”Vi mener, at ethvert karaktersystem uagtet udarbejdelsen altid vil bidrage med et unødvendigt pres, som hverken bidrager positivt til elever- og studerendes læring eller trivsel", siger forperson i LL Rasmus Holme. Han skal sammen med 13 andre seneste slut september komme med bud på en ny karakterskala.
Foto: Rune Pedersen
Lærerstuderende skal være med til at komme med bud på ny karakterskala: Ønsker færre karakterer
Regeringen har i dag nedsat en ekspertgruppe, som til efteråret skal komme på bud på, hvordan en ny karakterskala skal se ud. De lærerstuderende er med, og de vil kæmpe for, at karakterne skal fylde mindre.
DE SKAL KIGGE PÅ KARAKTERSKALAEN
- Per Holten-Andersen (tidl. rektor på CBS), formand
- Camilla Hutters (Københavns Professionshøjskole)
- Hanne Beermann (Professionshøjskolen UCN)
- Hanne Leth Andersen (Roskilde Universitet)
- Jesper Arkil (Arkil Holding A/S)
- Lars Ulriksen (Københavns Universitet)
- Lene Tanggaard (Designskolen Kolding)
- Marianne Kvist (Sølvgade Skole)
- Martin Mejlgaard (Danske Gymnasieelevers Sammenslutning)
- Nanna Højlund (Fagbevægelsens Hovedorganisation)
- Rasmus Holme (Lærerstuderendes Landskreds)
- René La Cour Sell (De Erhvervsøkonomiske Universitetsuddannelser)
- Signe Tolstrup Mathiasen (Danske Studerendes Fællesråd)
- Søren Hindsholm (Nørresundby Gymnasium og HF)
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Ministre åbner diskussionen om en ny karakterskala
Den nuværende karakterskala skal som minimum justeres - og måske endda helt udskiftes.
Regeringen har i dag nedsat en ny ekspertgruppe bestående af 14 medlemmer til at komme med bud på, hvordan en helt ny skala kunne se ud. Deres bud skal ligge klar senest slut september, og de forskellige bud skal være startskuddet til politiske forhandlinger.
Det skriver Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.
Ekspertgruppen bliver bedt om at finde forskellige modeller, der kan løse de udfordringer, der blev peget på i evalueringen fra januar.
Karakterskala får hug i evaluering: Lærere føler sig presset til at give høje karakterer
Her blev der eksempelvis peget på, at der er for store spring mellem skalaens midterste karakterer, og at kun 10 og 12 opfattes som gode karakterer - ligesom skalaen har et forkert fokus, da den fokuserer på mangler.
Skal kigge på 13-skalaen
Ekspertgruppen bliver blandt andet bedt om at pege på fordele og ulemper ved en eventuel genindførelse af 13-skalaen. Det foreslåes desuden, at medlemmerne skal vurdere pointbaserede karaktersystemer, som man eksempelvis ser det i England.
Regeringen har desuden valgt, at det skal være et krav, at en ny skala ikke må indeholde en minuskarakter, som vi ser med den nuværende -3-karakter.
Karakterskalaen til 10-års-tjek: Inflation i 12-tallerne
LL: Karaktererne skal fylde mindre
Forperson for de Lærerstuderendes Landskreds (LL) er inviteret med i ekspertgruppen. Han går ind til arbejdet med et klart mål. Karaktererne skal fylde mindre i uddannelsessystemmet.
"Vi mener, at ethvert karaktersystem uagtet udarbejdelsen altid vil bidrage med et unødvendigt pres, som hverken bidrager positivt til elever- og studerendes læring eller trivsel. Derfor vil vi også sætte fokus på, i hvor højt et omfang vi ønsker at karaktergivning bør være en del af uddannelsessystemet", siger han i en pressemeddelelse.
Lærerstuderende ønsker forsøg med karakterfri læreruddannelse
Rasmus Holme kæmper i forvejen for, at karaktererne helt sløjfes fra læreruddannelsen.
"Vi så meget gerne at karakterer helt afskaffes på læreruddannelsen. Vi har behov for et paradigmeskifte i karakterdebatten, hvor vi bedømmer og evaluere elever og studerende på en måde, som fremmer læring og trivsel, og hvor vi sætter dette højere end myndighedernes mulighed for at benchmarke elever og studerende".