Der er åbent for at gennemføre test frem til 19. juni - men hvis skolerne ikke åbnes for de ældste elever inden da, må de tage testene hjemmefra.

Skoleleder: Hellere nationale test nu end til efteråret

Mens kommuner og organisationer omkring skolen anbefaler at aflyse de nationale test dette forår, så er to skoleledere, folkeskolen.dk har talt med, helt indstillet på at gennemføre testene som led i nødundervisningen.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

KL, Skolelederforeningen og Børne- og Kulturchefforeningen ser gerne de nationale test udskudt til september, og både Lærerforeningnen og regeringens støttepartier SF og de Radikale vil have årets test helt aflyst. 

Presset er imidlertid prellet af på undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), som stadig kræver, at de udtagne klasser tager de nationale test, inden de går på sommerferie. 

Og det synes to skoleledere, der er forpligtiget til at gennemføre alle nationale test i år, er helt fint. Begge skoler er blandt de 20 procent, der har scoret dårligst i dansk og matematik. 

KL og skolelederne til ministeriet: Udskyd de nationale test til september

De nåede at afvikle nogle af de nationale test, inden samfundet lukkede ned. Men der er stadig elever, der endnu mangler at blive testet. Derfor skal resten af eleverne testes  inden længe, selvom skolehverdagen siden midt marts har været alt andet end normal. Og det er helt fint, mener skolelederne på de to skoler.

"Vi tager normalt altid både de obligatoriske og frivillige test. Og det tror jeg også, at lærerne har forventet. På den måde har vi ikke gjort noget anderledes, end vi plejer. Den eneste forskel er, at corona er skyld i, at vi ikke har nået at gennemføre alle testene endnu. Men det får vi snart indhentet", siger skoleleder på Gørlev Skole i Kalundborg Kommune Annette Bønlykke. 

Testene har ikke været førsteprioritet efter genåbningen 

Den oprindelige testperiode udløb i torsdags. Men dagen efter åbnede det, ministeriet betegner som fraværsperioden, og her er der mulighed for at tage testen, indtil eleverne går på sommerferie.

Partier vil suspendere sprogprøver og nationale test

På Gørlev Skole har der endnu ikke været afholdt nationale test efter genåbningen for eleverne i 0.-5. klasse. 

"Det var ikke lige det, vi syntes var det vigtigste. Så det stod ikke øverst på listen. Men nu er der åbnet for en ny periode, og dér gør vi, som vi plejer, og booker test til eleverne". 

Skole er klar til hjemmetest

På Tårnborg Skole i Korsør i Slagelse Kommune er en enkelt 4.-klasse blevet testet i engelsk efter, at eleverne igen måtte komme på skolen. Her har der heller ikke været den store debat om de omdiskuterede test.

"Vi havde valgt at bruge de nationale test, selvom vi ikke var blevet tvunget til det", fortæller skoleleder Martin Strandby Hansen. 

Tirsdag kommer afgørelsen om de nationale test - vil du fjernteste eleverne? 

Han fortæller, at skolen er klar til at lade de ældste elever tage testene derhjemme, hvis det viser sig, at statsminister Mette Frederiksen senere på ugen vender tommelfingeren nedad til muligheden for at lade dem vende tilbage til skolen.

"Det vil helt klart skabe nogle andre forudsætninger, og det er ikke en optimal løsning. Men så vil vi bruge tid på at forberede eleverne via den virtuelle undervisning, og vi vil formentlig også lave nogle spørgetimer over Teams, hvor vi kan guide og forberede eleverne".

Folkeskolen.dk har berettet, at der er elever, der er blevet testet derhjemmefra. Tal fra Styrelsen for It og Læring har vist, at der allerede få dage efter nedlukningen af skolerne var blevet gennemført 351 obligatoriske og 138 frivillige test hjemmefra.

"Vi ved jo ikke, hvordan situation er til efteråret"

Selvom Martin Strandby Hansen vil være meget ærgerlig over at bede eleverne tage testene hjemmefra, er han ikke fortaler for at udskyde testene til efter sommerferien. 

USA og Sverige dropper nationale test under corona-krisen

"Det vil selvfølgelig skabe en bedre og mere vant situation for eleverne. Men omvendt vil vi have taget hul på et nyt skoleår, og jeg synes, at vi skal passe på med at rykke for meget over i efteråret. Vi ved jo ikke, hvordan situation er til efteråret, og vi risikerer at få en meget stor arbejdsbyrde".

"Derfor synes jeg, at vi skal afslutte så meget som muligt i det her skoleår, som vi kan", siger Martin Strandby Hansen.

Skoleleder: Testene kan godt være brugbare

På Gørlev Skole ser Annette Bønlykke heller ikke nogen problemer med, at man er tvunget til at lade eleverne teste.  

"Som altid med de nationale test, så er de bedst til at give et svar på det større perspektiv. Men de kan give nogle indikatorer på klasseniveau om, der er nogle områder, hvor vi skal dykke lidt mere ned. Så derfor kan de godt være ganske brugbare".

Annette Bønlykke fortæller, at hun ikke har taget stilling til, hvad skolen gør, hvis de ældste elever ikke får lov at vende tilbage før sommerferien. 

"Vi tager først en beslutning, når vi ved, om vi får alle eller nogle elever ind. Det kan også være, at nogle af de elever, vi har i nødpasning godt kunne tage testene".

Trods corona: Over halvdelen af skolerne skal holde nationale test i år 

Undervisningsministeriet skriver på sin hjemmeside, at det "i år er det særligt vigtigt med de nationale test, fordi de kan bidrage til at skabe overblik over, hvilke læringsmæssige huller coronakrisen har afstedkommet".

Godt 600 skoler i år er forpligtet til at gennemføre en eller flere af de nationale test, enten fordi de er en del af de 20 procent dårligst præsterende, eller som stikprøve.