Hvis skolerne vælger at sende elever hjem til fjernundervisning, skal timerne ifølge ministeriet efterfølgende gennemføres fysisk på et senere tidspunkt.
Foto: Vladimir Vladimirov/Istock
Skoleledere: Erstatningsundervisning vil være umuligt og urimeligt
Det er både umuligt og urimeligt, hvis vi skal følge reglerne og give erstatningsundervisning, når elever sendes hjem til online-undervisning, lyder det fra skoleledere. Skoleledernes formand forventer, at Undervisningsministeriet vil fravige lovens krav.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Man kunne måske godt gå ud og ansætte 10 gymnasieelever, men det er jo ikke en kvalitet".
Sådan lyder det fra skoleleder Birgitte Pilgård fra Herstedøster Skole i Albertslund, når hun forklarer, hvorfor det i hendes øjne vil være helt umuligt at tilbyde efterfølgende erstatningsundervisning, hvis hun blev nødt til at sende hele klasser hjem til online-undervisning på grund af smitte på skolen.
Så selv om smitten med covid-19 er udbredt blandt både lærere og elever på Herstedøster Skole, gør Birgitte Pilgård alt for at undgå at sende hele klasser hjem.
"Vi vil ikke kunne tilbyde erstatningsundervisning på et senere tidspunkt. Vi vil simpelthen ikke have kvalificerede resurser til at løfte det. Vi har jo problemer nok i forvejen med bare at få driften til at køre - også med brug af alle vikarerne", siger hun.
Minister: Skoler må gerne sende elever hjem til onlineundervisning
Klarer sig foreløbig med nabo-tilsyn
Dermed undgår skolen i Albertslund at skulle leve op til Undervisningsministeriets krav om, at skolen på et senere tidspunkt skal tilbyde de hjemsendte elever erstatningsundervisning, fordi fjernundervisning betragtes som ikke-obligatorisk - hvilket altså betyder, at skolen ifølge reglerne ikke efterlever minimumskravene for timetal og undervisningstidens samlede varighed.
"Der er heller ikke økonomi til det, og driften vil ikke kunne klare det. Hvis vi bliver nødt til at sende elever hjem til online-undervisning, så bruger vi jo lærernes tid til det, samtidig med at vi er pressede, fordi også mange medarbejdere er fraværende", siger Birgitte Pilgård.
Antallet af smittede lærere stiger stadig - men mindre end før
I stedet løser Herstedøster Skole - hvor 48 ud af 160 medarbejdere på et tidspunkt var syge samme dag - problemerne ved at køre med det, som Birgitte Pilgård kalder "nabo-tilsyn", hvor en lærer har to klasser.
"Det er et kæmpe arbejde og puslespil. Men vi ser positive tendenser til, at driften ikke er helt så presset mere. Nu er vi nede på 10-15 nye smittede elever og medarbejdere hver dag. Og hvis hjemsendelse skal komme på tale, så skal det virkelig være sådan, at der slet ingen mulighed er for tilsyn med børnene", siger skolelederen - der i øvrigt er ramt af corona og arbejder hjemmefra.
Leder: Vi sender jo ikke eleverne hjem for sjov
På Hundested Skole har skoleleder Malene Nyenstad måttet sende elever hjem med opgaver og online-check in i løbet af dagen, fordi der ikke var andre muligheder.
Hun håber ikke, at det vil medføre et krav fra centralt hold om, at skolen skal tilbyde de hjemsendte elever ekstraundervisning på et senere tidspunkt.
"Hvis det var sådan, at der kom nogen og håndhævede det, så ville vi selvfølgelig være nødt til at finde ud af at gøre det. Men det ville være helt urimeligt. Det her må jo være force majeure. Det er jo ikke noget, vi går og gør for sjov. Det er kun noget, vi gør, når det virkelig er nødvendigt, og når vi ikke har nogen til at gå ind og dække", siger Malene Nyenstad.
DLF, KL og skoleledere: Kræv ikke erstatningstimer for onlineundervisning
Hjortdal: Skoler bør ikke frygte et krav
Selv om Børne- og Undervisningsministeriet på sin hjemmeside stadig understreger, at fjernundervisning er ikke-obligatorisk - og dermed skal medføre senere ekstraundervisning - håber og forventer skoleledernes formand Claus Hjortdal, at ministeriet inden længe tilkendegiver, at kravet om ekstraundervisning bortfalder.
"Ministeren er opmærksom på det og er enig med os i, at vi ikke skal give erstatningsundervisning, og KL er sådan set også enig med os. Problemet er bare, at der er en lovgivning omkring det. Alle er sådan set enige om, at det er et uhensigtsmæssigt krav i sådan en periode, hvor der er så megen sygdom, som ikke kan styres. Så giver det ikke mening at skulle lave erstatningsundervisning. Der er enighed om, at vi må finde en løsning på det her, og den håber og forventer vi kommer ret hurtigt", siger Claus Hjortdal.
Skoleleder har sendt elever hjem: "Vi er blevet enige om at lade den sunde fornuft råde"
Så skoleledere, der overvejer at sende en klasse hjem til online-undervisning behøver altså ikke at frygte, at de vil blive mødt med at krav om ekstraundervisning til eleverne på et senere tidspunkt?
"Altså, nu er det jo politik, det her - så jeg vil ikke garantere noget. Men det er sandsynligt, at det ikke kommer til at ske", siger Claus Hjortdal.
Børne- og Undervisningsminister Pernille Roskenkrantz-Theil (S) er i dag kaldt i samråd.
Her har SF's undervisningsordfører Charlotte Broman Mølbæk på forhånd bebudet, at hun vil afkræve svar på, om skolerne er påkrævet at lave erstatningsundervisning, hvis de sender elever hjem til onlineundervisning.
SF: "Det er et kæmpeproblem, at skolerne ikke ved, hvad de må"