Den automatiske nedlukningsmodel skal sikre forudsigelighed, lyder det fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.
Foto: Screendump fra TV fra Folketinget
Ministeren: Automatisk nedlukning skal sikre forudsigelighed
Under onsdagens spørgetime skulle børne- og undervisningsministeren redegøre for logikken bag den automatiske nedlukningsmodel. Svaret fra ministeren lød, at skolerne har brug for den forudsigelighed, som den automatiserede model ifølge ministeren sikrer.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Finder ministeren det rimeligt, at skoler uden smittetilfælde skal sende deres elever hjem til onlineundervisning, alene fordi skolen eller dele af den ligger i et sogn, hvor der er høj smitte?"
Sådan lød spørgsmålet fra Kenneth Mikkelsen (Venstre) til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) under onsdagens spørgetime i folketingssalen.
Ministeren klar til evaluering af automatisk nedlukning af skoler
Pernille Rosenkrantz-Theil fastholdt, at der er god grund til at fortsat at gøre brug af den automatiske nedlukning.
"Hvis der er noget, der clasher med en pandemi, så er det godt nok et uddannelsessystem, hvor man typisk planlægger med en ét-årig horisont som minimum, og det vil sige, at det her med at have meget korte horisonter, og at der ikke er forudsigelighed, det er faktisk noget af det værste for uddannelsessektoren", siger ministeren.
En forudsigelighed, som skolerne ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil i højere grad sikres med den automatiske nedlukningsmodel.
Desuden pointerede ministeren, at selvom den automatiske nedlukninsmodel har lukket flere og flere sogne, så åbner kommunerne.
"Der er også flere og flere skoler, der åbner - herunder Ishøj, som nogen ellers havde dømt ude indtil sommer".
Lærer efter 'ulogisk' skolenedlukning: I dag har jeg for første gang valgt at gå med visir
Pernille Rosenkrantz-Theil mente også, at modellen har vist sin positive effekt i netop Ishøj.
"Når Ishøj kommer tilbage i skole, selvom flere sagde, at de ikke ville vende tilbage, så er det jo fordi den automatiske nedlukning har været effektiv", lyder det fra ministeren.
Kritik fra flere steder
Onsdagens spørger Kenneth Mikkelsen er ellers ikke alene om kritikken af modellen. Siden den trådte i kraft den 12. april, har det automatiserede system nemlig modtaget kritik fra både skoleledere, lærere og kommuner, som tidligere beskrevet på folkeskolen.dk.
Første dag tilbage i klassen - ni skoledage til eksamen
Venstremanden henviste under onsdagens spørgetime desuden til en kritik fra regeringens egen ekspertgruppe bragt i Berlingske Tidende den 13. april. Her fortæller professor i Sundhedsøkonomi og medlem af ekspertgruppen Jes Søgaard:
"Vi synes, det er alt for unuanceret, og de har ramt forbi skiven. Omkostningerne er for store, og der er ikke proportionalitet i den her automatiske nedlukning. Det er skolebørnene, man tager som gidsler med den her model".
Ministeren blev derfor også spurgt, hvorfor man i regeringen ikke har valgt at lytte til kritikken fremlagt af ekspertgruppen.
"Vi lytter jo løbende til mange forskellige. Nogle af dem, vi også lytter på, er uddannelsessektoren - skolefolket. Og så lytter vi til ekspertgruppen og på hinanden som partier. Det har i høj grad i uddannelsessektoren været efterspurgt, at der var en forudsigelighed i, hvad man stod overfor", sagde Pernille Rosenkrantz-Theil.