Læreruddannelsen 

Juljana Gjata Hjorth Jacobsen modtager H.M. Dronningen og forskningsministeren Undervisningspris 2024.

Underviser på læreruddannelsen modtager fornem pris

Syv undervisere fra de videregående uddannelser modtager i dag Undervisningsprisen af H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund. En af dem underviser de kommende tysklærere på Via  University College. 

Offentliggjort Sidst opdateret

Undervisningsprisen uddeles for femte år i træk og går til udvalgte undervisere, som har formået at skabe en god og motiverende undervisning for studerende på de videregående uddannelser. 

Årets vindere underviser i alt lige fra teknisk navigation til international politik til arkitektur og design. Og en af dem er Juljana Gjata Hjorth Jacobsen, der underviser i tysk på Via University College i Aarhus. 

Hun modtager prisen for at gøre tyskundervisningen vedkommende, spændende og praksisrettet. 

I sådan grad at de studerende i evalueringerne oplever sig som medskabere af undervisningen og føler sig anerkendte. 

”De studerende udvider min horisont. Jeg ser dem som hele mennesker med forskellige drømme, erfaringer, kampe, styrker og dilemmaer i bagagen. Og der er så meget talent. Deres evner kan være en indgangsvinkel til at lære sproget. Vi bruger også vores medmenneskelighed i sproglæring", siger Juljana Gjata Hjorth Jacobsen.

Frem for blot at læse andres værker i tysk litteratur beder Juljana Gjata Hjorth Jacobsen de studerende om at lave deres egen bog. Undervejs opdager hun, at en af dem har et særligt talent for grafisk design og kan illustrere værket.

På et andet tidspunkt viser en anden studerende sig at have flair for kunstkeramik, så lektionen rykker den dag til potteriværkstedet, hvor fagspecifikke tyske vendinger som ”den Ton modellieren” naturligt kommer i spil.

”De studerende er med til at træffe beslutninger om undervisningen, og vi prøver at skubbe til grænserne for, hvordan vi kan udforske sproget,” siger Juljana Gjata Hjorth Jacobsen.

Blandt de andre prismodtagere er en underviser i international politik ved Syddansk Universitet, en underviser i fysioterapi ved Absalon og en underviser i teknisk navigation på skibsføreruddannelsen. 

Undervisningsprisen 2024

  • Undervisningsprisen gives med det formål at anerkende den store betydning, som inspirerende og engagerende undervisere har for de studerende og for undervisningsmiljøet på uddannelsesinstitutionerne.
  • Undervisningsprisen bidrager til at skabe øget opmærksomhed om underviserrollen og formidler gode eksempler på fremragende undervisning på de videregående uddannelser.
  • Med prisen følger 500.000 kr. til hver af prismodtagerne. 300.000 kr. går til udviklingsaktiviteter, der understøtter et godt og engagerende undervisningsmiljø på prismodtagernes uddannelsesinstitution, mens 200.000 kr. er en personlig hæderspris.