Engårdvagt på Stjernevejsskolen i Hedensted får et knytnæveslag iansigtet af en 16-årig elev, da gårdvagten kommer elevens 'gidsel',en yngre elev til undsætning under en sneboldkamp. Den 16-årige får40 dages betinget fængsel for hændelsen og er ikke længere elev påskolen. (Horsens Folkeblad)  

 

-        Oktober 2007:En17-årig elev på den Maritime Småskole ved Faaborg slår sin lærer engang i ansigtet og tre gange i baghovedet. Eleven idømmes 3måneders ungdomssanktion, men både lærer og elev fortsætter påskolen. (P4 Fyn)

 

 

 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Næsten en tredjedel af de lærere der har været udsat for vold inden for det seneste år, har ikke anmeldt hændelsen, viser en ny undersøgelsen foretaget af Scharling Research for Folkeskolen.

Kun fire procent har anmeldt den voldelige episode til politiet, mens de resterende har anmeldt til forvaltningen, arbejdsskadesforsikringen eller kun registreret hændelsen på skolen.

Endnu værre ser det ud, når lærerne er blevet truet. Her er det under halvdelen af lærerne der anmelder.

Det kan synes unødvendigt at registrere, hvor gang man er blevet  forulempet, hvis det er blevet almindelig dagligdag. Men det er utroligt vigtigt, siger konsulent på kontoret for arbejdsmiljø i Danmarks Lærerforening Birthe Hansen.

"Sagerne skal anmeldes som arbejdsulykke på arbejdspladsen. Man bør få hjælp til sin arbejdsskadesag i den lokale lærerkreds. Så er det dem, der sender sagen ind til vores arbejdsskadeteam, der er enormt dygtige til at løfte de arbejdsskade- og erstatningssager, hændelserne ofte udmønter sig i".

Hver enkelt hændelse kan synes lille, men når det sker igen og igen, kan man risikere, at læsset pludselig vælter. Og har man ikke registreret de mange forudgående optrin, kan man risikere, ikke at kunne få erstatning, hvis man går ned, fortæller Birthe Hansen.