Jobbet må ikke ligge for langt væk
Store afstande mellem job og bolig bør få advarselslamperne til at blinke, så medtænk transport og familieliv, før du skifter job
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Selvom du står med drømmejobbet på hånden, kan der være god grund til at vente med at springe til, hvis du får lang transporttid.
Pendling over store afstande kan være en belastning, og med de aktuelle tårnhøje tal for, hvor mange boliger der er til salg, kan du få svært ved at komme af med din nuværende bolig og rykke nærmere på arbejdspladsen.
Sådan konkluderer lektor Jørgen Ole Bærenholdt, leder af Forskningsgruppen Rum, Sted, Mobilitet og By på Roskilde Universitet.
»Mange mennesker undervurderer de gener, som lang transport betyder for familielivet. Selvom kun én person i familien må køre langt for at komme til og fra arbejde, kan det være en betydelig belastning«, siger han.
På Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring er man i øjeblikket ved at forske i bosættelses- og arbejdsmønstre i Region Sjælland. Selvom flere af forskningsprojekterne først lige er kommet i gang, kan man allerede pege på et par centrale problemstillinger.
Mellem- eller lavindkomstgrupper, som mange lærere og undervisere tilhører, pendler længere og længere mellem hjem og arbejde. Det skyldes, at boligpriserne falder, jo flere kilometer man er på afstand af hovedstaden. Desværre er det i København, de fleste job er.
»Da det samtidig er grupper, der skal være til stede på arbejdspladsen i det meste af arbejdstiden, betyder det mere pendling over længere distancer«, siger lektoren.
Det belaster familielivet.
»Mange på arbejdsmarkedet er parate til at acceptere lang transport for at komme til at bo godt, men måske undervurderer man konsekvenserne. I alt fald viser undersøgelser, at de fleste opfatter det som et dilemma med omfattende pendling«.
Både den sociale og den miljømæssige bæredygtighed bliver belastet af mange kilometer mellem job og bolig.
»For familielivet og for livskvaliteten er det værd at overveje ikke at have for langt til arbejde og ikke at bosætte sig for dyrt. Overvejelserne kunne ende med, at man undlader at søge drømmejobbet, eller at man dropper drømmeboligen. Måske er den bedste løsning at blive boende i lejligheden eller rækkehuset tæt på jobbet i stedet for det store og dyre parcelhus 100 kilometer væk«, siger Jørgen Ole Bærenholdt.
Det træge boligmarked kan låse en familie fast til mange timers pendling. Det kan måske fungere i en periode, men på sigt oplever de fleste det som en byrde for hele det sociale liv.
»Det skal dog tilføjes, at vi i vores undersøgelser har mødt mange mennesker, der ser anderledes på pendling. Nogle siger, at de ligefrem er glade for at sidde alene i bilen, men måske de gør en dyd ud af nødvendigheden«, siger Bærenholdt.
Det er ikke populært at tale om, men ifølge forskeren er det ikke usædvanligt, at folk sætter pris på at være fri for både deres kolleger og deres familie. |