Nyt personalegode: Fri coach
Et tilbud om fri og anonym coaching er til gavn for både medarbejdere og arbejdsgiver, viser erfaringerne fra Limfjordsøen Mors
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Tænker du på at skifte job, var det måske en idé at kigge efter stilling på Mors. Den store ø i Limfjorden har nemlig et tilbud, som de færreste andre kan hamle op med.
Alle ansatte i Morsø Kommune kan gratis få konsultationer hos en professionel coach, uden at hverken arbejdsgiver eller kolleger får det at vide.
»Det er et rigtig godt tilbud, som flere lærere med succes har benyttet sig af«, siger Bent Pedersen.
Han er næstformand i Thy-Mors Lærerkreds og tillidsrepræsentant på M.C. Holm Skole i Nykøbing Mors.
»Det er en fordel, at medarbejderen ikke behøver at gå til sin leder for at opsøge en coach, og selvom kommunen kun betaler nogle få konsultationer, har alle tilbagemeldinger været positive. Det betyder meget at få hjælp til at se på ens situation med andre øjne«, siger Bent Pedersen.
Alle kommunale arbejdspladser har pjecer liggende med navne og numre på de fem coaches, som er med i ordningen. De er alle certificerede coaches. En er ved siden af uddannet psykolog, og en anden er uddannet psykoterapeut.
Kommunens tilbud omfatter tre konsultationer af halvanden times varighed. Er behovet større, skal kommunens personaleafdeling kontaktes.
»Vi vil ikke stoppe nogen i et vigtigt forløb, men langt de fleste kan klare sig med tre lektioner«, siger afdelingsleder i kommunens personaleafdeling, Lisbeth Nielsen.
Hun mener, at tilbuddet sagtens kan betale sig for kommunen, selvom det koster en halv million om året.
»Der er mange fordele ved ordningen, og vi har ikke regnet på det økonomisk, men jeg er ret sikker på, at pengene kommer tilbage alene gennem mindre sygefravær«, siger hun.
Stress på arbejde, problemer på hjemmefronten, knas med samarbejde eller sygdom er nogle af årsagerne til, at de kommunalt ansatte på Mors går til coach. De fleste gør det individuelt, men kommunen har også tilbudt gruppe-coaching til en række medarbejdere med cancer, og man har haft en coach til at arbejde med alle medarbejderne i en afdeling.
»Kommunens tilbud om coaching kan hjælpe medarbejderne med at afklare en situation og gøre det nemmere at handle. I den forbindelse er det ligegyldigt, hvilken slags problemer der trænger sig på«, siger Lisbeth Nielsen.
Bent Pedersen har været med til at anbefale et par kolleger at benytte ordningen, og han mener, at den er et godt tilbud, hvis en lærer får problemer af den ene eller anden art.
Det samme mener Søren Sørensen, der er viceskoleleder på Frøslev Skole.
»Vi er en lille skole og klarer mange problemer ved at komme hinanden ved og tage en snak over en kop kaffe, men en af vores lærere har benyttet sig af tilbuddet, og det kan sagtens blive tilfældet igen«, siger han.
Coach-tilbuddet på Mors har eksisteret i to år, og andre kommuner har vist interesse for det, men så vidt vides har det ikke ført til lignende tilbud andre steder.
De færreste kommuner har lyst til at påtage sig yderligere udgifter, mener Lisbeth Nielsen. Det er vist forklaringen på, at det gode tilbud ikke er blevet udbredt. |