Gordon Ørskov ny formand for lærerne efter tæt valg

En selvudnævnt 'fan af aftaler', formand for DLF's overenskomstudvalg gennem ti år Gordon Ørskov Madsen, er netop valgt som ny formand for Danmarks Lærerforening.

Offentliggjort

OM GORDON ØRSKOV MADSEN

Gordon Ørskov Madsen, 54 år, medlem af DLF's hovedstyrelse siden2007. Formand for overenskomstudvalget siden 2010.

Tidligere kredsformand i Århus Lærerforening og lærer på HasleSkole i Aarhus Kommune.

Har to voksne børn. Bor med sin kone i Hasle, men arbejderfuldtid i Danmarks Lærerforening og opholder sig det meste afarbejdsugen i København.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter et langtrukkent afstemningsforløb, hvor man måtte opgive at gennemføre elektronisk afstemning på grund af netproblemer og en ekstremt tæt afstemningsrunde med 143 stemmer til Gordon Ørskov, 138 til Morten Refskov og 17 til Anders Liltorp, endte stemmetallene med 156 stemmer til Gordon Ørskov, 140 til Morten Refskov og 2 til Anders Liltorp. Dermed kom Gordon Ørskov over 50 procent af stemmerne og kunne udråbes som vinder.

"Jeg stiller op til formand for Danmarks Lærerforening, fordi mit hjerte banker for eleverne, lærergerningen og fællesskabet, - også selv om det at stille op giver mig en anelse hjertebanken", sagde Gordon Ørskov i sin valgtale og han lovede, at han nu er garant for, at lærerne på hver enkelt skole kommer til at opleve konkrete forbedringer efter vedtagelsen af den nye arbejdstidsaftale, som han har været medarkitekt på.

Han fremhævede selv, at han har gode relationer såvel internt som eksternt - til organisationer, politikere, embedsmænd og forskere.

"Én ting er at kunne forhandle med sine modparter - en anden ting ar at kunne samle sine venner", sagde han med henvisning til udfordringerne med at holde sammen på de kommunalt ansattes organisationer i Forhandlingsfællesskabet. 

Om sig selv sagde han bl.a.:

"Min viden bygger på at komme rundt i landet. Det er min måde at gøre tingene på at være i øjenhøjde".

"Det er ikke nok at være på Facebook, jeg vil være der face to face". 

Mette Brendstrup Laursen, formand for Lærerkredsen Faxe-Vordingborg,  gik på talerstolen for at anbefale Gordon Ørskov. 

"Jeg hører altid Gordon tale om fælleskabet. Han sprog er intuitivt et vi", sagde hun om Danmarks Lærerforenings nye formand.

Selv har hun altid følt sig hørt og set af Gordon - en evne hun er sikker på vil betyde meget for hele Lærerforeningen.

"Gordon har skabt resultater", fremhævede Mette Brendstrup og nævnte kampen mod Ny løn i 2002, hvor Gordon Ørskov med alliancer og en indsatsgruppe fik stoppet kommunernes projekt om individuel løn til lærerne. Hun nævnte også, at han har taget initiativ til netværk for de mindre medlemsgrupper og han har stået for en vidensbank med de lokale arbejdstidsaftaler.

"Det var et afgørende og solidt fundament for A20". 

Læs valginterview med Gordon Ørskov: Mere frihed og ansvar til lærerne

Morten Refskov som frisk pust

Morten Kvist Refskov blev ikke valgt, ligesom han heller ikke gjorde, da han stillede op til næstformandsvalget sidste år. I sin tale fremhævede han, at ville udfordre 'plejer', "så vi kendes på at vi er dem, der kan levere handlinger på vores holdninger". 

Formand for Esbjerg Lærerforening Maja Gundermann Østergaard anbefalede ham som et frisk pust og en slagkraftig og retorisk stærk formand, der taler et sprog, der går klart igennem, både på lærerværelserne, i medierne og på Christiansborg. 

Lærerstuderende anbefalede Liltorp

Formand for Rødovre Lærerforening Anders Liltorp fik kun 17 stemmer, men måske har han fremtiden for sig. I hvert fald var det forpersonen for de lærerstuderende, Rasmus Holme Nielsen, der holdt anbefalelsestalen for ham. 

"Anders er en samler", var hans hovedpointe. "Det, som kendetegner en samler for mig, er tre ting. For det første er selvfølgelig, at man er kompetent og lægger en tydelig linje og dygtigt kan navigere i endnu ubetrådt land. En person som man er tryg ved at læne sig op af".

"For det andet - og hvad der er mindst lige så vigtigt for at være en god samler - er, at man lader hele organisationen have stort ejerskab over processerne", sagde Rasmus Holme.

"For det tredje, så kræver det, at man er en god kollega. En som lytter interesseret, som griber andres bolde. Som tænker videre på andres idéer og som lader andre tænke videre på sine egne idéer. Nu har jeg siddet i hovedstyrelsen i halvandet år et er min klare opfattelse, at dette er Anders' stil. For sådan er Anders' tilgang til fagforeningsarbejde". 

I sin valgtale talte Anders Liltorp blandt andet om sit ja til arbejdstidsaftalen:

"Hver gang jeg har anbefalet et ja til de aftaler, vi har indgået, har jeg altid foretaget en klar og tydelig analyse af hvilke muligheder, der har været. Og jeg har haft tillid til vores forhandlere. Tro endelig ikke at mit ja til OK15, OK18 og til A20 er ensbetydende med, at jeg vil sige ja til hvad som helst. I skal vide præcis hvem og hvad I vælger at sende ind i forhandlingsrummene. Jeg vil garantere jer, at vores integritet, vores værdier og principper vil være de samme når jeg går ud, som når jeg går ind".

Han sagde også:

"Mange af jer har på forhånd tilkendegivet hvem I vil stemme på. Og lige som Danmarks Lærerforening aldrig giver op - selv i modgang - vil jeg også fortsætte mit bidrag. For en stærk fagforening og et stærkt fællesskab er også det, vi skal stå på fremadrettet. Det er det, der er min drivkraft".

Ny formand: Tæt resultat kræver opmærksomhed på at samle