Skoleleder Lennart Roland Petersen vil gerne vide, om en af skoler, han er leder på, er udtaget til nationale test. "Man bliver jo sammenlignet, og man vil gerne stå på hænder for at det afvikles på en god måde", siger han.

Skoleledere afventer: Stadig usikkerhed om nationale test

Folketinget tager i dag stilling til lovforslaget om nationale test. Imens venter skoleledere på svar fra ministeriet på, om de er på listen over de skoler, der skal tage nationale test, eller om testen er frivillig. Folkeskolen har talt med tre skoleledere.

Offentliggjort

Politisk AFTALE OM NATIONALE TESt

Aftalen betyder, at de nationale test ikke sættes i bero, mengennemføres i den kommende testperiode fra 1. marts til og med 30.april.

Den enkelte skole kan selv bestemme, om den vil gennemføretestene. Det gælder dog ikke de 20 procent fagligt ringeste skoler,der skal gennemføre testene - dog uden at eleverne får resultaternemed hjem i en kuvert. Desuden udtages skoler til stikprøver, så deter muligt at følge det faglige niveau.

Inden udgangen af 2020 skal partierne have indgået en politiskaftale om nationalt bedømmelses- og evalueringssystem. 

I skoleåret 2020/2021 og frem til et helt nyt system erudviklet, skal ministeriet gennemføre mindre forbedringer af deteksisterende testsystem, så de obligatoriske nationale test kangennemføres, indtil nyt system kan træde i kraft.

Om det nye system er partierne bl.a. enige om, at det skal

  • Skabe gennemsigtighed for forældre og elever i forhold tilelevens faglige standpunkt.
  • Understøtte det pædagogiske arbejde i klasseværelserne.
  • Give et styringsmæssigt indblik i skolernes faglige formåensamt et ledelsesmæssigt indblik i lærernes undervisning.

 Aftalen er indgået af folkeskoleforligskredsen, der beståraf Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, de Radikale,Socialistisk Folkeparti, de Konservative og Liberal Alliance.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skal, skal ikke?

Det er spørgsmålet på mange skoler i hele Danmark. I dag skal Folketinget behandle et lovforslag om nationale test. Forslaget er fremsat i hast, for at undgå at udsætte alle landets folkeskoleelever for nationale test, som ikke giver et præcist indtryk af elevernes dygtighed.

Med forslaget bliver det gjort frivilligt for hovedparten af landets folkeskoler at gennemføre de nationale test, der er planlagt i marts og april. I lovforslaget står, at det er den enkelte skole kan selv bestemme, om den vil gennemføre testene. Det gælder dog ikke de 20 procent af skolerne, der har de dårligste afgangskarakterer i dansk og matematik. Derudover bliver der også udtaget skoler til stikprøver, så det stadig bliver muligt at følge det faglige niveau.

Dermed står mange skoleledere i den situation, at de kan tilmelde eleverne til testene og begynde at forberede testene. Eller de kan lade være og afvente, hvorvidt de bliver tvunget til at lade eleverne tage de nationale test eller ej.

Professor: Intet statistisk belæg for, hvem der skal tvinges til at tage de nationale test 

I Holbæk Kommune har politikerne besluttet, at man hvis man ikke hører andet, dropper skolerne både frivillige og obligatoriske nationale test.

Nødløsning: Nationale test bliver frivillige for de fleste skoler 

Har tilmeldt skolen til test

I Slagelse Kommune ser det anderledes ud. Martin Hansen er skoleleder på Tårnborg Skole i Korsør, der er placeret i Slagelse Kommune. Han har tilmeldt eleverne til nationale test i år (ændret den 11/03 kl. 8.28).

"Vi har besluttet at, vi har de nationale test. Så vi er ikke afhængige af, om vi er blandt de 20 procent eller ej. Vi benytter os af både de frivillige og de nationale test. Det er en del af den røde tråd, i den evaluering, vi bruger", siger Martin Hansen, som understreger at testene er et af mange redskaber, som skolen bruger som evaluering.

"Jeg har læst Jeppe Bundsgaards analyse omkring de nationale test. Der er noget usikkerhed. Det er derfor vi her på skolen har indført kvalitative test også. Testmaterialet vi benytter os af skal give et samlet billede. De nationale test kan ikke stå alene", siger han.

Lovforslag: Skolelederen bør træffe beslutning om test eller ej 

Afventer

På Gørlev Skole i Kalundborg har skoleleder Annette Bønlykke valgt at afvente udmeldingen fra Undervisningsministeriet. Skolen er en af dem, som godt kunne være placeret blandt de 20 procent af skolerne med de dårligste karakterer i dansk og matematik.

"Nationale test i vores dagligdag er ikke et brugbart redskab på individniveau. Det er ikke noget, som fylder ret meget. Egentlig har vi valgt, at vi afventer, og ser hvad der sker. Vi har en klar forventning om, at vi skal fortsætte, så det gør ikke den store forskel for os", siger hun.

Bondo: Hvorfor skal 'ringeste' skoler tvinges til de nationale test 

Ønsker svar nu

Helt anderledes ser skoleleder Lennart Roland Petersen på det. Han er skoleleder på både Hornum Skole og Ranum Skole i Vesthimmerland. Og han vil rigtig gerne vide, om hans skoler er blandt dem, som er tvunget til at tage de nationale test.

"Jeg er næsten sikker på, at den skole du ringer til nu ikke ligger blandt de nederste 20 procent. Men jeg repræsenterer to skoler", siger han.  "Hvis man er udtaget til nationale test, vil man gerne vide det. Man bliver jo sammenlignet, og man vil gerne stå på hænder for at det afvikles på en god måde. Jeg vil gerne planlægge. Der er faktisk en 29 siders manual fra ministeriet om, hvordan man forbereder de nationale test. Og det kræver forberedelse hvert eneste år. Så jeg vil meget gerne vide, om jeg skal sætte i gang", siger Lennart Roland Petersen og tilføjer: "Der er ingen, der er tjent med, at det hele kommer hutlende oven i hinanden. Så der bør komme en udmelding nu".

Skolerne har lige nu mulighed for at tilmelde sig nationale test. Forårets test skal være afviklet inden 30. april.

Læs mere

Aftalen om nationale test

Lovforslag om nationaletest