Claus Hjortdal: Skolerne skal åbnes på onsdag for elevernes skyld

Formanden for skolelederne forstår corona-bekymringen blandt lærerne, men erklærer sig enig med undervisningsministeren i, at skolerne bør åbne på onsdag. ”Vi har brug for at få skabt en normal hverdag i skolen af hensyn til eleverne”, siger han.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærer Mette Mellerup mener, at hun midt i corona-pandemien viste samfundssind, da hun aflyste alle aftaler mellem jul og nytår og kun fejrede jul og nytårsaften med den allernærmeste familie.

Derfor kalder hun det "surrealistisk", at hun nu - efter at have sat sit privatliv på standby - skal tilbage i skolen på onsdag til et uforandret arbejdsliv med mange berøringsflader. "Jeg mangler en tryghed i at gå på arbejde. Jeg mangler nogen, som passer på mig. Jeg mangler retningslinjer, som er til at tyde", skriver Mette Mellerup i et åbent brev til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Det åbne brev er publiceret i en blog på folkeskolen.dk, og er netop nu det meste læste på sitet.

Også lærer Stine Thorup fra Frederiksberg er bekymret for at møde op på arbejde på onsdag og har ligeledes skrevet et åbent brev til bl.a. statsministeren, sundhedsministeren og DLF-formand Gordon Ørskov Madsen. "Jeg ønsker mig klarere linjer og regler for at kunne være i skole, og jeg mener, at man som elev, i hvert fald i udskolingen, kan fremvise coronapas", skriver Stine Thorup.

DLF: Brug for raske lærere til at holde skolerne åbne

Hun stiller også spørgsmålstegn ved, hvad det nytter med alle de gode intentioner i forbindelse med skolernes åbning, hvis elevernes lærere og pædagoger bliver syge af corona og må blive hjemme. "Jeg lover jer, at undervisningen online, varetaget af en lærer, er bedre end en vikar på skolen - fagligt set", lyder det i Stine Thorups åbne brev.

Hjortdal: Ikke sket en usædvanlig udvikling

En corona-ramt formand for landets skoleledere, Claus Hjortdal, understreger, at han forstår lærernes bekymring.

Men han bakker op om regeringens beslutning om at holde fast i, at skolerne skal genåbne på onsdag.

"Jeg har talt med undervisningsministeren her i formiddag, og det hun siger er, at smittetrykket nu er det, man beregnede sig frem til før jul. Der er altså ikke sket en usædvanlig udvikling. Det vil sige, at de restriktioner, vi fik før jul, har taget udgangspunkt i det smittetryk, der er i dag. Og det vil sige, at med de tiltag skulle vi kunne håndtere det smittetryk, der er", siger Claus Hjortdal - og tilføjer:

"Det betyder ikke, at jeg ikke godt kan forstå, at folk er bekymrede. Børnene bliver ikke så syge, men til gengæld har vi set en sygdomsfrekvens hos lærere og pædagoger, der faktisk er større end hos sundhedspersonalet. Så selvfølgelig er der bekymring derude, og det skal vi også tage alvorligt".

Ministerudmelding: Lærere må stadig ikke bære mundbind 

"Bedre at lukke en uge"

Men han bakker ikke op forslaget fra lærernes formand, Gordon Ørskov Madsen, om, at skolerne skal have mulighed for at kunne dele stamklasser op i mindre grupper - sådan at holdene skiftes til at komme i skole til fysisk undervisning hver anden dag.

"Der er lagt op til, at alle skal være i skole på fuld tid hele tiden. Det mener jeg simpelthen er for risikabelt de steder, hvor smitten er høj", lød det søndag fra Gordon Ørskov Madsen. Men det er ikke bare sådan lige at sætte i værk, lyder det fra Claus Hjortdal.

"Det vil være et nyt tiltag, som vi ikke har prøvet endnu, og det er et kæmpe administrativt og logistisk apparat, vi skal have sat i gang. Så tror jeg, det er bedre, at skoler med for stort et smittetryk snakker med sundhedsmyndighederne, så de fx får lov til at lukke en uge. Jeg tror, at effekten af det vil være større end ved undervisning hver anden dag", siger Claus Hjortdal.

Skoleleder: "Nedlukning på grund af smitte gav kæmpe effekt"

Elever kan være mere udendørs

Han peger samtidig på, at skolerne lokalt kan lave forskellige tiltag for at mindske risikoen for smitte.

"Hvis vejret ikke bliver værre, end det er, så kan man jo bede eleverne om at tage noget tøj på og være mere af tiden udendørs. Man kan lave aftaler med parallelklassen om, at i dag skal de være meget ude, mens man så selv har to lokaler til rådighed med større afstand mellem eleverne", siger skoleledernes formand.

Han peger også på, at skolerne kan nedtone fagundervisningen og inddrage faglokaler til undervisningslokaler til klasser med flest elever. "Man må bruge alle de håndtag, der er, for at nedbringe bekymringen. Og man har mange muligheder. Læg pres på det kommunale system. Der må være nogle kommunale lokaler rundt omkring, man måske kan tage i brug. Man må finde lokale løsninger - og det plejer skolelederne at være gode til", siger Claus Hjortdal. Hvis det havde været op til dig, ville du så også have besluttet, ligesom regeringen, at eleverne skal tilbage i skole på onsdag?

"Ja. Med ét perspektiv: Eleverne. Vi har fået så mange tilbagemeldinger fra alle mulige steder om, hvor meget det her begynder at påvirke børnene. De er bange for, hvad der sker. Nogle tør simpelthen ikke komme i skole af angst for at blive smittet. Vi har brug for at få skabt en normal hverdag i skolen".

Coronapas på skoler er implementeret uden store udfordringer