Praktiklærerforeningens årskursus er år efter år en stor succes.

Praktiklærerforeningen har indflydelse, men ”skræmmende” få medlemmer

Høringssvar, årskursus, rådgivning og et talerør i offentligheden. Medlemmerne får meget for kronerne i Praktiklærerforeningen. Alligevel er det svært at få medlemstallet til at stige.

Offentliggjort

"Vi har ikke ret mange medlemmer. Faktisk er vi skræmmende få”, siger formand for Praktiklærerforeningen Solveig Hovgaard.

Lige nu har foreningen 41 skolemedlemmer og 21 personlige. I 2023  var tallet 45 skolemedlemmer og 35 personlige. I  2017 var det 51 skolemedlemmer og  20 personlige. 

Solveig Hovgaard forklarer det langsomt dalende tal med, at flere skoler slåes sammen, og at skoler tidligere kunne få gratis medlemskab, men ikke kan det mere. 

Praktiklærerforeningen beskriver sig selv som en faglig og pædagogisk forening for lærere, der varetager lærerstuderendes praktik i skolen. Foreningen samarbejder med Danmarks Lærerforening og er praktiklærernes talerør. Formålet med foreningen er at styrke undervisning i faget praktik og arbejde for bedre vilkår for medlemmerne. Et personligt medlemskab koster 350 kroner om året, mens et skolemedlemskab koster 1400 kroner om året. Begge former for medlemskab udløser et tilskud til 200 kroner til foreningens årlige kursus.

Netop årskurset er velbesøgt og kan have omkring 40-50 deltagere. På kurset bliver der hvert år sat fokus på praktiklæreres, praktikvejlederes og praktikkoordinatorers opgaver.

Bestyrelsen arbejder frivilligt, og det kan være en af årsagerne til, at man ikke har gennemført en større hvervekampagner for at få flere medlemmer.

”Der er ingen former for aflønning. Det er båret af engagement og faglig stolthed i forhold til det at være meduddanner af lærere. Vi har ikke længere en underskudsgaranti fra DLF, som man havde for mange år siden. Derfor skal vi passe på ikke at udhule foreningens økonomi”, siger Solveig Hovgaard.

Formidler viden om praktikaftale 

hjemmesiden kan alle holde sig opdateret om de gældende praktikvederlag. Solveig Hovgaard har netop været til møde i Danmarks Lærerforening for at blive sat ind i den nye praktikaftale i læreroverenskomsten, som bestemmer, hvordan praktikopgaven bliver afregnet på skolerne.

”Der er nu to forskellige aflønningsmodeller. Den ene er rimelig ligetil, men den anden giver lidt flere tolkningsmuligheder. Vi skal nok lige se, hvordan det fungerer i praksis. Det er det nye her i august”, siger Solveig Hovgaard og lover at holde medlemmerne orienteret, når erfaringerne begynder at komme. 

Praktiklærforeningen har indflydelse

Hun føler, at der bliver lyttet, når bestyrelsen i Praktiklærerforeningen kommer med input – både via møder og høringssvar.

”Der sidder nogle i ministeriet og i DLF og forhandler mange af de ting, som vedrører praktik, men det er jo ikke dem, der gør sig erfaringerne på gulvet. Vi oplever, at der er sket en udvikling, hvor der er langt større lydhørhed, end vi tidligere har oplevet. Det virker som om, DLF har fundet ud af, at vi eksisterer”, siger Solveig Hovgaard og peger på arbejdet med både praktikaftalen som en del af den nye overenskomst og også på arbejdet med en ny læreruddannelse, hvor Praktiklærerforeningen oplever, at der er blevet lyttet til deres input. 

Formand for Praktiklærerforeningen Solveig Hovgaard bruger sin fritid i praktiklærernes tjeneste.

Siden 2021 har der været en kassebeholdning i Praktiklærerforeningen på omkring 170.000 kroner. I 2019 var den på 230.000.

”Den svingende kassebeholdning i foreningen er betinget af Praktiklærerforeningens deltagelse i Nordisk Læreruddannerkonference. Foreningens deltagelse er højt prioriteret, da det også er her, at vi kan hente inspiration til oplægsholdere på vores kurser", fortæller Solveig Hovgaard. 

Konferencen har netop været afholdt i Esbjerg, og den afholdes hvert andet år i et af de nordiske lande. Forrige år var det f.eks. på Færøerne og i 2028 var det i Åbo, Finland. 

Flere medlemmer ville give en bedre økonomi. Noget af det, Praktiklærerforeningen gerne vil booste, er det meget søgte årskursus. 

"Vi skal finde de oplægsholdere, der lige netop er relevante ud fra den overskrift, vi planlægger kurset ud fra. Mange oplægsholdere er dyre, og selv om vi i foreningen prioriterer, at niveauet er højt, så skal der også være en form for balance mellem udgifterne til kurset og antallet af deltagere", siger formanden og fortæller, at blandt andre Karen Marie Lillelund og Vincent Hendricks har været oplægsholdere på kurset.

Årskurset er et godt sted at rekruttere medlemmer til bestyrelsen, fortæller Solveig Hovgaard.

”Der kommer altid kursister, som synes, det er spændende at være opdateret på, hvad der rører sig på området. Men det er ikke altid, de kan få deres arbejde til at gå op med at sidde i bestyrelsen. Lige nu har vi et par pensionister i bestyrelsen, og de bestemmer mere over deres egen tid. Arbejdet er meget spændende”, siger Solveig Hovgaard.