Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Folkeskolerne i Esbjerg og Holbæk får de næste tre år ekstraordinære frihedsgrader. Friheden vil skolerne i Esbjerg blandt andet bruge til at gøre skoledagen kortere, men det kan gå udover skolernes økonomi, lyder det fra den lokale lærerformand.
"Vi glæder os over frihedsgraderne i velfærdsforsøget, men jeg frygter, at friheden kan betyde, at man udsteder en blankocheck til skolelederne sådan at lønkroner, der kunne være brugt til at hæve kvaliteten af undervisningen, kommer til at finansiere en øget åbningstid i de delvist forældrebetalte skolefritidstilbud", siger Maja Gundermann Østergaard, der er formand for Esbjerg Lærerforening.
På landets øvrige folkeskoler kan skoledagen kun gøres kortere ved at fjerne understøttende undervisning til fordel for et tilsvarende antal timer med to voksne.
Men den binding af resurserne er ifølge Maja Gundermann Østergaard ophævet for Esbjerg-skolerne under frihedsforsøget. Hun fortæller, at politikerne her har besluttet at give skolerne en blankocheck i forhold til at lave lønkroner sive fra skolerne til SFO'erne.
Aftale: Flere penge og fortsatte frihedsgrader til folkeskolen efter sommerferien
"Den kortere skoledag betyder jo øget åbningstid i SFO'erne, og hvis det betyder, at man flytter resurser fra skolen til fritidstilbud, så er det lønkroner, som vi aldrig får tilbage", uddyber Maja Gundermann Østergaard overfor folkeskolen.dk.
"Jeg tror, at det kommer bag på flere, at det kan blive konsekvenserne. Jeg synes, det er en blankocheck i frihedens navn, hvor skolelederne kan beslutte, hvordan tingene sker på de enkelte skoler. Det er lønkroner, vi flytter fra et område til et andet. Penge, der skulle være med til at sikre øget kvalitet i undervisningen, fordi de skulle være med til at etablere 2-lærertimer".
Esbjerg-lærerformanden er glad - men advarer mod alt for meget nyt
Både lærere og pædagoger er bekymrede
Esbjerg Lærerforening ville gerne have været inviteret med til møder tidligere i forløbet, og kredsformanden efterlyser, at sagen bliver drøftet i skolebestyrelser, MED-udvalg og elevråd.
Det sker nu de næste to uger, og det oplever kredsformanden som en bagvendt manøvre, fordi politikerne har godkendt de forkortede skoledage på 7 af 8 skoler, og så tager man debatten på skolerne bagefter.
Godkendelserne er sket med en bemærkning om, at kortere skoledage ikke må forringe normeringen af fritidsdelen.
I en artikel i dag i Skolemonitor advarer pædagogernes fagforening BUPL omvendt mod, at regningen for skolernes frihed risikerer at blive læsset over på SFO'erne.
Frihedsforsøget rykker ved ledelsen
Faglig sekretær i BUPL Sydjylland Michael Juul Thorup siger ifølge Skolemonitor, at man er bekymret for, at der ikke sker fuld kompensation for den længere åbningstid i SFO'erne.
Han påpeger, at de i forvejen ikke har gode normeringer, og at det er ærgerligt, at det kan ende med at blive en diskussion mellem faggrupperne på skolerne. Det kunne ifølge Michael Juul Thorup undgås, hivs kronebeløbet per barn blev hævet svarende til den længere åbningstid i SFO'erne.
Maja Gundermann Østergaard mener, at politikerne har valgt at lægge ansvaret fra sig og flytte kampen om resurserne ud på skolerne:
"Hvor skolelederne kommer til at sidde som almægtige overdommere. Det bliver ikke et kønt syn. Frihed er godt, men ikke når det bliver til lovløshed", siger hun og fortsætter:
"Vi vil nødigt være dem, der er lyseslukkere, men der er nogle forhold, der trænger til at blive debatteret. Det ville have været rart at have været tættere på. Vi har et fint samarbejdsklima i Esbjerg, men politikerne fremhæver nu, at det handler om eleverne. Jeg tror ikke, at de ønsker fagforeningen ind over. Måske fordi de har en stereotyp opfattelse af os som fagforening", siger Maja Gundermann Østergaard.
Frihedsforsøg: Sådan vil lærerne lave skole
Behov for mere dialog
Formand for skolelederne i Esbjerg og Fanø Jan Lagoni Jacobsen deler hverken lærernes eller pædagogernes bekymring.
"Jeg ser, at vi både får styrket skolen og SFO'en. Jeg har ikke regnestykket her og selvfølgelig skal øget kvalitet begge steder finansieres i et omfang, men der bliver overhovedet ikke tale om, at lønkroner fra lærerne bliver brugt til SFO'en. Hverken nu eller i fremtiden. Det er hundrede procent sikkert", forsikrer Jan Lagoni Jacobsen overfor folkeskolen.dk.
Han forklarer, at alle parter er interesserede i en kortere skoledag, og at pædagogerne lige nu er ansat på 37 timer om ugen, hvilket kan være svært at fylde ud nu.
"Vi har for mange pædagoger ved lukketid af SFO'en, og det skal der måske flyttes lidt rundt på, men jeg er overrasket over, at denne debat opstår nu. Det betyder, at det er hensigtsmæssigt, at vi får set mere indad her og får noget mere dialog", siger han.
Frihed i Esbjerg: Skole gør 6. klasse til en del af udskolingen