"Jeg er glad for at kunne konstatere, at Sveriges Pisa-resultat holder", siger den svenske uddannelsesminister Anna Ekström. "OECD konstaterer, at det antal elever som eksluderedes i Sverige er rimeligt, givet det store antal nyindvandrede, som kom til landet i årene inden Pisa 2018".
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
OECD godkender kritiserede svenske Pisa-resultater
Det var okay, at Sverige undtog elever i modtageklasser fra at deltage i Pisa-undersøgelsen, selvom de havde boet i Sverige i flere år, siger OECD, der på svenske politikeres opfordring har undersøgt, om landet overtrådte Pisa-reglerne.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Pisa 2018: Danmark holder skansen i læsning - tilbagegang i naturfag
OECD's Pisa-undersøgelser gennemføres blandt en stikprøve af hvert lands 15-årige. Men Sverige undtog i 2018 hele 11 procent af den udtagne stikprøve, langt flere end de 5 procent, OECD tillader. Landet gik markant frem i Pisa 2018 efter flere årtiers nedtur, men da det blev klart, at rigtige mange unge indvandrere ikke havde deltaget i Pisa-testen, krævede partierne Liberalerne og Moderaterne en uafhængig undersøgelse.
Uddannelsesminister Anna Ekström bad OECD gennemgå den svenske Pisa-deltagelse, og i en rapport, OECD netop har afleveret til den svenske regering, godkendes Sveriges Pisa 2018-resultater.
OECD skal undersøge Sveriges Pisa-deltagelse
OECD anerkender, at der kom mange indvandrere til Sverige i årene op til Pisa 2018-testen. Normalt hedder det sig i Pisa-rapporterne, at en begrundelse for at undtage nyankomne elever kan være begrænsede kundskaber i instruktionssproget, fordi eleven har boet i landet i mindre end et år. Men i den nye rapport accepterer OECD ifølge avisen Expressen pludselig elever, der har boet i landet i mindre end tre et halvt år. Begrundelsen er, at nyankomne til Sverige går i modtageklasse i op til to et halvt år, inden de kommer ind i en almindelige skoleklasse.
Riksrevisionen kigger også på sagen
I en fodnote har OECD regnet ud, hvordan det svenske Pisa-resultat villle have set ud, hvis færre elever var blevet ekskluderet. Beregningen viser, at Sverige ville have fået 501 Pisa-points i stedet for 505 - under forudsætning af at de ekstra elever alle havde præsteret på det laveste niveau i Pisa, skriver myndigheden Skolverket.
De svenske Pisa-resultater har også vakt Riksrevisionens interesse.
"Efter indikationer på at Sverige har undtaget en uforholdsmæssigt stor andel elever fra at deltage i testen, vil Riksrevisionen undersøge, om regeringen og Skolverket har sikret sig, at Pisa-undersøgelsen gennemføres pålideligt, hvad angår udvalg og undtagelse af elever".
Pisa-undersøgelserne er blevet gennemført hvert tredje år siden 2000 og skulle egentlig gennemføres igen i foråret 2021. Men på grund af corona-pandemien har OECD udskudt testen til 2022.
Corona udskyder Pisa-undersøgelser