Formand for udvalget for Børn og Familie i Esbjerg Diana Mose Olsen vil sætte skolerne fri til selv at bestemme, om de vil tage de nationale test allerede på denne side af sommerferien.

Esbjerg vil også droppe testene i frihedens navn

Ligesom i Holbæk vil Esbjerg Kommune benytte sig af frihedsforsøgets smuthul til at give skolerne mulighed for at droppe de nationale test allerede på denne side af sommerferien.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Holbæk har fundet vej til at undgå nationale test i år 

"Vi har fundet et smuthul, og det udnytter vi til at sige til  skolerne, at de kan vælge de  nationale  test fra, hvis de mener, at det er det rigtige. Det er meget positivt, synes jeg, og helt i forsøgets ånd. Det ville være dejligt, hvis skolerne allerede nu kan få den fulde frihed, og jeg har fra start ment, at det var en mærkelig prioritering at fastholde de nationale test, efter alt det eleverne er gået igennem", forklarer formand for udvalget for Børn og Familie Diana Mose Olsen (SF) til JydskeVestkysten.

Esbjerg i Vestjylland og Holbæk i Nordvestsjællland var blandt de kommuner, der for nylig fik afslag på en ansøgning til Børne- og Undervisningsministeriet om at droppe de nationale test i et coronaår. Der er som bekendt politisk flertal for at skifte testsystemet ud bl.a. på grund af problemer med målesikkerheden, men kommunerne fik nej. Holbæk og Esbjerg skiller sig imidlertid ud ved fra næste skoledår er være fritaget fra hovedparten af de nationale regler for folkeskolen, herunder kravet om obligatoriske nationale test. Og fredag kunne folkekolen.dk fortælle, at den lovgivning, der sætter de to kommuner fri, ventes vedtaget, så den træder i kraft 15. maj, og dét lægger de to kommuners fagudvalg nu op til at benytte til at sætte skolerne fri fra lige præcis testene allerede i dette forår. Fristene for at gennemføre testene udløber nemlig - på grund af coronanedlukningerne - først 11. juni.

"Nu skal det selvfølgelig stemmes igennem først, men lokalt virker der til at være bred enighed om, at det her er en god løsning", siger Diana Mose Olsen.

Frihedsforsøg: Sådan vil lærerne lave skole

Læs mere

JydskeVestkysten