Få styr på ansættelsessamtalen
Det kan virke skræmmende, at man pludselig skal gennemskue sin livssituation, sætte ord på kvalifikationer og sælge sig selv
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
En ansættelsessamtale kan for mange nyuddannede være en dramatisk oplevelse, hvor det gælder om at sælge arbejdskraft og sætte ord på sig selv. Men er der styr på forberedelserne, kan det ende med at blive en god oplevelse.
»Det er svært at komme bort fra, at det er en begivenhed, der virker skræmmende, men har du sat dig godt ind i, hvad det er for et job, og hvad du vil sige til forskellige emner, er det nemmere at komme helskindet igennem«, siger Marie Klarskov.
Hun er nyuddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed og har været til fem ansættelsessamtaler:
»Udgangspunktet er et dejligt trygt seminariemiljø, hvor alle kender alle og hjælper hinanden. Pludselig gælder det om at gennemskue ens livssituation, sætte ord på kvalifikationer og sælge sig selv. Det har virket skræmmende på mig«.
Det er kommet bag på hende, at arbejdsgiverne ikke følger med i uddannelsesverdenen.
»Det er ikke sikkert, at de, der er med til samtalen, ved, hvad din uddannelse består af. Derfor er det godt med få ord at kunne fortælle om indholdet, og om hvilke kvalifikationer du har opnået. Det er også godt at forberede sig på at fortælle om personlige styrker og svagheder. Den type spørgsmål dukker nemt op«, siger Marie Klarskov.
Hun sætter sig ind i jobbet og arbejdspladsen, på det tidspunkt hvor ansøgningen skrives, og før samtalen formulerer hun et bud på, hvordan stillingen skal udfyldes.
»På den måde er der styr på nogle af de scenarier, der kan opstå, når du sidder foran arbejdsgiveren. Men der kan altid dukke uventede spørgsmål op«.
Det kom som en overraskelse at blive spurgt om, hvorvidt der var udsigt til børn i fremtiden.
»Det generer mig at få den slags spørgsmål i forbindelse med en ansættelsessamtale. Derfor plejer jeg at svare, men giver samtidig klart udtryk for, at spørgsmålet ikke er passende«.
Marie Klarskov har været til samtale med kun én arbejdsgiver og til samtale med en større gruppe, hvor både bestyrelse, brugere og sekretariat var repræsenteret.
»Det er ikke noget problem for mig at sidde over for flere mennesker ved sådan en seance. Hellere det end at have en arbejdsgiver på den anden side, der er i gang med alt muligt andet«, siger hun.
Forløbet kan variere meget, men der er nogle fælles træk. For eksempel vil mange arbejdsgivere komme ind på, hvor motiveret du er for det job, det hele drejer sig om, hvordan du er som person, dine kompetencer og mangel på samme i forhold til jobbet, noget om uddannelsesbaggrund, praktiske erfaringer og måske fritidsinteresser.
På undervisere.dk/job handler flere artikler om ansættelsessamtaler, og der er konkrete bud på, hvordan du bliver bedst til at deltage i dem. |