Anmeldelse

Matematik­laboratoriet på (og til) første klasse

Der er fuld plade på tidens matematikfaglige buzzwords. Det er ikke en dårlig ting, slet ikke når der er taget højde for at forældre kan og bør støtte deres børns læring.

Offentliggjort Sidst opdateret

Fakta

MatLab - Matematiklaboratoriet til 1. klasse

Forfattere: Ole Freil, Thoms Kaas, Heidi Kristiansen

Elevbog 1a:  80 sider87,50 kroner
Elevbog 1b:  80 sider, 87,50 kroner
WEB-ressourcer:  281,25 kroner pr. klasse pr. år

Serie: MATLAB - Indskoling

Forlag: Gyldendal

Lærebogssystemet MatLab - Matematiklaboratoriet til 1. klasse er barn af sin tid. Det ses tydeligt, når man læser hvilke buzzwords, som forlaget bruger i lanceringen: 'Bygger på en undersøgende og problemorienteret tilgang', 'understøtter læringsmålsstyret undervisning', 'faglige samtaler og undersøgelser', 'matematiske kompetencer', 'løbende evaluering', 'webdel med videoklip og supplerende øvelser'. Alt hvad man kan forestille sig, at et lærebogssystem til første klasse skal indeholde.

Et enkelt buzzwordspringer i øjnene: ’understøtter læringsmålsstyret undervisning’. Det vil genere nogen, men vær opmærksom på, at det bør og skal alle lærebogssystemer, portaler med videre leve op til, hvis de vil være deres opgave voksen. Fagplanerne for matematik indeholder uændret masser af læringsmål, som er grundlaget for undervisningen i matematik, selv om begrebet har været noget omdiskuteret i de seneste år. Læringsmålsstyret undervisning handler om, at læreren sætter sig mål for, hvad eleverne skal lære, og løbende gennem undervisningen justerer kursen ud fra målene.

MatLab - Matematiklaboratoriet til 1. klasse består af to engangshæfter til eleverne og en webdel. Elevhæfterne kommer i otte kapitler rundt om fagplanerne for 1. klasse i matematik: Tæl og brug tal; Plus- og minusproblemer; Statistik og chance; Tal i spil; Spejlinger og mønstre; Mønstre med farver, figurer og tal; Længde og vægt.

Alle sider er forbilledligt overskuelige både visuelt og fagligt og med tydelige enkle illustrationer. Nederst på hver side er der til lærer og forældre oplistet forslag til læringsmål, beskrivelse af aktiviteterne og liste over nødvendige materialer.

Webdelen indeholder ressourcer til både elev, lærer og forældre. Elevdelen indeholder korte animerede videosekvenser, som introducerer eleverne til de enkelte aktiviteter, trin for trin vejledninger af faglige begreber og oplæg til regnehistorier. Forældredelen har fokus på at delagtiggøre forældre i, hvordan børn lærer matematik og hvordan man som forældre kan støtte op om sit barns matematiklæring. Herudover er der beskrivelse af de faglige mål til de enkelte kapitler i elevhæfterne.

Lærervejledningen indeholder til hvert kapitel didaktiske pointer om elevers udvikling af talforståelse, evaluering og side-til-side-vejledning. Herudover indeholder den en digital udgave af elevbøgerne, forslag til årsplan, kopiark med mere.

Alt i alt et omfattende og grundigt materiale, som når godt rundt om matematikfaget og sikrer faglighed i en virkelighed, hvor lærerens forberedelsestid er minimal. En af Matematiklaboratoriets helt store styrker er den grundige inddragelse af forældrene i webresurserne. Medinddragelse som kræver samarbejde, og som kan styrke samarbejdet om elevernes matematikfaglige udvikling og trivsel.