7 ud af 10 lærere ved ikke, om skolen har retningslinjer mod krænkelser og seksuel chikane.

DLF-undersøgelse: 4,1 procent af lærerne har oplevet seksuel chikane på jobbet

Indenfor de seneste 12 måneder har 4,1 procent af lærere og børnehaveklasseledere oplevet seksuel chikane på arbejdspladsen, viser en undersøgelse fra DLF. Men hvis man spørger ud fra konkrete eksempler, er tallet højere. Det er mest kolleger, der chikanerer.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Spørger man, om lærere har oplevet seksuel chikane, svarer kun få bekræftende, men giver man forskellige eksempler som mulighed for svar, så er det omkring hver 10. lærer, der har oplevet noget krænkende indenfor det seneste år. Det kan være upassende blikke, grimasser, uønskede fysiske berøringer eller verbale kommentarer med seksuelle undertoner.

"Det bør derfor bemærkes, at der er flere, der har oplevet krænkende handlinger, når det er eksemplificeret, end når der spørges direkte til seksuel chikane", står der i undersøgelsesnotatet.

Sjofle vittigheder

3 procent svarer, at de har oplevet uønskede fysiske berøringer, omfavnelser eller kys. 6 procent svarer, at de har oplevet verbale kommentarer med seksuelle undertoner, sjofle vittigheder og opfordring til seksuel samkvem. Mails og sms'er med seksuelle undertoner er det kun 1 procent, der har oplevet. Anden krænkende adfærd er også på 1 procent. I denne del af undersøgelsen har lærerne kunnet sætte flere krydser.

DLF på vej med undersøgelse om sexisme

DLF har sendt spørgeskema til 6.000 tilfældigt udvalgte lærere og børnehaveklasseledere. Af disse har 2.607 svaret, hvilket giver en svarprocent på 43.

Der er flere kvindelige lærere end mandlige, der oplever seksuel chikane - 4,5 procent af de kvindelige lærere og 2,8 procent af de mandlige.

Kender ikke skolens retningslinjer

Knapt 7 ud af 10 af de adspurgte ved ikke om deres arbejdsplads har en politik eller nogle retningslinjer til at håndtere seksuel chikane.

Lærerstuderendes Landskreds: Stort flertal vedtager samværspolitik

"Jeg er overrasket over, at der er så mange, der ikke ved, om skolen har retningslinjer for håndtering af seksuel chikane", siger næstformand i DLF Dorte Lange.

"Det er overordnet set glædeligt, at der ikke er flere, der oplever krænkende adfærd, men der kan være steder, hvor man oplever seksuel krænkende adfærd, og så er det vigtigt, at medlemmerne ved, hvor de skal henvende sig. Det skal vi som fagforening, som tillidsrepræsentant og som skole i det hele taget gøre opmærksom på, sådan at den enkelte ved, at der er et sted at gå hen, hvis man oplever uønsket seksuel adfærd eller andre krænkelser".

I undersøgelsen står, at det oftest er blandt kolleger, den seksuelle chikane forekommer. Der er i spørgeskemaet spurgt til hvem, der har krænket.

"Generelt omfatter det alle former for seksuelle krænkelser fra kolleger, elever, forældre eller ledelse, men vi kan ikke se det mere specificeret, fordi tallene er så små, at validiteten i undersøgelsen forsvinder", siger Dorte Lange.

De fleste har svaret, at den krænkende adfærd finder sted sjældnere end hver måned.

Læs mere

Analysenotat: Seksuel chikane blandt lærerepå folkeskoler