Vi forventer, at hun siger, at man ikke må niveaudele hele fag. Ellers er enhedsskolen ikke længere lov i dette land", siger Niels Christian Sauer

Socialdemokratiske lærere presser Antorini for svar om niveaudeling

Er det lovligt at dele eleverne efter fagligt niveau i et helt fag, sådan som nogle skoler gør? Socialdemokratisk Skoleforum vil have en klart svar fra børne- og undervisningsministeren. Ja eller nej?

Publiceret

Fakta: SocialdemokratiskSkoleforum

Socialdemokratisk Skoleforum er enforening for skoleinteresserede medlemmer af Socialdemokraterne.Foreningens formål er at danne ramme om og bidrage til atkvalificere Socialdemokraternes skolepolitiske standpunkter gennemen åben, fordomsfri og oplyst intern debat samt at synliggøreSocialdemokraternes skolepolitik. Foreningen blev dannet i maj 2005på baggrund af et ønske hos en gruppe af socialdemokratiskegræsrødder med udspring i den 25 år gamle foreningSocialdemokratiske Lærere.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den udelte enhedsskole, hvor skoledistriktets jævnaldrende børn går i samme klasse, uanset social herkomst og faglige evner, er socialdemokratisk hjerteblod, fastslår Socialdemokratisk Skoleforum i en landsmødeudtalelse.

"Men det er ikke nogen let og billig måde at holde skole på", konstaterer de socialdemokratiske skolefolk i udtalelsen.

"En del skoler vælger desværre at springe over, hvor gærdet er lavest og opgiver i større eller mindre grad enhedsskolens grundlæggende udfordring. Under henvisning til reglerne for holddannelse sorteres eleverne i mere homogene grupper ud fra for eksempel fagligt niveau, testscorer, 'læringsstil' og talent. Gevinsten er på kort sigt en mere overkommelig skole, men prisen er på langt sigt opsplitning og polarisering af vores samfund", står der videre i udtalelsen.

Mors-skole har gjort det nemmere at skifte niveau

Dueholmskolen deler elever efter fagligt niveau

Dueholmskolen på Mors har for eksempel i flere år delt eleverne efter fagligt niveau på 8. og 9. årgang i engelsk, tysk og matematik. Ifølge folkeskoleloven må eleverne kun deles i halvdelen af tiden. Men er det halvdelen af den samlede skematid, eller er det halvdelen af tiden i et fag? Det er ikke udtrykkeligt beskrevet i lovteksten og kan derfor gøres til et fortolkningsspørgsmål, mener Niels Christian Sauer, der sidder i bestyrelsen i Socialdemokratisk Skoleforum og i øvrigt også i hovedstyrelsen i Danmarks Lærerforening.

Selv er

han ikke i tvivl. Eleverne skal gå i samme, udelte klasse i mindst halvdelen af tiden i hvert eneste fag, bortset fra idræt, hvor der er tradition for kønsopdeling i perioder.

"Man kan ikke bare lave a- og b-hold i et fag. Eller endda i flere fag. Det er at tolke reglen om holddeling, så der bliver mere niveaudeling, end der var før 1993, da den udelte enhedsskole blev indført ved lov. Og det var selvfølgelig ikke politikernes hensigt, da de vedtog reglen om holddeling", siger Niels Christian Sauer.

I Bertel Haarders tid

I Bertel Haarder tid som undervisningsminister mente ministeriet, at skoler holdt sig inden for lovens rammer, hvis eleverne bare gik i samme klasse i halvdelen af den samlede skematid.

Socialdemokratisk Skoleforum har nu rettet henvendelse til Bertel Haarder efterfølger, socialdemokraten Christine Antorini, for at få hendes fortolkning.

"Vi forventer, at hun siger, at man ikke må niveaudele hele fag. Ellers er enhedsskolen ikke længere lov i dette land", siger Niels Christian Sauer. "Så er den delte skole genindført ad bagvejen".