”Når man læser rapporten er det både komisk og hårrejsende, som eksterne aktører beskriver vores område", siger formand for UU Danmark Mark Jensen om en netop offentliggjort rapport om vejledning fra Boston Consulting Group.

Rapport: Skær ned på vejledning til unge uden særlige behov

The Boston Consulting Group har analyseret UU- centrene og kommer med en klar konklusion: Hvis centrene følger firmaets 13 anbefalinger, kan de spare et trecifret millionbeløb på vejledning. Formanden for UU Danmark, Mark Jensen, kalder rapporten for hårrejsende, men også komisk læsning.

Offentliggjort Sidst opdateret

13 forslag

Boston Consulting Groups 13 initiativer til en mere effektiv ogbilligere vejledning:

1) Delvis automatisering af uddannelsesparathedsvurdering afgrundskoleelever baseret på objektive kriterier, samt enfremrykning af denne til 8. klasse.

2) En tilpasning af vejledning direkte rettet mod elever, somUU-vejlederne i dag angiver ikke har særlige vejledningsbehov.

3) En tilpasning af vejledning direkte rettet mod elever, somUU-vejlederne i dag angiver, har særlige vejledningsbehov, men somvil kunne erklæres uddannelsesparate baseret på objektive kriterieri 8. klasse.

4) En delvis erstatning af individuel vejledning medgruppevejledning for elever, som fremover skal modtage en særligvejledningsindsats.  

5) En delvis erstatning af individuel vejledning medgruppevejledning for 15-17-årige uden for grundskolen.  

6) En delvis erstatning af individuel vejledning medgruppevejledning for 18-24-årige i UU-centrets målgruppe. 

7) En fokusering af den opsøgende forpligtigelse for18-24-årige.

8) Alternativer til at reducere udgifterne til devejledningsadministrative systemer.

9) Gennemførelse af en fælleskommunal indsats, som kan bidragetil at realisere en reduktion af udgiftsniveauet til niveauet fordet UU-center med det 20. laveste udgiftsniveau.

10) Muligheden for at samle udviklingsaktiviteter i en centraludviklingsenhed.  

11) En reduktion i antallet af UU-centre 

12) Muligheden for en optimering af driften af ug.dk.  

13) Muligheden for en optimering af eVejledning. 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er mange ildsjæle i Ungdommmens Uddannelsesvejledningscentre, men samlet set er vejledningsindsatsen ikke så effektiv, som den kunne være skriver The Boston Consulting Group (BCG), i sin "Analyse af vejledningsindsatsen i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse" (se link til højre).  De kommer derfor med 13 initiativer, som - hvis de alle bliver fuldt implementeret - har et besparelsespotentiale på 284,9 millioner kroner. Og besparelser er der muligvis brug for på sigt, da blandt andet KL forventer, at der skal spares 153 millioner på vejledning for at kunne indfri regeringens ønske om en erhvervsskolereform.

"Vi regner med besparelser på vejledningen. Vi venter stadig på en politisk udmelding om økonomien, men det ligger i reformudspillets retorik, at der skal spares. Samtidig hænger finansieringen af ungepakken i luften. Der mangler 153 millioner", sagde chefkonsulent i KL, Jan Bauditz, til folkeskolen.dk i november om regeringens udspil til en erhvervsskolereform.

Forudser massefyringer blandt UU-vejledere

Mere fokuseret vejledning fremover I løbet af foråret har BCG analyseret UU-centrene efter en klar opgavebeskrivelse fra Finansministeriet, hvor et af fire formål var: 

"Anvisning af muligheder for en tilpasning af de samlede udgifter til UU som følge af udløbet af Aftale om flere unge i uddannelse og job (Ungepakke II) efter 2013 - dels for at muliggøre en videreførelse af dele af Ungepakke II inden for de eksisterende økonomiske rammer, og dels for at muliggøre en netto budgetforbedring på vejledningsområdet".

BCG's konklusion er klar: Der er mange muligheder for at spare penge.

"Selv om det konkluderes nedenfor, at vores forslag kan føre til en betydelig tilpasning af udgifterne i UU-centrene, vil de unge som udgangspunkt ikke få mindre vejledning, de vil få en mere fokuseret vejledning end tilfældet er i dag", skriver Boston Consulting Group og understreger:

"Med en mere fokuseret vejledningsindsats menes, at de forskellige grupper af unge vil få netop den type vejledning, de har behov for."  Blandt andet skal der skæres ned i den individuelle vejledning af elever uden særligt vejledningsbehov - ifølge analysen bliver 26 procent af den samlede vejledningstid brugt på disse elever. Det sker blandt andet, fordi UU-centrene nu hjælper eleverne med at udarbejde deres individuelle uddannelsesplaner. BCG anbefaler, at UU-vejledere fremover kun skal vejlede elever uden særlige behov kollektivt, og hvis den enkelte har brug for hjælp, skal han henvises til ug.dk eller eVejledning.

DLF: Politikerne må sikre vejledning

Automatisering af UPV En anden post, der kan lette økonomien i uddannelsescentrene er uddannelsesparathedsvurderingen (UPV). Her foreslår Boston Consulting Group en delvis automatisering, så UPV'en skal laves på baggrund af "klare og objektive kriterier" og allerede i starten af 8. klasse. Det vil igen kunne føre til, at vejlederne kan målrette deres vejledning.

Rapporten har opgjort, at 1300 medarbejdere fordelt på 53 UU-centre skal hjælpe og vejlede en målgruppe på 389.000 personer, der spænder over elever i grundskolen og op til de 24-årige, der ikke har gennemført en ungdomsuddannelse. Rapporten anbefaler, at antallet af UU-centre bliver reduceret til eksempelvis 26. 

Formand for UU Danmark, Mark Jensen, er ikke begejstret for alle rapportens forslag.

"Når man læser rapporten er det både komisk og hårrejsende, som eksterne aktører beskriver vores område. Det er hårrejsende, hvis denne rapport kommer til at ligge til grund for politiske beslutninger", siger Mark Jensen til folkeskolen.dk. Han uddyber at det komiske blandt andet består i forslaget om, at de unge der falder fra en uddannelse skal samles til gruppevejledning, hvad enten det er fra gymnasiet, handelsskolen eller noget tredje - sammen med deres forældre. Mark Jensen understreger, at gruppevejledning er en god ting, men at forslaget "vil fordoble arbejdsbyrden".

"Så vil man også automatisere processen (omkring UPV, red.) - det er både udansk og uklogt, fordi det skal være ud fra objektive kriterier. Hvis man får under 4, så har man behov for vejledning, men hvis man får 4 eller derover, så har man ikke. Det ville være dejligt, hvis verden var så enkel, men det er den ikke", siger Mark Jensen, der mener, at vejledning i så fald bliver en social opgave.

Bondo og UU Danmark vejleder politikerne om vejledning

Fald i udgifterne de seneste år "Hvis vejledning er væsentlig for eleverne, så nytter det ikke at man skærer det ned", siger Mark Jensen og henviser til beregninger i Finansministeriet om, at der skal spares 153 millioner kroner på området.

"Man river en masse ned, som vi har brugt lang tid på at opbygge. Vi gør en forskel for de unge, og det er også derfor, at vi bliver opkøbt til ekstraopgaver af kommuner og jobcentre".

Mark Jensen kan dog godt se fornuften i enkelte af initiativerne, for eksempel om organisatoriske ændringer og optimering af IT-platforme.

Selvom Boston Consulting Group er blevet bedt om at finde besparelser i UU Danmark, så kan konsulentfirmaet også konstatere, at Ungdommens Uddannelsesvejledning fra 2010 til 2012 har haft et fald i udgifterne på 12 procent (fraregnet vejledningsudgifter til friskoler og DUT-midler). Desuden er det firmaets vurdering, "at vejledningsarbejdet under ét gennemføres af medarbejdere og ledere med stor vejledningsfaglig indsigt og med et betydeligt engagement i deres arbejde. I forbindelse med den gennemførte analyse har vi således mødt mange ildsjæle".

Antorini: Vi har ikke planer om at ændre 10. klasse

Læs mere

Læs rapporten "Analyse af vejledningsindsatsen iovergangen fra grundskole til ungdomsuddannelse"