Ny politisk sæson

I anledning af Folketingets åbning offentliggør regeringen et såkaldt lovprogram, hvor man kan se, hvilke lovforslag der ligger klar til at blive behandlet i den kommende folketingsperiode. Billedet her er fra statsminister Mette Frederiksens åbningstale.

Disse love vil regeringen indføre på skoleområdet lige om lidt

Regeringen har i dag lanceret sit katalog over kommende lovforslag. En del kommer til at ændre sig på folkeskoleområdet. Vi har fremhævet de tre vigtigste ændringer. 

Offentliggjort Sidst opdateret

”Vi vil sætte folkeskolen fri og skabe uddannelser, der passer til børn og unges behov og hjælper Danmark fremad”.

Sådan står der på første side i regeringens lovprogram, som er en oversigt over de lovforslag, som regeringen vil fremsætte i den første del af folketingsåret.

Dykker man ned i teksten, er der groft sagt tre punkter, der er relevante for det brede almene skoleområde.

For det første ligger der en stor buket af lovændringer og venter i kølvandet på den store skoleaftale, som regeringen og en lang række partier indgik aftale om i foråret.

”Lovforslaget har til formål at bidrage til at frisætte folkeskolen, så det åbenlyst vigtigste kommer i fokus – nemlig elevernes faglige udvikling, dannelse og trivsel”, står der i teksten, hvor hovedpunkterne bliver trukket frem (Se faktaboksen).

Forslag fra aftalen om folkeskolens kvalitetsprogram

- fornyelse og slankning af folkeskolens læreplaner, herunder lempede af bindinger i Fælles Mål

- frihed til kortere skoledage og afskaffelse af understøttende undervisning

- ny timetalsfordeling

- afskaffelse af centralt stillede krav om bl.a. 45 minutters motion og bevægelse om dagen, lektiehjælp og faglig fordybelse, krav om læseplaner i folkeskolen m.v.

- indførelse af juniormesterlære i udskolingen

- flere praktiske fag og større valgfrihed i udskolingen

- erhvervspraktik til alle,

- styrket indsats for de mest udfordrede elever i dansk og matematik

- lettelse af prøvetrykket i folkeskolen.

Karakterer til elever i 6. klasser og mindre tilsyn med undervisningsmiljøet

Skolerne skal for det andet have mulighed for at give karakterer til elever i 6.-7. klasse, lyder et af de annoncerede lovforslag.

Det er ikke umiddelbart noget, som skoleverden har efterspurgt eller ønsker sig, fremgår det af en undersøgelse, som Folkeskolen har lavet. Men Dansk Folkeparti ser det alligevel som en stor sejr, at de har fået muligheden igennem.

For det tredje skal der ændres i loven om elever og studerendes undervisningsmiljø. Forslaget kommer i kølvandet på regeringens finanslovsforslag om markante besparelser i statsadministration, som på skoleområdet har betydet, at 103 medarbejdere i Børne- og Undervisningsministeriet og de tilhørende styrelser Stil og Stuk i september blev varslet fyret.

”Med lovforslaget fjernes statslig administration på Børne- og Undervisningsministeriets område. Der er særligt fokus på opgaver, der har karakter af administration, tilsyn og kontrol”, står der i lovprogrammet.

Samtlige af de tre forslag er planlagt til at blive behandlet i første halvdel af oktober.

Læs hele regeringens lovprogram her.