Maria Becher Trier
Støtte eller lån? Sådan bliver det ved en OK21-konflikt
Arbejdstidsaftalen er i hus. Derfor er sandsynligheden for en konflikt for lærerne alene mindre end i mange år. Men skulle man havne i konflikt sammen med de andre kommunalt ansatte, har Danmarks Lærerforening nu vedtaget konfliktstøttemodellen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Overenskomstforhandlingerne for de ansatte i kommunerne er netop skudt i gang. Og selv om lærerne allerede har landet en aftale på arbejdstidsområdet, er der stadig andre områder, hvor lærerne nu forhandler overenskomst sammen med det øvrige kommunale - og statslige - arbejdsmarked i foråret. Ikke mindst løn-spørgsmålet.
DLF: Lærerløn skal ikke finansiere sosu-rekruttering
Lærerforeningens hovedstyrelse har netop taget de første belsutninger om konfliktberedskabet ved OK21-forhandlingerne. Skulle det ende med en generel konflikt på det kommunale område, afhænger støtten af, om der er tale om en lockout eller en strejke. Ved en lockout lukker arbejdsgiverne lærerne ude fra skolerne, sådan som det skete i 2013, hvor næsten alle lærere var udelukket fra at møde på arbejde - og derfor heller ikke fik løn.
Her ydes den økonomiske støtte i form af tilbud om et lån, ligesom det var tilfældet i 2013. På den måde strækkes pengene længere. Beløbet vil være 868 kr. per konfliktdag.
Men hvis de overenskomstansatte lærere går i strejke, vil der som regel være tale om en mindre del af medlemmerne (højst 15 procent), som udtages til strejke. Her ydes konfliktstøtte på 1.985 kr per konfliktdag.
Fra konfliktens start vil der blive udskrevet et konfliktkontigent på a conto 500 kr. pr. måned. Det vil så blive reguleret, når konflikten er overstået, så konfliktkassen Særlig fond kan blive genopbygget til et niveau, som Danmarks Lærerforenings hovedstyrelse skønner er nødvendigt og tilstrækkeligt til at imødegå fremtidige konflikter. Konfliktkassen er fyldt op efter lockouten i 2013.
2017: Konfliktkassen er fyldt op
Den nuværende overenskomst løber til 1. april, og indtil da er der fredspligt. Derefter kan forligsmanden vælge udskyde en eventuel konflikt i to gange 14 dage.