Lærere reagerer vidt forskelligt på en fyreseddel

Nogle bliver vrede og føler sig magtesløse og mindre værd. Andre bliver rastløse og ligger søvnløse om natten. Og andre igen siger, at det kunne lige så godt være dem som en anden. Reaktionerne er vidt forskellige, når skoleledere deler fyresedler ud.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I denne uge bringer Folkeskolen et interview med to lærere, der er blevet fyret fra Rudkøbing Skole på Langeland. Den ene er langtidssygemeldt, mens den anden vendte tilbage til skolen, efter at hun havde siddet hjemme i sofaen og skiftevis grædt og stirret ud i luften i de første to dage efter at have fået fyresedlen.

"Lærere investerer deres personlighed i jobbet, så nogle bliver ramt på selvfølelsen, når de oplever at blive og fundet for lette. Men man kan ikke sætte en skabelon op for, hvordan den enkelte vil reagere på at blive fyret. Det normale har vide rammer, men nogle vil være præget af en følelse af uvirkelighed", siger Jakob Munk Jensen. Han er konsulent i DLF og rådgiver om afskedigelsessager og psykisk arbejdsmiljø.

Skolelederen skal være nærværende

Skolelederen skal sætte tid af til den enkelte lærer og være parat til at rumme både gråd, vrede og andre reaktioner.

"Skolelederen skal være så omsorgsfuld og nærværende som mulig og skal gøre noget ud af at forklare læreren, hvorfor hun skal fyres. Men det er ikke klogt at blive personlig og for eksempel sige til læreren, at hun ikke kan samarbejde. Det er vigtigt, at skolelederen fokuserer på det faglige og agerer professionelt. Der er ingen grund til at såre folk unødigt", siger Jakob Munk Jensen.

Som fyret kan man fortælle familie og venner, at man er sårbar og har brug for omsorg. Så kan de måske bedre acceptere, at man er vred eller ked af det og tale med én om, hvordan man har det.

"Men man skal holde fast i, at man ikke er blevet afskediget, fordi man ikke dur, men fordi der er mangel på arbejde i kommunen. Så arbejder man på at bevare fornuften oppe i sit hoved og ikke lade følelserne i maven styre", siger Jakob Munk Jensen og tilføjer, at hvis man har mindre børn, kan det være en god ide at sige til dem, at man har bøvl på arbejdet. Ellers kan de opleve, at det er deres skyld, at far eller mor er ked af det.

Sørg for at få sagt farvel til arbejdspladsen

Mange gennemgår tre faser, når de bliver fyret. Først en chokfase, dernæst orienterer de sig gradvist udadtil, og til sidst kan de se på situationen udefra. Også her er det individuelt, hvor længe de forskellige faser varer, og selv om man er nået til fase to og tre, kan man godt ryge tilbage til den første.

På et eller andet tidspunkt i forløbet bør man gøre sig klart, hvordan man ønsker at sige farvel til sin arbejdsplads.

"Det skal være på en måde, som man selv føler sig tilpas med, for det er helt grundlæggende i tilværelsen, at man får sagt farvel, inden man begynder på noget nyt", siger Jakob Munk Jensen.