Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
»Effektiv læring er ikke udelukkende en 'solo'-aktivitet, men grundlæggende en 'distribueret' aktivitet: individuel vidensopbygning opstår gennem processer af interaktion, forhandling og samarbejde«.
Hvis man vil skabe et »lærende miljø«, skal det derfor være baseret på læringens sociale natur og støtte velorganiseret samarbejdende (co-operativ) læring.
Det gode læringsmiljø anerkender eleverne, de lærende, som de centrale deltagere, opmuntrer deres aktive deltagelse og udvikler en forståelse hos dem af deres egen aktivitet som lærende. Det er afgørende, at underviseren ikke blot forstår elevernes kognitive udvikling, men også deres motivationer og følelsesmæssige karakteristika. At man har fokus på elevernes motivation og den nøglerolle, som følelser spiller, betyder ikke at være »flink« - formålet er ikke at gøre læring sjovere, men at gøre den mere effektiv. Netop motivationsfaktoren er en årsag til, at blandt andet mange former for it-baseret undervisning og co-operative learning er så effektive.
Det er nogle af de tværgående konklusioner i en ny stor OECD-forskningsrapport »The Nature of Learning«.
Rapporten opsummerer de udfordringer, man står over for i uddannelsessystemet, hvis man vil skabe optimale betingelser for læring, i fem punkter, som kræves af læringsmiljøet:
. Elevcentreret - læring er hovedaktiviteten, ikke i modsætning til undervisning fra professionelle, men afhængigt af dem
. Struktureret og veltilrettelagt - det kræver en høj grad af professionalisme
. Individualiseret - læringsmiljøet er akut følsomt over for forskelle i elevernes baggrund, viden, evner og motivation og giver skræddersyet feedback
. Inkluderende - også de, der har sværest ved at lære, skal inkluderes
. Socialt - læring sker mere effektivt i gruppesamarbejde.
»The Nature of Learning: Using Research to Inspire Practice« kan købes som bog på oecd.org, hvor man også kan læse et resume