Dansk Skoleidræt anbefaler, at sommerens idrætsprøver fastholdes - men i reduceret form.

Dansk Skoleidræt anbefaler reduceret idrætsprøve til sommer

Idrætsprøverne i 9. klasse til sommer bør afholdes – men i reduceret form, lyder budskabet fra Dansk Skoleidræts faglige udvalg. Men det forudsætter, at eleverne vender tilbage til almindelig undervisning fra uge 7.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er vigtigt for folkeskolernes 9-klasser, at de får mulighed for at gå til prøve i idræt til sommer, så de gør sig erfaringer med at gå til prøver, inden de skal videre på en ungdomsuddannelse.

Sådan lyder det fra Dansk Skoleidræts faglige udvalg i et nyt svar til Danmarks Lærerforening - som siden hen sender en samlet anbefaling til Undervisningsministeriet om, hvordan prøverne i folkeskolens afgangseksamen skal håndteres til sommer efter et skoleår med corona-nedlukning og nødundervisning.

Dansk Skoleidræt anbefaler altså, at idrætsprøverne til sommer fastholdes - men i indskrænket form.

"Det er faktisk min erfaring, både som beskikket censor og lærer, at eleverne er glade for den eksamen, selv om det klart er den sværeste af alle folkeskolens eksaminer, som tager længst tid og kræver mest arbejde", siger Preben Hansen, der er formand for Dansk Skoleidræts faglige udvalg.

Sommerens eksaminer aflyst i England 

Samtidig minder udvalget om, at elevernes prøve til sommer er resultatet af idrætsundervisningen gennem hele deres skoleforløb - og ikke kun et billede af de seneste måneders nødundervisning.

Tre justeringer af prøven

Men omvendt må prøverne også afspejle, at nødundervisningen er blevet omtalt som det muliges kundst, mener det faglige udvalg.

For at kompensere for de vilkår, som elever og lærere har været udsat for og stadig arbejder under, foreslår Dansk Skoleidræt tre justeringer i idrætsprøven.

Udvalget foreslår for det første, at prøvernes indholdsområder udvælges fra centralt hold og udmeldes klassevis i stedet for, at eleverne skal trække dem. Dermed kan læreren fokusere på disse områder med hele klassen, og alle eleverne får en lige chance for at gå til prøve, lyder det. Ganske vist indebærer det en risiko for teaching to the test - "men omstændighederne taget i betragtning vil det være en fair model", lyder det i høringssvaret.

For det andet foreslås det at reducere pensum og praksistid - og for det tredje bør kravene til eleverne nedskaleres med mere vægt på rene færdigheder frem for kreative produkter og sammenhæng i programmet, lyder anbefalingen.

Alle tre forslag vil forholdsvis let kunne reguleres og udføres i praksis af læringskonsulenter og censorkorps, mener Dansk Skoleidræt.

Svært at holde motivationen uden eksamen

Ifølge Preben Hansen er prøven i idræt blevet en form for incitament og motivation for de ældste elever i folkeskolen.

"Det er jo en del af vores hverdag, at de laver opgaver i grupper, så det minder om eksamenssituationen, for eksamen skal jo afspejle hverdagen. Derfor vil vi gerne bibeholde eksamen til sommer - men altså på et rimeligt niveau. Hvis eksamen er væk, kan jeg godt forestille mig, at det bliver svært for eleverne at holde motivationen", siger han.

Men anbefalingen fra Dansk Skoleidræt bygger samtidig på den forudsætning, at eleverne vender tilbage til almindelig undervisning fra uge 7. Hvis regeringen derimod vælger at forlænge nedlukningen yderligere, vil det være nærmest umuligt at gøre eleverne klar til eksamen under rimelige forhold, påpeger Preben Hansen.

"Så er alternativet at sige, at det bliver for bøvlet, - vi skrotter det hele. Og det kan også være, at det bliver nødvendigt, hvis vi ikke får mulighed for at få eleverne tilbage", siger han.

Minister om valgfagsprøverne: Jeg forstår godt ønsket om afklaring, men der er lang tid til sommer