Ministeriet: De skriftlige prøver skal tilbage i lærerens hænder

Efter to år med to eksterne censorer på de skriftlige afgangsprøver, ser det nu ud til, at lærerne igen kan få lov at rette deres egne elevers danske stile og skriftlige matematik-prøver.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg lytter opmærksomt til kritikken", lovede undervisningsminister Bertel Haarder i sidste år i Politiken, efter at Dansklærerforeningen havde påpeget risikoen for, at en banal skrivefejl kan ende med en forkert karakter på en elevs eksamensbevis, fordi censorerne ikke kender eleverne og derfor ikke vil bide mærke i, om der står et overraskende højt eller lavt tal ud for deres navn.

I sit oplæg til forligspartierne om ændringer i afgangsprøverne, lægger Undervisningsministeriet nu op til, at i hvert fald skriftlig dansk og skriftlig matematik kan blive bedømt af elevernes lærer og en ekstern censor fra sommeren 2010. Når bedømmelsen af de andre skriftlige prøver ikke ændres i første omgang, er det igen på grund af arbejdstidsaftalen fra 2005, der ikke tager højde for lodtrækningsprøver. Politikertne bag beslutningen om to eksterne censorer skal nu tage stilling til, om lærerne igen må bedømme egne elevers præstationer.

Skolelederne får besked længe før lærerne

Et andet ønske fra lærerside har været at få tidligere besked om, hvilke udtræksfag eleverne skal op i. Skolestyrelsen foretager udtrækket om vinteren og giver skolelederne besked midt i februar om, hvilke elever, der skal op i hvilke fag. Men først den 30. april, en uges tid før de skriftlige afgangsprøver, må skolelederen fortælle eleverne og deres lærere, hvilke fag der er udtrukket. Danmarks Lærerforening oplever denne forsinkelse som et udtryk for manglende tillid til lærerne og har bedt om, at lærerne får besked tidligere, så de kan få længere tid til at forberede prøvespørgsmål. Men ifølge folkeskolen.dk's oplysninger mener ministeriet ikke, at der er grund til at give lærerne tidligere besked.