Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Der er ingen lærerstuderende på introforløb på læreruddannelserne i Randers og Helsingør lige nu.
De to læreruddannelsessteder blev oprettet i 2018, fordi man ønskede at høste effekten af, at studerende har en tendens til at søge job i samme område, hvor de har taget deres uddannelse.
Men allerede i år har det ikke været muligt at tiltrække nok studerende. Derfor har professionshøjskolerne bag de to uddannelsessteder besluttet helt at springe denne årgang over.
Kun syv havde tilmeldt sig læreruddannelsen i Helsingør. Lis Madsen er institutchef for læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole, som udbyder uddannelsen i Helsingør:
"Vi vurderede situationen og talte med vores repræsentant for Lærerstuderendes Landskreds, som bakkede os op i, at vi var under smertegrænsen med kun syv indskrevne elever. Det skal kunne give mening i forhold til det faglige, det sociale og studiemiljøet generelt".
Flere kvalificerede ansøgere til læreruddannelsen
De interesserede valgte storbyen
København er tiltrækkende for de mange studerende, som hvert år søger ind på landets uddannelser. Det har man kunnet mærke på Københavns Professionshøjskole.
"Vi havde ellers flere, som havde tilkendegivet, at de var interesseret og ville søge Helsingør. Men så valgte de et fag, som kun blev tilbudt i byen, og der kan Helsingør ikke være med", fortæller Lis Madsen.
Udbuddet af fag på læreruddannelsen i Helsingør er begrænset, og det er kun noget af uddannelsen, som foregår her. Resten skal de studerende tage i København. Lis Madsen peger også på det som en af grundene til det lave antal ansøgere.
"Vi tror, at det måske kan skyldes tre ting. Det ene er det begrænsede udbud af fag. Det næste kan være corona, som har gjort, at vi ikke kan komme ud på gymnasierne og tale om uddannelsen. Den sidste grund kan være, at vi har en studenterprofil, som enten er de mere modne ansøgere eller de helt unge. Det er ikke alle, som vil være flytbare fra området, og der vil Helsingør være en god mulighed. Det er ikke sikkert, at der i år er samme antal modne lærerinteresserede", siger Lis Madsen.
Ikke på tale at droppe læreruddannelsen i Helsingør
Fremtiden for uddannelsesstationen i Helsingør ser ikke ligefrem lys ud efter årets manglende interesse, men ifølge Lis Madsen, bliver der arbejdet hårdt på at skabe en ny model for uddannelsen i Kulturværftet.
"Vi skal have revurderet den nuværende model, og vi vil tage de nuværende studerende med på råd. Vi vil høre deres mening, hvad de tror, kan tiltrække flere, og om de har gode ideer til en ny model. Vi vil rigtig gerne have fat i de studerende, der måtte være i de omkringliggende kommuner, så vi kan fastholde det gode miljø i Helsingør", fortæller hun.
Læreruddannelsen skuffer: Frafaldet er stadig tårnhøjt
"Der er absolut ingen planer om at lukke afdelingen", understreger Lis Madsen. Målet er 25 studerende i Helsingør hvert år.
Randers og Nørre Nissum er også i problemer
I Randers oprettede man også en såkaldt uddannelsesstation for læreruddannelsen i 2018, som blev koblet på uddannelsen i den vestjyske by Nørre Nissum. Det gjorde man, fordi man ønskede at sikre uddannede lærere til 'udkantsområder'. Men i år har der ikke været nok ansøgere til at et hold i Randers.
"Jeg synes, det kan være rigtig svært at sige, hvad det præcist skyldes. Der har generelt været et stigende antal ansøgere til uddannelser i Randers i år. Vi havde lidt håbet, at folk nu også kendte til læreruddannelsen", fortæller Elsebeth Jensen, dekan for læreruddannelserne på professionshøjskolen Via.
Unge får ikke nok hjælp til at blive i provinsen
Tre timers transport hver vej
Hvis man ønsker at læse til lærer i Randers, så kræver det, at man er villig til at tage rejsen til en anden by, hvor halvdelen af uddannelsen finder sted. Det campus, hvor de studerende er sikret en plads, er i Nørre Nissum. Det ligger 116 kilometer fra Randers, og hvis man skal rejse med offentlig transport, kan det tage op til tre timer hver vej.
"Vi ved godt der er langt mellem de to byer. Når man har læst den obligatoriske første del i Randers, så er man sikret adgang til Nørre Nissums læreruddannelse, men der er altså mulighed for at søge mod Skive, Holstebro, Silkeborg eller Aarhus, hvis der er ledige pladser", fortæller Elsebeth Jensen.
"Vi skal snart have et møde med Randers Kommune, hvor vi skal se på de muligheder der er for at skabe et rigtig godt tilbud for de lærerstuderende, som ønsker at studere i Randers. Vi skal simpelthen skabe noget, som er mere tiltrækkende", forklarer hun.
Samme problematik gør sig gældende i Helsingør. Et stort antal studerende skal vælge samme undervisningsfag, for at fagene kan oprettes Helsingør. Hvis det ikke lader sig gøre, skal de studerende efter to års studier alligevel til København for at modtage undervisning.
Ingen overraskelse i Lærerstuderendes Landskreds
Den manglende søgning til de to uddannelsesstationer er dog ikke overraskende for Lærerstuderendes Landskreds, som sagtens kan forstå problematikken.
"Det ærgerlige ved sådan en uddannelsesstation er, at du kun kan tage en halv uddannelse dér. Hvis man gerne vil forsøge at tiltrække en ny gruppe af studerende ved at åbne en uddannelsesstation, så giver det ikke ret meget mening, at de alligevel bliver tvunget til at skulle tage en del af deres uddannelse et andet sted", fortæller Rasmus Holme Nielsen, som er forperson i Lærerstuderendes Landskreds.
Helsingør-satsning har kun tiltrukket 18 studerende i år
Men man må ike give op for hurtigt, mener han:
"Jeg mener, at ministeren skal sige til professionshøjskolerne, at det her er så vigtigt, at det gerne må være en underskudsforretning i de første fem år. Det tager tid at skabe en kultur om, at man er en studieby. Det tager for eksempel lang tid at vende en tendens til, at de unge flytter væk fra deres by efter gymnasiet", forklarer han.
Ministeren vil arbejde hårdt for at uddanne lærere
Uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen ønsker lige præcis også, at det bliver muligt at læse til lærer flere steder i landet.
"Hvis jeg får lov at drømme, så skal man i højere grad kunne uddanne sig til lærer i hele landet. Det har jeg som ambition, og det arbejder, jeg hårdt for", har hun tidligere sagt til folkeskolen.dk/lærerstuderende
Minister sætter gang i ændringer af læreruddannelsen uden at love konkrete forbedringer