Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Anna Ida Hedaa er lærer på Skolen Ved Sundet på Amager i København og har brugt visir i sin idrætsundervisning, siden eleverne kom tilbage på skolen efter sommerferien.
Nu har hun udvidet brugen af visir til al undervisning i forbindelse med, at hun er ekstraforsigtig op til sit bryllup om et par uger. Efter at have prøvet det af, er hun er ikke i tvivl om, at den model er rigtig for hende.
"Jeg kan mærke, at det gør mig mere tryg at undervise med visir", lyder det fra læreren, der ikke oplever, at det ødelægger undervisningssituationen, at hun ifører sig visir.
"Det er fint at undervise med visir. Det eneste problem er, at det blokerer for min stemme, så der er nogle elever, som har lidt svært ved at høre, hvad jeg siger. Heldigvis har jeg en stemme, der trænger igennem", siger Anna Ida Hedaa.
Makerspace-lærere printer virus-visirer
Det er særligt pædagogiske overvejelser, der har fået Anna Ida Hedaa til at vælge visiret frem for mundbindet.
"Jeg synes, at en fordel med visiret er, at der kan børnene rent faktisk se min ansigtstræk. Rent pædagogisk synes jeg, at det giver mere mening, at de kan fornemme, om jeg er sur eller glad", fortæller Anna Ida Hedaa.
Hun undrer sig over, at man ikke vedtaget, at alle lærere skal bruge visir eller mundbind. Ifølge Anna Ida Hedaa er der nemlig flere af hendes kollegaer, der ikke bruger det, selv om de har lyst, alene fordi "det ikke er generelt accepteret".
"Det ville måske give en tryghed for nogle lærere at vide, at det var påbudt, og at det blev stillet til rådighed af skolen", siger Anna Ida Hedaa.
Lærer: Skal vi passe på hinanden, skal vi også passe på hinanden på skolerne
Læreren mener, at det manglende krav om brug af mundbind eller visir er udtryk for et noget skævvredet billede af, hvor man udsættes for smittefare.
"Ideen om, at folkeskolelærere kun kan blive syge af corona, når de forlader matriklen, kan jeg simpelthen ikke forstå. Vi skal have mundbind på alle mulige steder, men når vi er på arbejde, så lader vi som om, at det ikke eksisterer".
Kollektive krav
I Skolen Ved Sundets udskolingsidrætsteam, som Anna Ida Hedaa er en del af, undrede man sig over, at idræt skulle starte op igen efter sommerferien.
Ifølge hende skyldtes det, at man på den fredede skole har nogle små idrætsale uden særlig meget rengøring. Det fik idrætsteamet til at fremsætte et krav til skolelederen.
"Inden vi startede op efter sommerferien, meldte vi ud til vores leder, at vi ikke gad at undervise, medmindre vi fik visir stillet til rådighed", sier Anna Ida Hedaa.
Søren Brostrøm: Tal med skolelederen, hvis du gerne vil bruge mundbind på skolen
Skolelederen accepterede kravet og bestilte derfor en masse visirer og mundbind hjem til skolens idrætslærere.
"Det er helt klart, fordi vi har sagt, at for at kunne gennemføre de ting, som vi ellers gennemføre, så skal vi have visir eller mundbind. Det er altså fordi, vi kollektivt siger fra".
Aldersgruppen, der virkelig bliver smittet
Anna Ida Hedaa undrer sig over det manglende fokus på, at man netop på folkeskolerne underviser den aldersgruppe, som lige nu oplever ekstra meget smitte.
"Jeg synes, at det er helt hul i hovedet, at man ikke italesætter det meget mere og lægger op til, at vi selvfølgelig skal gøre brug af alle de muligheder, vi har", lyder det fra læreren.
"Lige nu arbejder jeg i en 4. klasse, og de trækker jo nærmest vejret gennem min mund. Hvis jeg skal kunne undervise dem ordentligt, så bliver jeg simpelthen nødt til at have det på".
Smittefrygt: Frustrerede lærere føler sig svigtet af myndighederne
Hun pointerer desuden, at det ikke er et problem for eleverne at blive undervist af en lærer med visir:
"Jeg italesatte bare over for eleverne til at starte med, at det var sådan, det blev. At de måtte sige til, hvis de havde et problem med det, men at det gjorde mig tryg, så jeg syntes også, at det skulle gøre dem trygge. De tager det meget cool".
Efter brylluppet
Anna Ida Hedaa skal giftes om nogle uger. Derfor besluttede hun at bruge visir i al sin undervisning, så hun ikke risikerede at skulle aflyse sit bryllup.
"De to uger, der er her op til brylluppet, der går jeg med visir, holder meget afstand fra mine kollegaer og alle de der ting. Ellers føler jeg simpelthen ikke, at jeg kan blive ved med at arbejde", lyder det fra læreren.
Men visiret er dog vokset så meget på Anna Ida Hedaa, at hun planlægger også at bruge visir i sin undervisning efter brylluppet:
"Jeg har tænkt mig at fortsætte med at bruge visir efter mit bryllup. Særligt i et fag som idræt, hvor jeg her den anden dag kunne mærke, at jeg faktisk fik det ret dårligt over, at jeg havde været så tæt på eleverne".