"I skoleåret 2021/2022 gives mulighed for at fravige krav om erstatningstimer for aflyst undervisning pga. udfordringer med højt fravær blandt personalet i grundskolen", lyder det i en udmelding fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Politisk aftale: Skoler behøver ikke at give erstatningstimer for aflyst undervisning

Skolerne får nu lov til at undlade at give erstatningstimer for aflyst undervisning eller onlineundervisning som følge af sygefravær blandt personalet i dette skoleår. Det har et bredt flertal i Folketinget givet tilslutning til.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Flere skoler har i januar haft svært ved at gennemføre al undervisning, fordi mange lærere har været syge af corona, og forventningen er, at det fortsætter i februar.

Derfor har undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) arbejdet på at finde en løsning, så skolerne kan håndtere de høje smittetal uden at aflyste timer eller onlineundervisning skal gennemføres senere på året i fx weekender og ferier. 

Det er nu lykkes at samle et politisk flertal for en aftale, som giver skolerne mulighed for at fravige kravet om erstatningstimer, oplyser Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse

"I skoleåret 2021/2022 gives mulighed for at fravige krav om erstatningstimer for aflyst undervisning pga. udfordringer med højt fravær blandt personalet i grundskolen. Det gælder både for folkeskoler, fri- og privatskoler samt efterskoler og frie fagskoler. På den måde vil skolerne blive stillet, som om de havde gennemført undervisningen", skriver ministeriet. 

Minister: Skoler må gerne sende elever hjem til onlineundervisning 

Skolerne opfordres til at have et særligt fokus på, at afgangselever har fået tilstrækkelig undervisning til at afslutte deres skolegang. 

Løsningen kræver en lovændring. Derfor vil Pernille Rosenkrantz-Theil snarest muligt fremsætte et lovforslag i Folketinget. 

"Vi har truffet en beslutning i forhold til de timer, der er afviklet online. De tæller ikke med i det samlede timeregnskab henover et skoleår. Det er, fordi vores folkeskolelov ikke er indrettet efter en pandemi", siger ministeren til Ritzau.

DLF glæder sig over udmelding

Formand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen fortæller, at udmeldingen er længe ventet. 

"Det er en melding, vi har efterspurgt i gennem meget lang tid og også været i nærmest daglig dialog med ministeren og ministeriet om. Jeg er meget glad for, at udmeldingen endelig kommer", siger han.

Han havde dog allerhelst set, at udmeldingen var kommet langt tidligere. 

"Det har skabt usikkerhed på skolerne i forhold til aflyst undervisning og undervisning, der bliver til onlineundervisning. Det er godt, den kommer nu og, at det er en juridisk holdbar løsning, og at der er politisk opbakning til den i Folketinget".

Minister: Skoler må gerne sende elever hjem til onlineundervisning 

Forvirringen startede for to uger siden

Udmeldingen kommer præcist to uger efter, at børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i radioprogrammet P1 Morgen meldte ud, at skoler gerne må sende elever hjem til onlineundervisning, når der ikke er elever eller lærere til at gennemføre undervisningen på skolen.

Senere samme dag udsendte Børne- og Undervisningsministeriet imidlertid en præcisering om, at onlineundervisning lovmæssigt ikke betragtes som almindelig undervisning, og dermed tæller timerne slet ikke i skolernes timeregnskab.

DLF, KL og skoleledere: Kræv ikke erstatningstimer for onlineundervisning 

Siden er der fra især fra Danmarks Lærerforening og Skolelederforeningen blevet efterspurgt en afklaring på, hvorvidt skolerne kan blive mødt med krav om, at de rent faktisk skal gennemføre ekstra fysiske timer på et senere tidspunkt, hvis de har været nødsaget til at lave onlineundervisning.

Flere skoleledere har udtalt til Folkeskolen, at det vil være helt umuligt for dem at finde både tid og resurser til at give eleverne erstatningstimer.

"Vi vil simpelthen ikke have kvalificerede resurser til at løfte det. Vi har jo problemer nok i forvejen med bare at få driften til at køre - også med brug af alle vikarerne", lød det blandt andet senest torsdag fra skoleleder Birgitte Pilgård fra Herstedøster Skole i Albertslund.     

Skoleledere: Erstatningsundervisning vil være umuligt og urimeligt