"Med de restriktioner kan vi trygt lade børnene komme tilbage i skole i morgen, også selv om smittetallene er høje", lød det fra undervisningsministeren.
Foto: Maria Becher Trier
Undervisningsministeren: Det er forsvarligt at sende børn tilbage i skolen
Det er sundhedsmæssigt forsvarligt at sende eleverne tilbage i skole i morgen, lød det fra undervisningsministeren på pressemøde her i formiddag. "Ellers ville vi ikke gøre det", understregede hun. (Opdateret 10.51 med kommentarer fra Tyra Grove Krause fra SSI.)
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Intet kan erstatte den fysiske undervisning i klasseværelserne, og derfor er det i sagens natur godt, at landets 660.000 skoleelever vender tilbage til klasseværelserne i morgen.
Sådan lød det tirsdag formiddag fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på et pressemøde i Eigtveds Pakhus om genåbningen af landets skoler i morgen.
"Det er sundhedsmæssigt forsvarligt at sende børnene tilbage i skolen. Ellers ville vi ikke gøre det", understregede ministeren.
Hun pegede på, at selv om smittetallene for tiden er høje, så er vi i dag et "helt andet sted" end for et år siden.
"Situationen er anderledes, heldigvis for det - og genåbningen af skolerne er derfor også vurderet til at være sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Og vi følger selvfølgelig situationen meget nøje", sagde Pernille Rosenkrantz-Theil.
Claus Hjortdal: Skolerne skal åbnes på onsdag for elevernes skyld
Hun oplyste, at sundhedsmyndighederne ikke på nogen måde har anbefalet at begrænse antallet af elever, der møder op i skolen. Det har DLF's formand Gordon Ørskov Madsen ellers peget på som en model for at mindske risikoen for smitte på skolerne.
"Det siger sig selv, at intet kan erstatte klasseværelset, når det handler om børns læring og trivsel. Men det skal også være trygt at komme tilbage. Og derfor bliver skoledagen ikke helt, som den plejer", sagde ministeren.
Derefter skitserede hun de efterhånden velkendte redskaber, som skolerne skal tage i brug for at begrænse smitterisikoen. Og her har man forsøgt at finde en balance mellem børnenes behov for en almindelig hverdag og lærernes sundhedsmæssige tryghed.
Undervisningen skal foregå i stamklasserne, ligesom elevernes pauser også kun skal foregå sammen med klassekammeraterne.
Forældre skal have mundbind på, og aflevering af børn skal foregå udendørs.
Minister: Godt at komme i skole trods høj smitte
Hertil kommer fokus på hygiejne og et "omfattende test-setup" med mulighed for hjemmetest to gange om ugen - "og selvfølgelig vacciner".
"Med de restriktioner kan vi trygt lade børnene komme tilbage i skole i morgen, også selv om smittetallene er høje", sagde ministeren og understregede, at det kan lade sig gøre på grund af "et stærkt fællesskab og samhørighed og tillid til vaccinerne".
Undervisningsministeren gentog også sin opfordring til, at børnene i videst muligt omfang vaccineres. "Det er det vigtigste værn", understregede hun.
Hun gentog ligeledes opfordringen til, at alle elever fra 1. klasse opfordres til at lade sig teste to gange om ugen - og det gælder også de vaccinerede.
Lektor: Hjemmetests kan give falsk tryghed
SSI: Skal være forberedt på at se smitte på skolerne
Faglig direktør i Statens Serum Institut Tyra Grove Krause understregede også, at det ikke er farligt at komme i skole fra i morgen - "hverken for personalet eller børnene".
"Personalet, de voksne, er beskyttet mod alvorlig sygdom af vaccinerne, og børnene bliver meget sjældent alvorligt syge. Det bliver sikkert at gå i skole, men vi skal være forberedt på, at vi vil se smitte på skolerne. Vi skal bare gøre, hvad vi kan for at dæmpe den", sagde Tyra Grove Krause.
Hun pegede på, at det er nyt med hjemmetest i den udstrækning, der nu er lagt op til.
"Nu er det forældrene, der skal bruge dem, og det vil påvirke kvaliteten af dem. Men det kommer forældrene til at lære hen ad vejen, og så bliver de her test et effektivt våben til at dæmpe smitten", sagde hun.
Ifølge Tyra Grove Krause har Statens Serum Institut tidligere foretaget beregninger, der viser, at smitte på skolerne kan reduceres med 25-50 procent ved at teste børnene to gange om ugen.
"Og det skal vi benytte os af i de kommende uger", fastslog hun.
Skoleledere: Det bliver en så normal skoledag som muligt