"Det undrer mig, at man så sent i processen finder ud af, at der er ting, der er mere komplicerede, end man havde regnet med", siger Gordon Ørskov Madsen om Aula.

DLF om Aula-prisstigning: Problematisk og pinlig

Firmaet bag Aula har sat prisen op bl.a. for at få råd til forbedringer. Og det er positivt, at man nu har fået øjnene op for, at Aula ikke er et tilfredsstillende værktøj for lærerne, men problematisk, at det har taget så lang tid, mener Lærerforeningens formand.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Onsdag meddelte firmaet bag Aula, Kombit, Aula-projektlederne ude i kommunerne, at platformen bliver 50 millioner kroner dyrere end beregnet.

Samtidig aktiverede Kombit en klausul i kontrakten, der gør, at kommunerne nu er bundet til platformen to år yderligere, så kontrakten nu løber til 27. april 2030.

Prisstigningen svarer til 42.000 kroner om året per kommune resten af den nye kontraktperiode.

Den øgede kapital skal sørge for, at Aula kan tilføres efterspurgte funktioner, og at eksisterende funktioner kan forbedres.

Prisen for Aula stiger med 50 millioner

"Aula-projektet har haft en række uforudsete omkostninger. Det bunder blandt andet i, at kommunernes behov har vist sig mere komplekse end oprindeligt kortlagt, at de kommunale forventninger og den tilbudte løsning på nogle områder har været forskellige, og at de specifikke lovkrav til systemet som følge af GDPR først blev fuldt ud kendt i løbet af udviklingsperioden", lyder det i Kombits forklaring.

DLF: Pinligt

I Danmarks Lærerforening mener formand Gordon Ørskov Madsen, at det er problematisk, at lærerne nu kan se frem til yderligere ventetid, inden de får et velfungerende Aula. Han kalder udviklingen for "pinlig".

"Problemerne har vist sig gennem længere tid, og det er der også blevet samlet op på. Men at det bliver ekstradyrt og kommer til at tage længere tid at få tingene til at fungere, det synes jeg godt nok er pinligt", siger han.

Gordon Ørskov ny formand for lærerne efter tæt valg

Er det ikke bedre, at man forhøjer prisen og får et godt redskab, end at stoppe med at udvikle et dårligt, fordi pengene er brugt?

"Jo, nu er vi jo ude ad det spor. Så der er ikke rigtig nogen vej uden om. Det skal fungere, og det skal det hurtigst muligt, og hvis det kræver yderligere investeringer, må det jo være sådan. Men det undrer mig, at man så sent i processen finder ud af, at der er ting, der er mere komplicerede, end man havde regnet med".

It-vejlederne: Mere åbenhed efterlyses

Thomas Dreisig Thygesen er formand for Danmarks It- og Medievejlederforening og Aula-projektleder i Kerteminde Kommune.

Han mener, udmeldingen er endnu et eksempel på, at der er for lidt gennemsigtighed i udviklingen af Aula.

"Yderligere udvikling af Aula er kærkommen, hvis den rammer de uopfyldte behov, der lige nu er hos lærerne. Hvis den skal ramme plet, er det vigtigt, at der kommer øget gennemsigtighed om prioriteterne", siger han.

"Den seneste udmelding er blot det nyeste eksempel på radikale ændringer, der kommer ud af det blå for mange af de projektledere, der har ansvaret for at implementere Aula ude i kommunerne".

Kombit har tidligere meldt ud, at man blandt andet ved nedsættelse af brugerpaneler vil sørge for større brugerinddragelse og åbenhed i udviklingen af Aula.

Aula søger lærere til brugerpanel: Skal sikre mere brugerinddragelse og åbenhed

Det håber Thomas Dreisig Thygesen vil komme til udtryk, når anvendelsen af de 50 millioner nye udviklingskroner skal prioriteres.

"Det er vigtigt, at man får kigget på, hvad det er, vi har fået, og om vi har fået det, vi skulle have. Og når vi kigger fremad: Hvad skal de kommende udgaver af Aula indeholde?", siger han.

"Så min forventning er en klar udmelding på, hvilke prioriteringer den fremtidige udvikling skal ske efter, og hvordan man sikrer, at alle kommunerne får en stemme på vegne af lærerne".

Kombit: Søgefunktion til beskeder på vej

I firmaet bag Aula-projektet, kommunernes it-fællesskab Kombit, fortæller projektchef Sanne Mi Poulsen, at der både på den tekniske og datasikkerhedsmæssige side er sket store ændringer, siden kommunerne underskrev tilslutningskontrakten til Aula i 2015.

"Vi må bare konstatere, at udviklingen er gået stærkt siden da. Det betyder, at der er ting, der er blevet fordyret og mere komplicerede end planlagt", siger hun.

"Samtidig er der ting, der ændrer prioritet undervejs. Så vi må konstatere, at hvis Aula skal videreudvikles i den grad, det er ønsket, så er det nødvendigt at hæve prisen".

De 50 millioner kroner er dog ikke øremærket udviklingen af specifikke funktioner, understreger hun.

"Vi er ved at revurdere vores produktstrategi og governancemodel, hvor blandt andet nye brugerpaneler med lærere som deltagere skal sikre mere involvering af kommuner og brugerne. Det betyder, at vi vil sætte os ned og drøfte, hvad der skal udvikles og i hvilken rækkefølge. Det kommer kommunerne gennem styregruppen til at bestemme i højere grad end Kombit", siger Sanne Mi Poulsen.

"Men helt konkret kan nævnes, at vi lige nu blandt andet arbejder på at få forbedret komme-gå-funktionen og søgefunktionaliteten i beskederne. Der ved vi, der er et stort ønske om bliver forbedret. Det skulle gerne være klar til den næste opdatering af Aula i december".

De to funktioner er kraftigt efterspurgt af lærerne. En tredje efterspurgt funktion er kalendersynkronisering mellem Aula og for eksempel Outlook, men det har længere udsigter. 

"Det var oprindelig kravsat, men er et eksempel på en funktion, hvor vi i vores analyser og drøftelser med kommunerne har måtte konstatere, at det ikke er så enkelt", siger Sanne Mi Poulsen.

"Der er simpelthen risiko for, at man via en sådan funktion deler følsomme oplysninger ud af Aula. Og der er bestemt ikke enighed blandt de 98 kommuner omkring, hvordan den funktion skal se ud. Så selv om funktionen på overfladen er meget enkelt, så er den det ikke, når man skal konkretisere den sammen med 98 kommuner med forskellige behov".

Med næste opdatering bliver det dog muligt at få vist Aulabegivenheder i fx en Outlook-kalender, fortæller Kombit-projektchefen.