Færøerne er ikke med i de danske Pisa-tal

Selvom der er plads til forbedring i de færøske skoleelevers præstationer i en international sammenhæng, er det ikke færingernes skyld, når det går tilbage for Danmark i Pisa. De færøske elever er ikke med i den danske Pisa, men Færøerne gennemfører sin egen Pisa-undersøgelse parallelt med den internationale.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Flere deltagere i netdebatten på folkeskolen.dk har nævnt Færøerne som en mulig forklaring på tilbagegangen i de danske Pisa-resultater. Folkeskolen.dk har talt med den tidligere fuldmægtig og nuværende konsulent i det færøske undervisningsministerium Claus Reistrup, der har stået i spidsen for de færøske Pisa-undersøgelser siden den første pilotundersøgelse i 2005. Dengang besluttede Lagtinget at afsætte midler til at følge, hvordan Færøernes skolesystem ligger på en international skala, og Pisa-undersøgelsen er gennemført på øerne i fuldt omfang i 2006, '09, '12 og '15.

2006: Færøsk holdningsændring

"Vi er ikke en del af de internationale tabeller, simpelthen på grund af størrelsen. Men med vore cirka 700 elever per årgang lever vi lige akkurat op til kravene om statistisk signifikans, men volumenmæssigt skal man være mindst på størrelse med Island for at kunne indgå direkte i de internationale sammenligninger", fortæller Claus Reistrup og tilføjer, at det heller ikke ville give mening at lade Færøerne indgå i en dansk Pisa, da øerne har et helt selvstændigt skolesystem og for eksempel kun har få børnehaveklasser.

Færøerne gennemfører Pisa-undersøgelsen efter de samme regler som andre lande - med ganske få undtagelser. På Færøerne er det alle 9.-klasseelever, der tager testen, hvor man internationalt udtrækker et antal 15½-årige, som man tester, uanset om de går i gymnasiet, på tekniske skole eller i folkeskolen.

"Vi bruger Pisa som benchmarking. Til illustration  plejer jeg at sige: Som skipper har man svært at sætte kursen, hvis man ikke ved, hvor man er, eller hvilken havn man skal nå", siger Claus Reistrup, der selv står for koordinering af oversættelserne af Pisa-opgaverne til færøsk samt for hele logistikken bag Pisa på Færøerne. Det færøske undervisningsministerium køber hjælp til blandt andet databehandling hos et af medlemmerne af det danske Pisa-konsortium, det tidligere SFI Survey, nu Danmarks Statistik.

Færøerne har deltaget i de nordiske Pisa-rapporter, Northern Lights on Pisa (se link til højre), men i OECD-rapporterne om Pisa-undersøgelserne er Færøerne ikke med - hverken som nation eller som en del af rigsfællesskabet. 

Læs mere

Northern Lights on Pisa 2009, hvor Færøerne ermed