Dette skoleår skal de første elever til obligatorisk afgangsprøve i det toårige valgfag madkundskab. Formand for Foreningen for Madkundskab håber, at corona ikke sætter en stopper for prøven.

Madkundskabslærere føler sig alene med smittevurderingen

Madkundskabslærere efterspørger retningslinjer for, hvordan man underviser i faget, når der samtidig skal tages hensyn til coronasmittefaren. Foreningen for Madkundskab mener, at den enkelte lærer kommer til at stå alene med mange vurderinger.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fælles køkkenredskaber, små køkkener og fællesspisning. Madkundskab er et af de fag, hvor det er svært at placere eleverne med afstand fra hinanden og bede dem spritte af, hver gang de rører ved hinanden eller køkkenredskaber.

På grupper på Facebook efterspørger flere mandkundskabslærere retningslinjer for faget i en coronatid. Men de findes ikke, siger formand for Foreningen for Madkundskab Lone Carlson.

"Der er ingen officielt udstukne regler at forholde sig til. Jeg følger også med i grupperne om madkundskab, og det er tydeligt, at der er stor forskel på, om det er en forvaltning eller en skoleleder, der har stukket nogle rammer ud, eller om det er den enkelte underviser, der står og skal bruge sin sunde fornuft. Det er meget forskelligt fra skole til skole, hvordan det ser ud", siger hun.

Madkundskab: Skolehave er god nødundervisning 

Håber de fleste kan lave mad

Hun fortæller, at hun har hørt om lærere, der mener, at de ikke kan lave mad i undervisningen med de anbefalinger, der er fra sundhedsmyndighederne og de forhold, der er på skolen.  

"Det er vigtigt, at man ikke forvalter Sundhedsstyrelsens retningslinjer for rigidt. Min forhåbning er, at de fleste vil kunne lave mad og stadig overholde retningslinjerne. Men man skal også passe på ikke at dumme sig, så man bagefter bliver klandret for det. Smitten er i udvikling og madkundskab er en udfordring, fordi der er redskaber, som eleverne skal dele", siger hun.

Selv er hun på en skole, hvor der ikke er så mange elever, så hun har mulighed for at pakke redskabskasser, så hver elev har sin egen kasse.

"Men det kan man ikke, hvis man har 34 elever i madkundskab".

Hun fortæller, at lærere foreslår, at man begynder skoleåret med elementer som eksempelvis blindsmagning.

"Det er en god idé at begynde med at effektuere teoretiske ting eller ting, som bliver forvaltet af underviseren, som eleverne også synes er sjove. Man må også forsøge at gøre så meget som muligt ude i naturen, hvor det er muligt", siger Lone Carlson.

De praktisk-musiske valgfag er hårdt ramt 

Svært at komme med fælles udmelding til skoler

Drømmescenariet for Lone Carlson havde været, hvis læringskonsulenten for madkundskab og Foreningen for Madkundskab sammen havde haft frie tøjler til at kunne udstede fælles retningslinjer og vejledning i forhold til undervisningsrammerne under corona og opstart af faget efter ferie og lockdown.

"Der er i forvejen umådelig megen forskel på, hvilken situation den enkelte underviser står i. Nogle har to lektioner i 6. klasse. Andre har både 6., 7. og 8. klasse og skal føre elever til prøve. Og andre igen har to lektioner. Nogle har fulde klasser - endog sammenlagte klasser, mens andre kan holddele. Nogle står alene. Andre har både to-lærerordning og pædagogiske assistenter. Nogle har gode budgetter, andre kan kun sjældent producere måltider og kommer aldrig på virksomhedsbesøg. Når der end ikke er generelle retningslinjer for faget, så er det endnu sværere at lave dem for corona", siger Lone Carlson.

Hun håber, at madkundskabslærerne er klar til at trække på deres erfaring og sunde fornuft.

"Vi håber og tror, at folk tænker sig om uden at få berøringsangst. Vi vil gerne have faget bliver effektueret og for alvor kommer i spil. Der venter en prøve forude. Det ville ærgre mig frygteligt, hvis man vælger at udskyde prøverne på grund af corona, når vi endelig har fået det indført".