Musik 

Skoler kan søge støtte til morgensang

Minister og Phillip Faber går sammen om at få mere musik i skolerne med en ny pulje, som skolerne kan søge. 

Publiceret Senest opdateret

I det nye skoleår, der begynder mandag, får landets skoler nye muligheder for at sætte ind, når det gælder morgensangen.

Der er afsat en pulje på ti millioner kroner, som skolerne kan søge om at få del i.

Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse. Her lyder det, at sang over en længere årrække er "gledet ud af klasseværelserne", og at flere skoler kæmper med dårligt musikudstyr.

Det er kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) og komponist Phillip Faber, som er gået sammen om projektet.

Ministeren slår fast, at det ikke handler om at tvinge skolerne til at have morgensang, men at få flere til at indføre morgensang.

"Vi har en hel unik sangskat og en fælles sangtradition i Danmark, og desværre er det alt for få skoler, der begynder dagen med at synge morgensang", siger Engel-Schmidt til Ritzau.

Musikfaget er i forvejen et obligatorisk fag i folkeskolen fra 1. til 6. klasse. Men der skal også være plads til morgensang, mener ministeren.

"Der sker noget helt formidabelt, når vi mennesker trækker vejret sammen og bruger vores stemmer sammen. Man bliver i bedre humør, det skaber færre konflikter, og der kommer et bedre læringsmiljø", siger han.

Det er kulturministerens og Fabers ambition, at mindst en fjerdedel af alle landets grundskoler synger morgensang, inden skoleåret er omme.

Puljen kan søges af skoler, der ønsker at etablere morgensang eller styrke skolens indsats på området.

Skolerne kan for eksempel søge om penge til sangbøger, instrumenter eller til at styrke lærernes musikfaglighed for bedre at kunne gennemføre morgensang på skolerne.

Spørger man komponisten, har vi en særlig sangskat herhjemme.

"Vi har jo alle sammen et behov for at føle, at vi hører til. Og hvis et menneske en dag i livet står og føler, at det ikke hører til noget sted, kan man altid gå ind ad en dør et sted og gribe en blå sangbog", siger Phillip Faber til Ritzau og fortsætter:

"Og hvis bare man kan en af sangene i den bog, så hører man til der. Og det er noget ganske særligt ved, at vi har en sangskat i Danmark. Det har ingen af vores nabolande på samme måde. Det er en gave at give til børn", lyder det videre.

Ud over puljen, der ventes at åbne 1. september, vil der blive nedsat et morgensangskorps bestående af kendte musikere.

Korpset skal få flere til at synge morgensang på grundskoler landet over, og hver musiker forpligter sig til at synge morgensang på mindst fem skoler i løbet af skoleåret.

Ifølge komponisten skal man nu i gang med at samle korpset, der bliver annonceret på et senere tidspunkt.

"Så jeg appellerer virkelig musikere og kunstnere til at melde sig under fanerne og være en del af det her", siger Phillip Faber, som bliver korpsets formand.

Som startskud på projektet var både Jakob Engel-Schmidt og Phillip Faber med til morgensang med skoleelever på Skolen ved Bülowsvej på Frederiksberg mandag morgen.

Puljen løber til 1. marts, eller indtil den er tom.

/ritzau/