Sønderborg-lærere mangler viden om tosprogs-undervisning
På fire skoler i Sønderborg med mange tosprogede elever er der kun syv lærere ud af 196, der har en længere uddannelse i dansk som andetsprog. Det viser en ny undersøgelse. Og det er et problem, mener viceborgmester Jørn Lehmann Petersen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Undersøgelsen viser, at kun syv af de i alt 196 lærere har en længerevarende efteruddannelse i dansk som andetsprog, der svarer til et linjefag på læreruddannelsen. 20 lærere har et udvidet kursus på 30 timer, mens langt hovedparten - 169 lærere - ingen efteruddannelse har i forhold til undervisning af tosprogede.
Sønderborg Kommune er blandt de fem kommuner som skolestyrelsens ny Tosprogs-taskforce skal hjælpe til at få forbedret de tosprogede elevers skolekundskaber.
"Vi kan se, at lærerne efterspørger mere viden om dansk som andetsprog, men vi har hidtil ikke været i stand til at efterkomme efterspørgslen. Derfor hilser vi det meget velkomment, at Tosprogs-taskforcen nu vil bistå lærere, skoleledere og kommunens medarbejdere i en målrettet indsats i den kommende tid," siger Jørn Lehmann Petersen.
Efteruddannelse i dansk som andetsprog er et af de vigtige indsatsområder for Skolestyrelsens Tosprogs-taskforce.
"Alle elever i klassen skal forstå undervisningen, og derfor må sproget være en dimension i alle fag. Det kræver, at den enkelte lærer har viden om, hvordan han eller hun arbejder med sproget, uanset om det er dansk, matematik eller natur/teknik. Vi kan bidrage med rådgivning til skolerne, så de kan sætte ind med en målrettet indsats, som kan løfte de tosprogede elever fagligt," siger Skolestyrelsens direktør Martin Isenbecker.
Tosprogs-taskforcen skal i Sønderborg foruden efteruddannelse blandt andet hjælpe skolerne med forældresamarbejde, kompetenceudvikling af skoleledelsen, lektiehjælp og overgang fra folkeskole til ungdomsuddannelse.
Leder på Sønderskov-Skolen Gunnar Callesen håber på en styrkelse af dansk som andetsprog.
"Når elever i 8. klasse skal løse en matematikopgave, hvor rumindholdet i en tagrende indgår, og eleven ikke ved, hvad en tagrende er - så er det svært. Men det gælder i lige så høj grad forståelse af hinandens kulturer".
Skolens kontaktlærer for tosprogede, Gitte Steenholt, nævner traumatiserede elever, hvor det har betydning, at en lærers højhælede sko på stengulv kan forveksles med støvletramp, som de forbinder med krig.
"Den viden kan jeg som lærer bruge til at få en bedre forståelse for elevernes reaktioner og dermed skabe bedre vilkår for indlæring," siger hun.