Små skoler skal selv klare brandsynet

Kommuner har ikke pligt til at føre brandsyn på skoler med færre end 150 elever, og information om brandsikkerhed er overladt til de små skolers personale. Et nyt e-læringsforløb skal formidle viden om brandforebyggelse og sikkerhed.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kommuner har ikke pligt til at gennemføre brandsyn på skoler, hvor der er mindre end 150 børn.

"Det er vigtigt, at de ansatte på en mindre skole har styr på, hvad de skal gøre i tilfælde af en brand, og de kan altid kontakte den lokale brandstation, hvis de er i tvivl", siger sektionschef i Beredskabsstyrelsen Henrik Dankelev.

Det er op til de enkelte kommuner at afgøre, om de vil føre en form for brandsyn med de mindre skoler, for ifølge loven er de ikke forpligtede til det. Grænsen på de 150 børn stammer fra 1972, og der er ikke planer om at ændre den.

Nyt e-læringsforløb om brandsikkerhed

Så når det kommer til gode råd om flugtveje og anden brandsikkerhed er lærerne henvist til selv at tage kontakt til den lokale brandstation. Men en ny mulighed er på trapperne.

TrygFonden, Beredskabsstyrelsen og Foreningen af Kommunale Beredskabschefer har i samarbejde udviklet et e-læringsforløb, "TrygFondens Brandskole", der blandt andre er tiltænkt lærere. Her kan man lære om brandforebyggelse, brandsikkerhed, og om hvordan man skal forholde sig i tilfælde af brand. Det forventes, at e-læringsforløbet er klar i begyndelsen af det nye år, og det tilbydes gratis til alle kommuner.

"Det er i øjeblikket ved at blive testet af blandt andre lærere i Aalborg Kommune. Når det er klar, så bliver det først tilbudt kommuner i hovedstadsområdet og derefter Odense og Aalborg", siger projektleder hos TrygFonden Mette Melgaard. Herefter kan andre interesserede kommuner byde ind.

Programmet tilbydes til kommunalbestyrelserne kvit og frit, men de skal afsætte personale til at administrere det. Et kursus i den virtuelle brandskole tager en halv time, og udløser et diplom ved 80 procent rigtige besvarelser. Kurset kan tages fra en computer derhjemme, og ledelsen på en skole kan følge med i, hvor mange af de ansatte, der tager kurset og består det.