Venstre: Forældre bør få større indflydelse på folkeskolen
Regeringspartiet Venstre ønsker at styrke skolebestyrelserne og give dem mere indflydelse på folkeskolen.
Skolebestyrelserne bør ifølge regeringspartiet Venstre have mere at sige i forhold til folkeskolernes udvikling.
Sådan lyder partiets forslag til det udspil om folkeskolen, som regeringen ventes at præsentere i næste uge.
"Hvis man får forældrene med i bestyrelsesarbejdet, vil der automatisk komme en følelse af, at det er ens egen lokale skole", siger partiets undervisnings- og børneordfører, Anni Matthiesen (V).
Men det vil kræve, at man åbner mere op for, at skolebestyrelsen skal have lov til at præge skolens hverdag, mener hun.
Derfor skal bestyrelserne ifølge Venstre styrkes på flere punkter. Eksempelvis ved at få repræsentanter fra de lokale foreninger og det lokale erhvervsliv med ind i bestyrelsen.
"De kan være med til at udfordre skolens ledelse til at tænke nogle anderledes tanker om skolerne", siger Anni Matthiesen.
Hun mener, at man på den måde kan få skabt en tættere kontakt til mulighederne i lokalområdet for eksempelvis skoletrætte unge.
Venstre forslår desuden, at skolebestyrelserne i fremtiden skal være med til skoleudviklingssamtaler - som i dag kun er forbeholdt skolelederen - for at få mere indflydelse.
Derudover kan et tættere samarbejde med forældrene ifølge hende skabe en større respekt for folkeskolelærerne.
"Tendensen de seneste år har været, at der har været en manglende respekt omkring lærerne. Derfor tror jeg, at vi er nødt at have forældrene tættere på, fordi det er en fælles opgave", siger hun.
Men for at forældrene kan blive rustet til at sidde i en skolebestyrelse, har de brug for at blive klædt på. Eksempelvis ved at tage på kurser, mener Venstre.
"Det er vigtigt, at man får muligheden for som fælles bestyrelse at komme afsted på nogle kurser for at blive bundet tættere sammen, men også for, at man tør tænke i nye retninger", siger Anni Matthiesen.
De tre centrale punkter i Venstres forslag om at styrke skolebestyrelsen er at give plads i bestyrelsen til det lokale erhvervsliv samt kompetenceudvikling og ret til at deltage i skoleudviklingssamtaler.